Güncelleme Tarihi:
Şimşek, Allermöhe’deki Gretel Bergmann Karma Okulu’nun öğretmenleri Bettina Flaig ve Tom Greif daveti üzerine, öğrenciler Paulina Polischok ve Isabelle Lonse’nin yönettiği proje günü çerçevesinde lise 11’inci sınıf öğrencileriyle göç ve uyum konularını ele aldı.
Ali Rıza Şimşek, Almanya’da uyum tartışmalarının büyük ölçüde bilimsellikten yoksun, popülist argümanlarla yürütüldüğünü belirterek, “Göçmenlerin uyumunun önündeki en büyük engel dışlanmadır. Dışlanma olduğu yerde uyum sorunu yaşandığını görüyoruz. Uzun yıllar futbol oynadığım için çok m iyi biliyorum, en az uyum sorunu spor kulüplerinde yaşanıyor. Çünkü sporda dışlanma pek yaşanmıyor. Eşit haktan yoksun olan, toplumda dışlanmayla karşılaşanların çok iyi uyum sağlayanlarda var. Ama buna gücü yetmeyenler kendi kabuğuna çekiliyor ve toplumda uyumsuz göçmen olarak gösteriliyorlar” dedi.
Herkes cephe almalı
Ali Rıza Şimşek sadece siyasetin değil tüm toplumun dışlanmaya karşı cephe alması gerektiğini belirtti. Hamburg’da iktidarda bulunan SPD’nin toplumdaki, toplumdaki tüm çocuk ve gençlere fırsat eşitliği sağlamak için üniversite harcının kaldırdığını, önceki CDU-Yeşiller eyalet hükümetinin yüzde 18’lik yuva zammını geri aldığını söyleyen Şimşek, “Dar gelirli ailelerin çocukları da en iyi eğitimi alma hakkına sahip olmalılar” dedi.
Opsiyon zorbalıktır
Çifte vatandaşlık üzerine de konuşan Şimşek, “Çifte vatandaşlık engeli çağdışı. Özellikle gençlerin en geç 23 yaşında bir vatandaşlıkta karar kılmalarını öngören opsiyon model derhal kalkmalı. Biz buna zaten opsiyon modeli değil ‘opsiyon zorbalığı’ diyoruz. Düşünebiliyor musunuz, 23 yaşına kadar Almansınız, oy hakkınız var vs. 23 yaşındaki Türkiye vatandaşlığında karar kılıyorsunuz, bir anda tüm haklarınız elden alınıyor. Bu zorbalık değil de nedir? Federal hükümette iktidara gelirsek, ilk hedefimiz opsiyon zorbalığını kaldırmak olacak” dedi. Şimşek açıklamalarından sonra öğrencilerin sorularını yanıtladı.