Uyum tartışmaları kızıştı

Güncelleme Tarihi:

Uyum tartışmaları kızıştı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2006 00:00

CSU Genel Başkanı ve Bavyera Eyalet Başbakanı Edmund Stoiber, Uyum Kurslarına katılmayanlara sosyal yardımda kısıntı gibi bazı yaptırmalar uygulanmasını önerdi.

Haberin Devamı




Edmund Stoiber
Almanya'da 14 Temmuz'da başbakanlıkta yapılacak uyum zirvesi öncesi tartışmalar yoğunlaştı. Hıristiyan Sosyal Birliği (CSU) Genel Başkanı ve Bavyera Eyalet Başbakanı Edmund Stoiber, "Başbakan Merkel'in zirve fikri çok iyi bir şeydir" derken, göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı Berlin'in Neukölln İlçesi Sosyal Demokrat Partili (SPD) Belediye Başkanı Heniz Buschmowsky, Uyum Zirvesinin göstermelik olacağını ve bilinen şeylerin tekrarlanacağını ileri sürdü.

Edmund Stoiber, haftalık "Welt am Sonntag" gazetesine verdiği demecinde, "Ülkemizde yaşamak isteyen güncel kültürümüze uyum sağlamak zorundadır. Velilerin, çocuklarını spor ve biyoloji derslerine, sınıf gezilerine göndermeme hakkı olmamalıdır. Okula başlamadan önce Almanca öğrenmeleri için veliler çocuklarını kursa göndermelidir. Çünkü Almanya'da yaşayan Almanca'yı anlamalı ve Almanca konuşmaladır" dedi. CSU Genel Başkanı, uyum kurslarına katılmayanlara sosyal yardımda kısıntı gibi bazı yaptırmalar uygulanmasını da talep etti.

Dil önemli

Hıristiyan Demokrat Birlikli (CDU) Federal İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble de, göçmen çocukların Almancalarının iyileştirilmesi gerektiğini söyledi. Bakan Schaeuble, “Almanya'da herhangi bir okula giden her çocuk ilk günden itibaren Almanca bilmeli” dedi. Wolfgang Schaeuble, “Bild am Sonntag” gazetesine verdiği demecinde, Almanya'da yaşayan 3.5 milyon Müslümanla diyaloğun geliştirilmesini de istedi.

Bu konuyla ilgili olarak, “Biz Müslümanları bu toplumun bir parçası olarak kabul etmeliyiz. Müslümanlar da bizim temel değerlerimizi, toplumsal düzenlemelerimizi kabul etmeliler. Şeriat Almanya'nın hukuk sistemi olamaz” diye konuştu. Bakan Schaeuble ayrıca, Almanya'daki göçmen kökenli insanların önemli bir bölümünün uyum sağlamadığını belirtirken, “Birçok aile kendi kabuğuna çekilip paralel toplum oluşturuyor” dedi.

Laschet: Çokkültürlü toplumuz

Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Uyum Bakmanı Armin Laschet, partisi CDU'dan Almanya'nın bir göç ülkesi olduğunu kabul etmesini istedi. "Almanya'da çok sayıda kültür birarada yaşıyor. Biz, çokkültürlü bir toplumuz" diyen Laschet, CDU'nun, Almanya'nın çokkültürlü bir toplum haline geldiğini artık anlaması gerektiğini söyledi. Laschet ayrıca, Almanya'da yaşayan göçmenlerin Alman vatandaşlığına geçmeleri için bir "vatandaşlık kampanyası" başlatılmasını istedi.

Koch karşı çıktı

Hessen Eyalet Başbakanı Roland Koch ise, Laschet'in bu önerisine karşı çıktı. Alman vatandaşlığını elde etmenin, başarılı bir uyum sürecinin ardından gerçekleşmesi gerektiğini söyleyen Koch, "Alman vatandaşlığına geçiş, uyumun sonucu olmalı, uyuma giriş bileti değil. Bir kişinin Alman vatandaşlığını almış olması, bu kişinin başarılı bir şekilde uyum sağladığı anlamına gelmez" dedi.

Dr. Bilgin'den eleştiri

Almanya'daki Türk Vatandaşları Konseyi Başkanı Prof. Dr. Yaşar Bilgin ise, Berlin'deki uyum zirvesini eleştirerek, Türkler'in çoğunluğunun temsil edilmediği bir zirvenin "göstermelik bir zirve" olacağını söyledi.Welt am Sonntag gazetesine konuşan Prof. Dr. Bilgin, "100'den fazla Türk derneğinin en büyük beşi bu zirvede olmalı. Başbakan Merkel tarafından davet edilen Almanya Türk Toplumu'nun topu topu 500 üyesi var" dedi.

Medyadan katkı

Federal Hükümetin Göç, Sığınmacılar ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer ise, Alman ve Türk medyasının uyum için daha fazla sorumluluk üstlenmesini istedi. Böhmer, Alman Birinci Televizyonu'nda (ARD) yayınlanan “Yeni Başlayanlar İçin Türkçe” gibi dizi film sayısının artırılması gerektiğini belirtirken, Alman medya kurum ve kurulaşlarına göçmen kökenli daha fazla elemana görev verilmesini de önerdi.

BERLİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!