Güncelleme Tarihi:
ALMANYA’da Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Hür Demokrat Parti'nin (FDP) oluşturduğu yeni koalisyon hükümetinin, ülkede yaşayan ve yeni gelecek olan göçmenlere Uyum Sözleşmesi imzalatma planı Türkler arasında endişe ve tepkilere yol açtı.
Türk kökenli siyasetçi ve sivil toplum örgütü temsilcileri, içinde ifade özgürlüğünü, kadın erkek eşitliğini kabul ediyorum yazan bir sözleşmeyi göçmenlere imzalatmanın “Siz bu değerleri tanımıyorsunuz” anlamına geleceğini ve bunun onur kırıcı olacağını eleştirdi.
ÇOK ŞAŞIRDIK
124 sayfalık koalisyon protokolünde, federal hükümetin bu yasama döneminde hayata geçirilecek uyum politikalarına ilişkin hedeflerin yer aldığı "Uyum ve Göç" başlıklı 5. bölümde, Uyum Sözleşmesi'den Almanca'ya hakim olmayan anne ve babaların zorunlu olarak uyum kurslarına gönderilmesine kadar bir dizi tedbirlere tepki gösteren Kölnlü (yanda soldan) Musa Coşkun (43), Zeki Kaplan (37), Eyüp Yüksel (65), Burhan Yılmaz (67) ve Turan Çubuklu (59), haberi Hürriyet'te okuyunca çok şaşırdıklarını söylediler: Kölnlü Türkler, belirterek, "Uyum konusu hala kafa karıştırıyor. Herkese göre bir uyum tarifi yapılıyor. Önce bu kavramı bir netleştirsinler, ondan sonra kim neye uyacağını da bilsin" diye konuştular.
HÜRRİYET SORUYOR
UYUM SÖZLEŞMESİ İÇİN NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?
Tayfun Keltek (LAGA-NRW Başkanı): Göçmenlerin çoğu uyum karşı değil. Böyle bir sözleşme sorunları çözmez. Aksine göçmenlerin güveni sarsar.
Aydın Yardımcı (Avrupa Demokrasi Vakfı Başkanı): Sözleşmeye uymayanlar ne olacak? Burada doğup büyüyen çocuklarımız bununla Almanya hakkında ne düşünecekler?
Remzi Uysal (Türkiye 19 Mayıs Gençlik ve Halk Kültür Merkezi Başkanı): Tek tip göçmen yaratılmak isteniyor. Uyum, eşit hak yoludur. Eşit hak olmadan Uyum Sözleşmesi istenemez.
Yaşar İnan (Class Event Center Halkla İlişkiler Müdürü): Haberi okuyunca şaşırdım. İyi niyetli düşünüldüğünden şüphem var. Garip bir şey. Sanki göçmenler uyumsuz gibi gösteriliyor.
Gabriele Gün Tank (Tempelhof-Schöneberg Göç ve Uyum Sorumlusu): Göçmenler zaten dil öğrenip geliyor. Uyum kurslarına katılanlar da genelde başarılı. Bu anlamda gereksiz bir sözleşme olur.
Safter Çınar (TBB Sözcüsü): Sözleşme yeni gelenlere ilke olarak yapılabilir. Siyasetin yükümlülükleri belirtilmeli. Sözleşmeye uymayanın oturma izninin uzatılmaması kabul edilemez.
Mehmet Yıldız (Hamburg Eyalet Parlamentosu Sol Parti milletvekili): Adı Uyum Sözleşmesi ama, özü bir direktif. Direktifle, baskıyla uyum olmaz. Bu ancak eşit hakla olur.
Mustafa Çakmakoğlu (Charlottenburg-Wilmersdorf Göç ve Uyum Sorumlusu): Uyum, sözleşmeyle değil, kişinin kendini toplumun bir parçası olarak gördüğü zaman mümkün. Hoşgörü de olmalı.
Mahir Zeytinoğlu (Türk Dernekleri Koordinasyon Kurulları Güney Bavyera Teşkilatı Başkanı): Nereden çıktı bu? Bu tür yaptırımlar göçmenleri küstürür. Hükümet önce oy hakkımızı versin.