Güncelleme Tarihi:
Almanya’nın Schleswig-Holstein Eyaleti’nin 240 bin nüfuslu başkenti Kiel’de bu pazar seçmenler, anakent belediye başkanını seçmek için sandık başına gidiyor. Beş adayın yarıştığı seçimlerin favorisi olarak gösterilen Sosyal Demokrat Parti adayı gazeteci Susanne Gaschke (45), sorularımızı yanıtladı. Haftalık Die Zeit Gazetesi’nde yazan Gaschke’nin evindeki randevuya Gaschke ile uzun yıllardan beri arkadaş olan Schleswig-Holstein Türk Toplumu Başkanı Dr. Cebel Küçükkaraca ile birlikte gidiyoruz. Kapıyı açan Gaschke, bizi çok samimi bir şekilde selamlıyor. Küçükkaraca bizden birkaç dakika önce gelmiş.
TÜRK ÇAYI İKRAM EDİYOR
Belli ki Gaschke Türkleri iyi tanıyor, “Çay demledim, içer misiniz?” diyor, bizi rafları yüzlerce kitap dolu, ortasında büyük bir tahta masanın bulunduğu çalışma odasına alırken. Çayları da bizzat kendi getirip ikram ettikten sonra söyleşiye başlıyoruz. Gaschke’ye yönelttiğimiz soruları detaylı ve içtenlikle cevaplıyor. Gaschke, SPD Federal Parlamento Milletvekili Hans-Peter Bartels ile evli. Çiftin 21 yaşında, sosyal pedagoji okuduktan sonra şimdi hukuk okumaya hazırlanan, Charlotte isimli bir kızları var. Doğma büyüme Kiel’li olan Gaschke, 25 yıldır üyesi olduğu SPD’den anakent belediye başkanı olma kararını “Siyasette kadınların daha aktif olmasına ve kenti ileriye taşıyacağıma inandığım için aday oldum” sözleriyle açıklıyor.
KAMU GÖÇMENE AÇILACAK
Gaschke, gazeteciliğin ve yıllardır partide aktif olmanın getirdiği tecrübeyle çok akıcı ve kendinden emin konuşuyor. Seçilmesi halinde göçmenler için neler değişebileceğini soruyorum. Gaschke, Δ “Kiel’in nüfusunun yüzde 20’si göçmen, ama kamu ve belediyede çalışan göçmen oranı yüzde 2’nin altında. Belediye personel politikasını sistematik bir şekilde değiştirerek göçmen kökenli memur oranını toplumdaki orana eşit dengelememiz lazım. Göçmenler arasında sayısız vasıflı uzman var. Bu yetenekli insanları ziyaret ettiğim Türk Toplumu, Alevi Kültür Merkezi gibi göçmen kurumlarında bizzat gördüm, tanıdım. Onları belediye ve kamu alanı için kazanmamız lazım. Onlara kapıları açacağız” diyor.
YIPRANMIŞ KELİME: UYUM
Konuşmasıyla göç ve uyum politikaları ile yakından ilgilendiğini hemen anlaşılan SPD’li aday, şöyle devam etti: “Uyum kelimesi yıpranmış ve antipatik. Bir çok göçmen ‘uyum’ kelimesinden rahatsız. Çünkü kelimede, göçmenlere tepeden bakma tınlaması var. Buna uyum baskısı da diyebilirsiniz. Göçmen kökenli gençlerle çok konuştum. Uyum tartışmaları onların gerçeğini yansıtmıyor. Onların uyum sorunu yok. Zaten bu toplumun içindeler. Uyumun anlamıs bence çok açık; herkese fırsat eşitliği verilen toplum demektir. İnsanın kökenine göre değil vasıflarına göre değerlendirildiği ortamda uyum başarılı olur.”
Gaarden semtini temizleyecek
BERLİN’in Neukölln İlçe Belediye Başkanı Heinz Buschkowsky’nin yazdığı ve yoğun tartışılan ‘Neukölln Her Yerde’ kitabından konuya girerek, Türk kökenlilerin en yoğun yaşadığı ve Kiel’in Neukölln’ü diye tanımlayabileceğimiz Gaarden semtini soruyorum. Gaschke bu konuda bir hayli iddialı açıklamalar yapıyor. Gaarden’in aslında çok güzel, ferah bir semt, olduğunu söyleyerek, şöyle devam ediyor:
“Ancak Gaarden onlarca yıl ihmal edildiği için sorunlu semt haline geldi. Örneğin beni çok rahatsız eden Gaarden’deki meydanda bulunan alkol bağımlıları. Sokakta bütün gün alkol içiyor ve semtin imajını zedeliyorlar. Bu aileleri, çocukları semt halkını çok rahatsız eden durum. İnsanlar içip, içip nara atan sarhoşlardan bıkmışlar ve korkuyorlar. Bu sosyal bir sorun. Emin olun aynısını Kiel’in zengin bir semtinde yapsalar, hemen soruna çözüm bulunur. Bu konuda çok kararlıyım, Gaarden’i bu çirkin tablodan temizleyeceğim.”
Konut ve enerji açığı
SADECE göçmenleri değil, tüm Kiellileri ilgilendiren sorunların başında konut sıkıntısı ve ek enerji şebekesi ihtiyacı olduğunu belirten Gaschke, özellikle dar gelirli, çocuklu ailelerin ve öğrencilerin bütçelerine uygun konut bulamadıklarını dile getiriyor.
Göçmen aileleri, çocuklarının en iyi eğitimi almaları için çaba göstermeye davet eden aday, çocuklara okuma alışkanlığı aşılamak için yürütülen ücretsiz kitap paketi projesinden Türk kökenlileri de faydalanmaya çağırdı. Düzenli koşu yapan Susanne Gaschke, en büyük hobisinin kitap okumak ve yemek yapmak olduğunu söyleyince, Gaschke’nin yemek davetlerinde çok kez bulunan Dr. Cebel Küçükkaraca, “Üstelik çok da güzel yapıyor” diye ekliyor.