Uyum asimilasyon olmamalı

Güncelleme Tarihi:

Uyum asimilasyon olmamalı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2008 19:57

Almanya'da, Hristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Hamburg Eyaleti Başbakanı Ole von Beust ile Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti Uyum Bakanı Armin Laschet (CDU), Hamburg kentinde "Meslek eğitiminde çok kültürlülük" sloganıyla düzenlenen bir ödül töreni vesilesiyle bazı Türk sivil toplum kuruluş temsilcileri ve Türk gazetecilerle bir araya geldi.

Haberin Devamı

HAMBURG'ta yapılan toplantıya, Beust ve Laschet’in yanı sıra Hamburg eyalet meclisi CDU üyesi Aygül Özkan, Hamburg Alevi Kültür Merkezi Yönetim Kurulu üyesi Ejder Tatar, Hamburg Göçmenler Toplumu Başkanı (TGH) Nihat Ercan, Alman Sendikalar Birliği (DGB) uyum sorumlusu Hüseyin Yılmaz, İslam Şurası Temsilcisi Mustafa Yoldaş, Kuzey Almanya İslam Toplumu Başkan Yardımcısı Ahmet Yazıcı, Hamburg Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşesi Rıdvan Nizamoğlu, Sınırsız Göçmen Girişimciler Derneği Başkanı ve Çelik Döner’in sahibi Ertan Çelik, Hamburg İslam Kültür Merkezi’nden Muhammed Toklu katıldı.

Uyum konusunda eyaletler arasında fikir alışverişinin yapıldığı toplantıda Beust ve Laschet, Türk sivil kuruluşlarının talep ve sorunlarını dinledi.

Laschet, yaptığı konuşmada, KRV eyaletinde sık sık göçmen kuruluşlarla bir araya gelerek uyum konusunda ortak eylem planı hazırladıklarını belirterek, "Uyum asimilasyon olmamalı. KRV’de yaşayan nüfusun yüzde 25’ini göçmenler ve onların çocukları oluşturuyorsa o zaman bu insanların kültürlerinin de bir şekilde toplumsal yaşama yansıması gerekir. Örneğin okullarda göçmen kökenli öğretmenler öğrenciler için örnek olabilir. Burada doğmuş, okula gitmiş ve öğretmen olmuş birisi, başarılı bir uyum örneği olarak çocuklara cesaret verebilir. Çünkü uyumun başarısı eğitime bağlı, bunun yeri de okul" dedi.

Eylem planındaki öneriler arasında, kadınların zorunlu evliliklerden korunmalarının da bulunduğunu belirten Laschet, "Hiç kimse kendi kültürünü anayasanın üzerinde tutamaz. Bu, kadınlarla ilgili olarak şiddetin, zorunlu evliliklerin ve namus cinayetlerinin kabul edilemeyeceği anlamına geliyor" diye konuştu.

Beust da meslek eğitiminin önemine dikkat çekerek, 1000 göçmen gence iş ve meslek eğitimi imkanı sunduklarını ve bu kapasiteyi daha da artırmayı düşündüklerini ifade ederek, ailelerin çocukların eğitiminde önemli rol oynadığını, sadece gençlere değil, göçmen ailelere de ulaşılması gerektiğini, özellikle göçmen ailelerin çocuklarının veli toplantılarına mutlaka katılmaları gerektiğini söyledi.

Toplantıda söz alan Hamburg Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşesi Nizamoğlu, toplum olarak uyumdan yana olduklarını, ancak uyumun tam anlamıyla sağlanabilinmesi için bazı beklenti ve taleplerin olduğunu
ifade etti.

Nizamoğlu, "Cemaat olarak hukuki açıdan tanınma, din dersleri ve camiler konusunda toplumumuzun beklentileri var. Biz DİTİB (Diyanet İşleri Türk İslam Birliği) olarak uyuma katkıda bulunmaya hazırız. Kendi içinde inançlarına bağlı, ancak yaşadığı topluma uyum sağlayan, barışçı bir düzenden yanayız. Asimilasyon değil, uyum içinde yaşamak istiyoruz. Uyum konusunda güven ve iyi niyet önemlidir. Bu güveni hükümetlerin de ortaya
koyması gerekiyor" dedi.

Kuzey Almanya İslam Toplumu temsilcileri ise özellikle son zamanlarda bazı Alman yayın organlarında, namus cinayetlerinin İslam diniyle bağlantılı yansıtılmasından duydukları endişeleri dile getirdiler. Bu konuda medyaya büyük görev düştüğünü belirten temsilciler, ön yargıların giderilmesi için her iki toplumun da sorumluluk üstlenmesi gerektiğini ifade ettiler.

Göçmenler arasında diploma almadan okuldan ayrılanların sayısının arttığına dikkat çeken temsilciler, hükümetin bu konuda bazı tedbirler alması ve göçmenlerin daha fazla istihdam edilmeleri gerektiğini söylediler.

Kuzey Almanya İşverenler Odası Temsilciliği ile "Genç Göçmenleri Meslek Edindirmeye Yönelik Danışma ve Koordinasyon Merkezi" (BQM) tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen "Meslek eğitiminde çok kültürlülük" teşvik ödülleri de sahiplerine verildi.

Göçmen gençlere meslek eğitimi imkanı sunma ve geleceklerini garanti altına alma konusundaki çabalarından dolayı bu yıl Hamburger Sparkasse AG, Thalia Theater GmbH ile Gebrüder Heinemann KG adlı kuruluşlar bu
ödüle layık görüldü. Ödüller, Beust ve Kuzey Almanya İşverenler Odası Temsilcisi Claus Kemmet tarafından verildi.

Öte yandan Mehmet Fatihas (21) Haspa’da büro elemanı, Ayşe Değirmenci (23) Gebrüder Heinemann KG’de hava alanı kargo elemanı, Umut Ferhat Abacı da (18) Thalia Theater GmbH’de organizasyon teknikeri dalında meslek eğitimi hakkı kazandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!