Güncelleme Tarihi:
Danimarka'dan sonra Almanya'da da gündeme gelen "Sünnet yasaklanmalı mı?" tartışmasını din adamları, doktorlar ve Federal Adalet Bakanlığı değerlendirirken "Sünnet suç sayılamaz" sonucuna vardılar. Üç Alman profesör, Alman Tabipler Birliği dergisinde çıkan bir yazıda, anne babanın onayına rağmen çocuklarda sünnetin adam yaralamaya girdiğini ve ceza yasasının 223. maddesine göre cezalandırılması gerektiğini savunmuştu. Bunun üzerine ise bazı doktorlar cezalı duruma düşecekleri korkusuna kapılmıştı. Danimarkada da hükümet, 15 yaş altı Müslüman ve Yahudi çocuklarda sünnetin yasaklanması için ilgili komisyona bir yasa tasarısı sunmuştu.
Cezaya tabi değil
Federal Adalet Bakanlığı basın sözcülerinden Ulrich Staudigl, Almanyada geçerli ceza hukuku anlayışına göre erkek çocukların sünnetinin sosyal gelenek olarak kabul gördüğünü, bu nedenle cezaya tabi olmadığını belirtti. Staudigl şöyle dedi: 'Buna bakanlık olarak biz karar veremiyoruz. Bu, mahkemelerin görevi. Ancak geçerli ceza hukuku literatüründe erkek çocukların sünneti sosyal gelenek olarak algılanıyor ve anne babanın onayı olduktan sonra herhangi bir suç unsuru teşkil etmiyor. Bunun adam yaralama suçuna girdiği ve cezaya tabi olduğu görüşünü savunan bilimadamları var. Ancak bunlar azınlıkta.'
Ataşe: "Dinen gerekli"
Essen Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşesi ve eski Mudanya Müftüsü Mehmet Uçmuş, sünnetin Hz. Musa ve Hz. İbrahimden beri süre gelen dini bir gelenek olduğunu belirterek şu açıklamayı yaptı: "Kuran'da sünnet ile ilgili bir açıklama yoktur. Ancak Allah tarafından Hz. Muhammede, 'İbrahimin dinine uy' diye emir gelmiştir. Bu ilahi emirden sonra Hz. Muhammed sünnet olayını devam ettirmiştir."
Araştırma: "AİDS'e karşı koruyor"
AMERİKA ve Fransa'da yapılan üç yeni araştırmanın bulgularına göre sünnetli erkekler, sünnetsizlere göre yüzde 51 oranında daha seyrek Aids'e yakalanıyorlar. 1993 ile 2000 yılları arasında 26 bin Afrika kökenli Amerikalının verilerinin değerlendirildiği araştırmada, Aids tehlikesine maruz kalan sünnetlilerin yüzde 10,2'sine, sünnetsizlerin ise yüzde 22'sine virüsün bulaştığı belirlendi. Amerika'daki bu geniş çaplı araştırmayı Center for Disease Control and Prevention (CDC) ile University School of Medicine kuruluşları birlikte yaptılar.
Sünnetin faydası ve zararı neler?
Lüdenscheid yakınlarındaki Altenada ürolog olarak çalışan ve bugüne kadar yüzlerce çocuğu sünnet eden Dr. Ömer Er Derbeder ise "Sünnetin" faydalarını ve zararlarını sıraladı. Dr. Derbeder "Tıbbi açıdan sünnet derisi, kamış başını soğuğa, yaralanmalara ve tahrişlere karşı korumaktadır ve bu açıdan bakıldığında sünnet olmamak faydalı gibi görülmektedir. Hatta sünnet olan kişilerde belli bir dönem seksüel zorluklar ve ameliyatın getirdiği ruhsal değişiklikler meydana gelebilir. Bunlar sünnetin olumsuz yanları gibi görülebilir. Ancak bu olumsuz taraflarına göre olumlu tarafları daha fazladır."
Kanser riski azalıyor
Dr. Derbeder ayrıca şu bilgileri verdi: "Buna karşılık sünnetsizlerde kamışbaşı kanseri daha çok görülmektedir. AIDS ve rahimbaşı kanseri yapan virüsler sünnet derisinin altında rahatlıkla saklanıp, çoğalabiliyorlar. Bu yüzden AIDS ve rahimbaşı kanseri sünnetsizlerde ve sünnetsiz erkeklerle evli olan bayanlarda daha sık görülmektedir. 2007 yılında Dünya Sağlık Organizasyonu (WHO) yaptığı bir açıklama ile sünneti, hastalıklara tedbir olarak önermektedir. Sünnet olanlarda deri iltihabı, darlığı, parafimozis taş teşekkülü görülmez. Deri altında idrar toplanması ve sonrasında iltihaba dönüşüp böbreklere zarar vermez. Sünnetin en büyük özelliği ise beraberinde getirdiği temizliktir"
Üç yaşından sonra yapılmalı
OFFENBURG'daki "Ortenau Klinikumda" görevli ürolog Dr. Mustafa Darı, sünnetin mutlaka eğitimli kişiler tarafından yapılması gerektiğini söyledi. Sağlık açısından risk teşkil etmemesi için sünnetin çocuklarda 3 yaşından sonra yapılmasını tavsiye eden Dr. Darı "Almanyada yeterli sünnet uzmanı olmadığı için geçen yıl aralık ayında Ortenau Kliniği'nde özel bir sünnet ünitesi açıldı. Bu sayede bir yıl içinde 60'dan fazla sünnet yaptık. Komşu ülke Fransa'dan gelen bile oldu" dedi.
Sünnet farzdır
BİELEFELD DİTİB Vatan Camisi Din Görevlisi Ergün Cin, "Peygamberimiz hadisi şeriflerinde bizzat erkek çocukların sünnet edilmesini tavsiye etmiştir. Üç ilahi dinin atası olarak sayılan Hz. İbrahim'in, 90 yaşında sünnet olduğu tarihi kaynaklarda yer almaktadır. Erkeklerin sünnet edilmesine tepkisel olarak yaklaşım, din ve vicdan özgürlüğüne saygısızlık olur. Sünnet hem bir ibadet hem de tıbbi olarak insana bir çok faydalar sağlayan bir ameldir" dedi.