Uyum bilmecesi

Güncelleme Tarihi:

Uyum bilmecesi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2006 00:00

Almanya´da Başbakan Angela Merkel başkanlığında 14 Temmuz´da yapılacak uyum zirvesi, tam bir bilmeyece dönüştü.

Haberin Devamı




Maria Böhmer
Zirveye Türkler´i temsilen Almanya Türk Toplumu´nun davet edileceği konuşulurken, Avrupa Türk Demokratlar Birliği´nin de çağırılacağı öne sürülüyor. Almanya´nın başkenti Berlin´de 14 Temmuz´da yapılması planlanan "uyum zirvesi"ne eleştiriler gelmeye başlarken, zirveye kimin davet edilip edilmeyeceği konusu da tam bir bilmeceye dönüştü.

14 Temmuz´da saat 11.00 ile 15.00 arasında Berlin´deki başbakanlık binasında yapılacak zirvenin, Berlin, Brandenburg, Hamburg, Kuzey Ren Vestfalya ve Schleswig Holstein eyaletlerinin tatilde olduğu, Rheinland-Pfalz, Hessen ve Saarland eyaletlerinin ise tatile girdiği gün yapılacak olmasına Türk dernek temsilcileri tepki gösterdi.

Öte yandan 14 Temmuz´daki zirveye Türkler´i temsilen sadece Almanya Türk Toplumu´nun ve başkanlığını Dr. Fevzi Cebe´nin yaptığı Avrupa Türk Demokratlar Derneği´nin (UETD) davet edileceği öğrenildi. Davetlilere davetiyelerin 1 Temmuz´da gönderileceği belirtilirken, bu kadar geç gönderilmesi de eleştirilere yol açtı.

Türkiye Araştırmalar Merkezi Direktörü Prof. Dr. Faruk Şen tatil döneminde yapılacak ve dört saat sürecek zirveye katılmayacaklarını açıklarken, Almanya´daki Türk Vatandaşları Konseyi Başkanı Prof. Dr. Yaşar Bilgin de, zirveye DİTİB veya AABF gibi dini kuruluşların davet edilmemesini eleştirdi.

Merkel umutlu

Öte yandan Almanya Başbakanı Angela Merkel´in 14 Temmuz´da düzenlenecek Uyum Zirvesi´nden olumlu sonuçlar alınacağı beklentisini içinde olduğu belirtildi. Dünya Futbol Şampiyonası nedeniyle Uyum Zirvesi´nin daha önce yapılmasının mümkün olmayacağına da dikkat çekildi.

Almanya´nın bazı eyaletlerinde yaz tatilinin başlaması nedeniyle böyle bir zirvenin tatil döneminde yapılmasına ilişkin eleştiriler devam ederken, Federal Basın ve Enformasyon Dairesi, "Uyum Zirvesi hedefine ulaşacaktır" açıklamasında bulundu. Hürriyet´in eleştirilere dönük sorusu üzerine Federal Basın ve Enformasyon Dairesi şu açıklamada bulundu:

"Başbakan Angela Merkel, Federal Hükümetin Göç, Uyum ve Sığınmacılar Sorumluluğunu başbakanlığa bağlaması ve başına da Devlet Bakanı Maria Böhmer´i getirmesi, göçmenlerin uyumuna ne denli önem verdiğini ortaya koymaktadır.

Başbakan Merkel, parlamento yaz tatili öncesi göçmen gruplarının temsilcilerinin yanı sıra uyum, yabancılar ve Alman kökenli göçmenelere dönük çalışmalar yapan kurul ve kuruluşların temsilcileri ile eyaletlerin yetkililerinin de katılacağı bir Uyum Zirvesi düzenleme sözü verdi. Nitekim bazı eyaletler tatile girmiş olsa da parlamento yaz tatili öncesi bu zirve gerçekleşecek. Başbakan Merkel, bu zirveden olumlu sonuçlar alınmasını beklemekte. Zirve hedefine ulaşacaktır."

Liste 5 Temmuz´da

Federal Hükümetin Göç, Uyum ve Sığanmacılardan sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer´in Uyum Zirvesi´ne kimlerin davet edildiğini 5 Temmuz´da düzenleyeceği bir basın toplantısı ile ilan edeceği açıklandı.

Devlet Bakanı Böhmer´in bürosundan yapılan açıklamada da, Başbakanlıkta düzenlenecek Uyum Zirvesi´ne Almanya´da yaşayan göçmenlerin oluşturduğu tüm derneklerin, cemiyetlerin ve çatı kuruluşlarının temsilcilerinin davet edilmesinin mümkün olmayacağının altı çizilerken, "Davet listesi oluşturulurken tüm unsurlar dikkate alındı.

Şüphesiz herkesi memnun etmek mümkün olmayacak, ama buradaki görüşler ve öneriler daha sonra biraraya gelecek çalışma gruplarında değerlendirilecek ve yıl sonuna kadar ´Ulusal Eylel Planı´na kesin şekli verilecek" açıklamasında bulunuldu.

Ahmet KÜLAHÇI / BERLİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!