Güncelleme Tarihi:
ALMANYA'da İslam Bilimleri Kürsüsü kurulması için eyaletler arasında kıyasıya bir rekabet başladı. Her eyalet tamamı federal bütçeden karşılanacak İslam Bilimleri Kürsüsü'nü kendi eyaletinde kurmak istiyor. Şimdiye kadar Almanya çapında toplam 6 eyaletten üniversiteler kürsü projesine aday oldu. Osnabrück, Münster ve Berlin Üniversitesi bu proje için en şanslı adaylar arasında görülüyor.
Son olarak Almanya'nın Hessen Eyaleti'nde Marburg ve Giessen üniversiteleri de böyle bir kürsü açmaya aday olduğunu açıkladı. Hessen Bilim ve Eğitim Bakanı Eva Kühne-Hörmann (CDU), iki üniversitenin de İslam biliminin kurumsallaşması ve din derslerinin yerleşmesinde en iyi şartlara sahip olduğunu vurguladı.
Ortak başvuru
Almanya Bilim Konseyi geçtiğimiz ocak ayındaki oturumunda Almanya'da İslam din dersleri öğretmeni yetiştirmek için iki ya da üç üniversitede İslam Bilimleri Kürsüsünün kurulması önerisinde bulunmuştu. Federal Bilim Bakanlığı bu öneri üzerine 5 yıllığına bir teşvik programı hazırlamıştı. Proje için aday üniversiteler şunlar: Osnabrück, Münster, Berlin, Tübingen, Freiburg, Heidelberg, Marburg, Giessen ve Frankfurt'taki Goethe Üniversitesi.
Giessen ve Marburg üniversiteleri Federal Bilim Bakanlığı'nın proje için ayırdığı bütçeden para almak için ortak başvuru yapacak. Bakanlık sözcüsü de, iki üniversitenin, en yakın aday olarak bu proje kapsamında bütçeden para almasına destek çıkacakları mesajını verdi.
Enstitüde ders
Frankfurt Üniversitesi'nde İslam Bilimleri Bölümü Başkan Yardımcısı Matthias Lutz-Bachmann ise Marburg Üniversitesi'nin İslam Bilimleri Kürsüsü için yeterli donanım ve altyapıya sahip olmadığını söyledi. Bachmann, buna karşı Frankfurt'ta Goethe Üniversitesi'nde 2009 yılından beri Türkiye Diyanet İşleri ile işbirliği içinde İslam Bilimleri dersi veren bir enstitünün bulunduğuna ve bu enstitüde Türkiye'den gelen profesörlerin ders verdiğine dikkat çekerek, projenin aslında Frankfurt'a verilmesinin doğru bir karar olacağı mesajını verdi.
Hahn: Frankfurt'ta olsun
Hessen'de İslam din dersleri müfredatını hazırlamak için kurulan yuvarlak masa temsilcileri de İslam Bilimleri Kürsüsü'nün Frankfurt Goethe Üniversitesi'ndeki bu enstitüde kurulmasını istiyor. Hessen Eyalet hükümeti Uyum Bakanı Jörg Uwe Hahn da (FDP) kürsünün Frankfurt'ta açılmasından yana olduğunu açıkladı. Hahn, Frankfurt'taki enstitünün ötekilere kıyasla daha önde olduğunu söyledi. Hessen Başbakanı Volker Bouffier de Frankfurt modelinden yana olduğunu söylemişti. Hessen Eyaleti Bilim Bakanı Kühne Hörmann, Marburg ve Giessen'in başvurusunun Frankfurt modelinin sonu olduğu anlamına gelmediğini kaydetti.
İlk imamlar
Öte yandan Baden Württemberg Eyaleti, Tübingen Üniversites'nde imam ve din dersi öğretmeni yetiştirmek için İslam Bilimleri kürsüsü kurmak istiyor. Focus Dergisi, Tübingen Üniversitesi'nin de İslam Bilimleri Kürsüsü kurma kararı alındığını bildirdi. Bu üniversited açılacak İslam Bilimleri Kürsüsü'nde Almanya'daki camilerde çalışacak imam ve okullarda din dersleri verecek öğretmen yetiştirileceği belirtildi. Freiburg ve Heidelberg üniversiteleri de İslam Kürsüsü açmak için başvurdu. Baden Württemberg'deki İslam cemaati yetkililerinin ise eyalet Başbakanı Stefan Mappus'a gönderdikleri mektupta kürsünün Tübingen'de açılması önerisinde bulundukları bildirildi.
Kim ödeyecek
Almanya'da Müslümanların uyumunu kolaylaştırmak için imam ve din dersi öğretmeni yetiştirmeyi hedefleyen proje için üniversiteler İslam Bilimleri kürsüsü kurmada yarışırken, bu imamların maaşını kim ödeyecek sorusu ise en önemli tartışma konusu.
Müslümanlar din vergisi ödemediği ve imamların maaşlarını cami cemaatinden aldığı, bu nedenle Almanya'da yetişen imamların işsiz kalma şansının yüksek olduğu belirtildi. Eğer imamlar için 2 bin Euro net maaş vaadi olmazsa, üniversitelerin öğrenci bulmakta zorlanacağına dikkat çekildi. Aşağı Saksonya Eyaleti İçişleri Bakanı Uwe Schünemann yeni yetişecek imamların yarım günlüğüne de din derslerinde öğretmen olarak çalıştırılabileceği önerisinde bulundu.