USTALIK BELGESİNİ KAPTI

Güncelleme Tarihi:

USTALIK BELGESİNİ KAPTI
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2010 11:19

Almanya'nın Lindlar kentinde berberlik yapan Murat Yorgun, Türkiye'de aldığı kuaförlük diplomasını tanıtarak sonunda kendi işyerinin sahibi oldu.

Haberin Devamı

TÜRKİYE'den evlilik yoluyla Almanya'ya gelen kuaför Murat Yorgun, 9 yıl uğraştan sonra Türkiye'de aldığı ustalık belgesini tanıtmayı başararak Gummersbach kenti yakınlarındaki Lindlar kasabasında kendi işyerini açmanın mutluluğunu yaşadı. Evli ve iki çocuk babası Konya-Beyşehirli Yorgun, “Türkiye'de 1996-2000 yılları arasında kuaförlük yaptım. Daha sonra evlenip Almanya'ya geldim. Türkiye'den gelenler için 5 yıl boyunca işyeri açamaz damgası nedeniyle kendi işyerimi açamadım. Mesleğimi düşük ücretlerle Alman kuaförlerin yanında icra ettim. Bu arada devamlı araştırdım. Türkiye AB ülkesi olmadığı için diplomamı tanımayacaklarını söylediler" dedi.

Kendi dükkanını açtı

Beş yıl dolar dolmaz "işyeri açamaz" damgasını kaldırttığını söyleyen Yorgun "Daha sonra da Düsseldorf'taki Sanayi ve Ticaret Odası'nın (IHK) çıraklık eğitimi için elimdeki ustalık belgesi ile istenilen diğer kağıtları tercüme edip başvurumu yaptım. Buradaki bürokratik işlemlere göre 3 ile 9 ay arasında kağıtların onaylanması sürüyor. Bu arada biraz Almanca öğrendim. Daha sonra bir ustanın denetimi altında yazılı, sözlü ve uygulamalı test yaptılar. Kazandıktan sonra ustalık belgemin denklik işlemi yapıldı. Üç hafta önce de kendime ait kuaför salonumu açmanın mutluluğunu yaşadım” dedi.

DÜŞÜK ÜCRETE ÇALIŞIYORLAR

Ustalık belgesini tanıtarak işyerini açan kuaför Murat Yorgun, “Türkiye'den gelen birçok kişi belgeleri tanınmadığı için 5-6 Euro gibi çok düşük ücretlerle çalışmak zorunda kalıyorlar. Bunların belgeleri tanınsa ayda 3-4 bin Euro kazanma durumları olabilir. Türkiye'den gelenler mutlaka ustalık belgelerini getirerek gerekli mercilere başvursunlar. Yılmadan mücadele etsinler” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!