Güncelleme Tarihi:
BÜYÜK çoğunluğu Türk olmak üzere, nüfusunun yüzde 70’i göçmen kökenli olan Hamburg’un yoksul semti Veddel’de tam bir ‘Kül Kedisi’ masalı yaşanıyor. Hamburg’un 5 bin nüfuslu semti Veddel, şimdiye kadar uyum haberleri, ortalamanın iki katından fazla olan işsizliğiyle ve çeteci gençleriyle haber oluyordu. Ancak bu semt şimdi inanılması güç bir başarı öyküsüyle gündemde. Veddel’deki Türk kadınlarının ürettiği kıyafetler ‘Made auf Veddel’ markasıyla Alman sosyetesinin gözdesi.
HER ŞEY KURSLA BAŞLADI
Kül kedisi hikayesi Almanya’nın Türklerin çok yaşadığı bir çok bölgede olduğu gibi Veddel’de de Türk kadınların uyumu kolaylaştırmak amacıyla açılan dikiş-nakış kursuyla başladı ve başarı çabuk geldi. Bunda en büyük pay kursu açan ve katılan Türk kadınların büyük yeteneğini görüp, üretilen kıyafetleri piyasaya sürmeye karar veren modacı Sibilla Pavenstedt’e ait. İkinci büyük pay ile kendilerinden hiç kimsenin beklemediği kıyafetleri üreten Türk kadınlarının.
DEFİLEYE SOSYETE AKINI
Sylt adasından Münih’e kadar kıyafetleri isteyen sosyeteye hitap eden seçkin butiklere ürün yetiştirmeye çalışan Pavenstedt Önceki gün Türk terzileriyle ilk koleksiyon tanıtımını yaptı. Tanıtıma Hamburg Senato ve Belediye Başkanı Olaf Scholz’un yanı sıra Alman film, sinema ve şov dünyasının ünlü isimleri Veronica Ferres, Anke Engelke, Jasmin Wagner, Lisa Martinek, Nina Hoss, Wqigald Boning, iş dünyası ünlüleri ve çok sayıda yenilik peşinde olan modacı, butik sahibi katıldı. Paverstedt, ‘Made auf Veddel’in markalaşmasında önemli rol oynayan Veddeli Türk kadınları da ilginç bir koreografiyle dahil ettiği müthiş defilede, birbirinden güzel, cüretkar kıyafetleri sergiledi.
BUNLARI TÜRKLER Mİ YAPTI
Profesyonel mankenlerin sunduğu kıyafetleri neredeyse ağızları açık izleyenlerden bazıları, “Bunları gerçekten Türk kadınları mı yaptı?” demekten kendilerini alamadıkları dikkatleri çekti. Onlara cevabı Pavenstedt, defile sonunda kıyafetleri yapan Ayten Aksoy, Naciye Aslan, Zübeyde Bildir, Sengül Ceritlioğlu, Gülten Çetin, Nevin Dalga, Nurcan Eren, İlse Hellmuth, Şerife Yerlikaya ve Nesrin Kaya isimli Türk kadınları sahneye çağırarak verdi. Pavenstedt, “Başarı bu ekibindir. Her kıyafetin etiketinde ürünü kimin yaptığı, örneğin ‘Bu ürün Zübeyde Bildir tarafından yapılmıştır’ diye ibare görürsünüz” dedi.
Senato ve Belediye Başkanı Olaf Scholz, “Dikiş kursundan bir marka doğduğunu duymuştum. Ama ilk kez kıyafetleri gördüm. Hayran kalmamak mümkün değil. Bu tam bir başarı öyküsü. Her insanın yeteneği olduğunu ve önemli olan bunu keşfetmek olduğunu gösteren örnek bir başarı” dedi. Scholz, Türk kadınlarıyla tek tek sohbet edip, onları tebrik etti.