Güncelleme Tarihi:
BERLİN Belediye Başkanı Klaus Wowereit SPD partisinin Offenbach kentinde düzenlediği "Gelecek atölyesine" katıldı. "Uyum. Korkmadan farklı olmak. Bunu başarabilecek miyiz" adı altında düzenlenen çalışmada konuşan Wowereit, "Adil olan nedir? SPD'nin bakış açısı" hakkında bilgi verdi. Wowereit, “SPD son seçimlerde oy kaybetti. Bundan hareket ederek geniş kitleye daha iyi ulaşmanın, seslerini dinlemenin yolunu yeğlediğimiz için vatandaşlarla bu çalışmaları yapmaya bir yıl önce karar verdik. Bu çalışmalar devam edecek. Vatandaşlarla bir araya gelerek fikirlerini alacak partimizin politikasını bu yönde genişleteceğiz.
AMAÇ HAYATIN İÇİNE ÇEKMEK
Uyum konusu çok önemli. Uyum konusundaki sorunlar gelinen kökenden değil, sosyal durumdan kaynaklanıyor. Sadece yabancılar değil. Yaşlılar ve maddi gücü az olan insanlarda artık kendilerini toplumun bir parçası olarak göremiyor. Amaç insanların tümünü sosyal hayatın içine çekmek, sosyal yaşantıda katılımlarını sağlamak. Uyum katılımla olur. Yerel seçimlerde seçme ve seçilme hakkı gibi haklar toplumla paylaşımın, katılımın önemli unsuru. Burada sizlerle toplum içinde yaşayanların toplumla daha iyi katılımlarını ele almak istiyoruz” dedi.
BARAJLAR YIKILDI
Wowereit, Sarrazin'in kitabına da işaret ederek, “Kitabın kendisi değil, toplumun tepkisi bizi şaşırttı. Bu kitapla barajlar yıkıldı. Oldukça ilginç bir durum. Bu tartışmaların tümü uyuma katkı sağlamadı. Gerçekte uyum sağlayanlar bile artık, 'Ne zaman kökenime bakılmadan değerlendirileceğim' sorusunu sormaya başladı. Medya sadece olumsuz olaylar yaşandığında uyum konusuna geniş yer veriyor. Politikacılar göçmenlerin yüzde 15'inin uyuma karşı olduğunu vurgularken, neredeyse yüzde 90'ının uyum sağladıklarını ağızlarına bile almıyorlar” diye konuştu.
SAÇMA SORU
Almanya'nın göç isteyip istemediği, ya da çok kültürlülüğün yaşayıp yaşamadığı gibi soruların son derece yersiz ve saçma sorular olduğunu vurgulayan Wowereit şunları söyledi: "İstesen de istemesende göçe ihtiyacın var. Kabul etsen de etmesen de toplumumuz çok kültürlü. Buraya gelen göçmenlerin toplumumuza sağladıkları katkı görmezlikten gelinemez. Multi Kulti demek kendi kültürünü ön plana çıkarmak değil, kültürlerin toplamından yeni bir kültürün ortaya çıkmasıdır. Uyumdan söz ediyorsak, uyumun ve kaynaşmanın gerçekleşmesi için bunun şartlarının sağlanması, burada yaşayan insanlara Anayasal haklarının tam olarak verilmesi ile gerçekleşir" dedi. Wowereit daha sonra Frankfurt'ta yaklaşık 500 davetlinin katıldığı toplantıya katıldı.