Güncelleme Tarihi:
AŞAĞI Saksonya Sosyal, Kadınlar, Aile, Sağlık ve Uyum Bakanı Aygül Özkan, Schleswig-Holstein Eyaleti'nin Pinneberg kentinde CDU teşkilatının davetlisi olarak “Beraber Yaşamak Birbirimizden Öğrenmek” başlıklı bir konuşma yaptı.
6 Mayısta Schleswig-Holstein'da yapılacak eyalet seçimlerinde CDU Pinneberg adayı olan İtalyan kökenli Natalina Boenigk ve siyasete atılmadan önce genel müdür olduğu şirkette meslek eğitimi yapan ve şimdi CDU'nun Pinneberg İl Genel Meclisi üyesi Barış Karabacak tarafından yönetilen toplantıda Özkan, son derece titiz analizler içeren konuşma yaptı.
“İnsanlar Almanya'da kendilerini ne beklediğini bilmiyorlardı”
Özkan kendi ailesinin yaşamından örnekler de vererek genel anlamda Türkiye'den Almanya'ya 50 yıllık göçün bir başarı hikayesi olduğunu söyleyen Özkan, “Babamın Almanya'ya göçü çok tipik değil. Çünkü o maddi nedenlerden değil, 1963'de macera olsun diye Almanya'ya bir kaç aylığına gelenlerden. Ama yinede bir kaç ayın 49 yıl olduğu için tipik bir göç öyküsü. Kendisi önce postanede çalıştı. Sonra da kendi terzihanesini açtı. Babam ve onun gibiler Almanya'da kendilerini ne beklediğini bilmiyordu. Bugünkü gibi bir tık'la tüm bilgiye sahip olma imkanı yoktu. Örneğin babam Sirkeci'den trenle Almanya'ya giderken, trende başka birisi babama 'Bıyığını kesmen lazım, Almanya'da bıyıklı erkek yok' demiş. Ve babam gerçekten trende bıyığını kesmiş. Böyle çok komik, ama acı ve tatlı öyküler var. Bu insanlar büyük bir cesaret gösterdiler. Hiç dilini, kültürünü, yaşam tarzını bilmedikleri ülkeye gelerek. Ama başaralı oldular. Ben o neslin bir çocuğuyum.
“Siyaset göçü inkar etti”
Yaşanan uyum sorunlarının önemli bir nedeninin de siyasetin onlarca yıl göç gerçeğini inkar etmesi olduğunu söyleyen Özkan, “Milyonlarca insanın Almanya'ya göç etmesine rağmen siyaset onlarca yıl göç ülkesi gerçeğini inkar etti. Bugün yaşadığımız sorunların büyük bölümü o dönemin ihmalkarlığının neticesi. Kimse göçmenlerin Almanca öğrenmesini istemedi, teşvik etmedi. Sadece çalışmaları yeterli görüldü” dedi.
“Uyum gönül işidir”
Konuşmasında uyum konusuna geniş yer ayıran bakan Özkan, “Uyum gönül işidir. İnanmanız ve istemeniz lazım. Bu iki taraf için de geçerli. Yasalarla ve projelerle uyumu teşvik edebilirsiniz ama toplum bunu gönülden desteklemezse başarılı olmaz. Farklılığa, çeşitliliğe daha da açık bir toplum yaratmamız için beraber çalışmamız lazım. Toplumumuzda 'hoşgeldin kültürüne' ihtiyacımız var. Başka ülkelere gezmeye gittiğinizde havaalanında pasaport polisi size 'Ülkemize hoşgeldiniz. Ülkemizde güzel günler geçirmenizi diliyoruz' diyorlar. Hamburg veya Hannover'de havaalanına indiğiniz zaman yabancı olarak size ne soruluyor biliyor musunuz? 'Nereden geliyorsunuz? Ne kadar kalacaksınız? Dönüş biletiniz hani? Ne kadar paranız var? Şimdi buraya ülkeyi gezmek için gelen bir turistin kafasından geçenleri düşünebiliyor musunuz? Başka ülkelerden ülkemizi gezmeye, belki çalışmaya gelen insanlara açık olmamız lazım. Vasıflı eleman istiyoruz. Ancak hoşgeldin kültürünü geliştirirsek insanlar buraya gelir. Birbirimizden öğrenmeye hazırsak, bir şeyleri değiştirebiliriz. Bunun içinde toplumun her alanında göçmenler yer almalı. Yuvalarda, hastanelerde, okullarda göçmen kökenli elemanlar olmalı. Şu an Almanya'da her beş kişiden biri göçmen kökenli. 20 yıl sonra 30 yaşın altındaki her iki kişiden biri göçmen kökenli olacak. Toplumumuzun geleceğini birlikte şekillendirmek dışında bir alternatifimiz yok. Birbirimize karşı değil, birbirimizin için çalışmalıyız” dedi.