Ünlü Alman heykeltraşın kızı anlattı

Güncelleme Tarihi:

Ünlü Alman heykeltraşın kızı anlattı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2011 19:00

Nazilerden kaçarak, Türkiye’ye sığınan ünlü Alman heykeltraş Rudolf Belling’inkızı Elisabeth Weber Belling, Münih’teki Halk Derneği’nde babasının Atatürk anılarınıanlattı. Belling “Babam Atatürk’ü tanımış olmaktan hep gurur duydu” dedi.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Münih kentinde Atatürk’ün 73. ölüm yıldönümü dolayısıyla Halk Derneği tarafından düzenlenen toplantıda Nazi rejiminden kaçan ünlü Alman heykeltraş Rudolf Belling’in kızı Elisabeth Weber Belling, babasının Atatürk’le ilgili anı ve izlenimlerini anlattı. Münih Yabancı Veliler Derneği’nde düzenlenen toplantıda konuşan Elisabeth Weber Belling, Atatürk ve İnönü ile bugüne kadar bilinmeyen ilginç bilgiler verdi.

1943 İstanbul doğumlu olan ve 20 yaşına kadar İstanbul’da yaşayan Elisabeth Weber Belling şöyle konuştu: “Birinci kökenim doğum yerim olan İstanbul. İkinci kökenim Almanya, ikincisini daha sonra kazandım. Babam Rudolf Belling 1937 yılında, 3 yıllık sözleşmeyle Türkiye’ye geldi, ama 29 yıl kaldı. 14 yıl Güzel Sanatlar Akademisi’nde, 15 yıl ise Teknik Üniversite’de hocalık yaptı. Babam Türkiye’ye çok bilinçli gitti. Benim dedem de 1907’de İstanbul’da Tophane fabrikasında teknisyen olarak çalışmıştı.”

Atatürk’le iki kez

Babasının iki kez Atatürk’le bizzat görüştüğünü anlatan Elisabeth Weber Belling, sözlerini şöyle sürdürdü: “Babam büyük bir idealizmle Türkiye’ye gitti. Atatürk’le iki kez görüştü. Babam üzerine bir kitap yazıyorum. O nedenle evdeki arşivleri, fotoğrafları m gözden geçiriyorum. Babamın anlattıklarına göre, Atatürk sanata çok ilgi gösteren, önem veren bir devlet adamıydı. Atatürk bir gün babamı çağırıp kendisinden bir anıt yapmasını ve önce bir taslak hazırlamasını ister. Babam taslağı hazırlayıp götürür. Atatürk inceleyip beğenir, ama babam Atatürk’e bu anıta Gençliğe Hitabe’sinden bir bölüm koymak istediğini söyler. Yine bir davette Atatürk anneme, “Türkçe konuşur musun” der. Annem de şaşkınlıkla “efendim” deyince, Türkçe bildiğini gören Atatürk “Sen bizim kızımızsın” der. Babam Atatürk’ü tanımış olmaktan hep büyük gurur duydu. Ondan daha sonra hep övgüyle bahsetti. Geçenlerde bir arkadaşına gönderdiği mektubu elime geçti babamın. Orada Atatürk için, böyle büyük bir devlet adamının çok erken öldüğünü yazıyor.”

İnönü heykel istedi

Babasının İnönü’yle çok sık görüştüğünü anlatan Elisabeth Weber Belling, “İnönü’nün İstanbul Florya’da yazlığı vardı. Babamı çağırıp heykelini yapmasını ister. Ama babama “Siz modern bir heykeltraşsınız. Ama heykeli öyle yapın ki, görünce ben olduğum anlaşılsın” talebinde bulunur. İnönü babamın heykeli Florya’daki yazlığında, yanında yapmasını ister. O nedenle çalışma esnasında babamla İnönü’nün birlikte çok fotoğrafları var elimde” dedi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!