Uyum artık ayırıcı değil paylaşımcı

Güncelleme Tarihi:

Uyum artık ayırıcı değil paylaşımcı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2012 12:51

HAMBURG’un Wilhelmsburg semtinde 1972’de bir grup Alman tarafından misafir işçilerin (Gastarbeiter) haklarını korumak için kurulan Vatandaş İnisiyatifi (BI) kuruluşunun 40. yılını kutladı. Rudolfstrasse’de BI merkezinde düzenlenen kutlamaya Hamburg Uyum Senatörü Detlef Scheele de konuşmacı olarak katıldı.

Haberin Devamı

Davetlileri BI’nin genel müdürü Judith Geipel karşıladı. Detlef Scheele, kendisinin de göçmenler için meslek eğitim alanında çalışma yapan ZEBRA kuruluşunda yıllarca çalıştığını için BI’yi yakından tanıdığını belirterek,

“BI kurulduğu dönemde sadece Hamburg’da değil, tüm Almanya’da o zamanki tanımlamayla ‘Gastarbeiter’ için eşit hak talep eden ilk kurumlardan biri” dedi.

Scheele, süreç içinde BI’nin göçmenlerin uyumu için çok önemli çalışmalar yaptığını ve 1976’dan beri kentteki göç poltikasının şekillenmesine katkıda bulunduğu ifade ederek şu bilgileri verdi:

Yıl sonunda tamam
“Hamburg Senatosu olarak Uyum Kurulu ile yeni uyum konseptini yepyeni bir anlayışla geliştiriyoruz. Yıl sonunda tamamlanacak olan konseptte kökten bir anlayış değişikliğiyle, göçmenlerin uyuma teşvikini özel, ayrıcı kurum ve kuruluşlarla değil, var olan kurum ve kuruluşlar içinde göçmenlerin paylaşımını temin ederek sağlamak istiyoruz. Toplumsal paylaşıma ortak olmalarını, eşit paylaşım önündeki engelleri kaldıran bir uyum, daha doğrusu paylaşım politikası gütmek istiyoruz. Örneğin meslek projelerine katılan bir göçmen, Almanların gittiği kurslar içinde de yer almalı. Paylaşım budur. Zira aramızda yaşayan göçmenler artık buralılar. Onlarsız bir Hamburg düşünülemez. Yıl sonunda tanıtacağımız yeni uyum konsepti bir hayli ses getirecek.”

Eşit haklar için
BI’nin 40 yıl önce kurucu üyelerinden olan Sybille Uken ise konuşmasında,

“BI’yi kurduğumuzda ‘misafir işçiler’ Heimlar’da (yurtlarda) yaşıyorlardı. Bir odada, altı, yedi kişi kalıyordu. Alman işçilerden çok daha düşük ücrete çalıştırıyorlardı. Bizim amacımız onların da eşit ücret almalarını, konutlara geçmelerini ve ailelerini yanlarına getirebilmelerini, kısacası eşit hak almalarını sağlamaktı. Bu siyasi hedefle yola çıktık. Geçmişteki 40 yıl içinde Veddel, Harburg ve Heimfeld’de şubeler açtık ve sosyal çalışma ağırlık kazandı” dedi.

Konuşmaların ardından Kuzey Almanya Yayın Kurumu (NDR) göç politikası redaktörü Kathrin Erdmann’ın sunuculuğu yaptığı panel düzenlendi.

Panele konuşmacı olarak Mitte İlçe Belediye Başkanı Andy Grote (SPD), Sosyal Hizmet Dairesi yetkilisi Petra Lotzkat, okul müdürü Kay Stöck, BI danışmanları Desislava Koeva, Angelika Hanich, Thomas Giese ve psikolog ve aile terapisti Menderes Başçı katılarak göç ve uyum konularını tartıştılar.

Ardından Udi Aziz Özdemir davetlilere müzik dinletisi sundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!