Güncelleme Tarihi:
KENDİSİ de engelli olan ve yaşamını tekerlikli bağlı sürdüren İsmail Bıçkıcı’nın yazıp, tiyatro yönetmeni Coşkun Üresin’in uyarladığı oyun Hamburg'daki Görme Engelliler Okulu'nda sahnelendi. Tiyatronun kurucuları Coşkun Üresin, Vahide Ziba Hafize Şahin ve Nebahat Uzun, amaçlarının engelli ve engelli olmayan insanları sanat ortamında buluşturmak ve bu vesileyle engelli insanların sosyal yaşamları zenginleştirmek olduğunu ifade ettiler.
TURNEYE ÇIKACAKLAR
Tiyatro yoluyla engellilerin toplumuna uyumuna katkı sunmak istediklerini belirten Coşkun Üresin, “Tiyatro aracılığıyla engelli kardeşlerimizin sevinci, hüznü, kızgınlığı, mutluluğu dışa vurabilmelerine vesile oluyoruz. Çalışmalarımızı büyüterek Almanya genelinde turneler yaparak, Almanya’daki bu eksikliğe dikkat çekmek istiyoruz” şeklinde konuştu. Tiyatro grubuna engelli ya da engelsiz herkesin katılabileceğini ifade eden Vahide Ziba da, “Önce engellinin ne demek olduğunu toplumun kavraması gerekir. Bünyesinde engelliye fırsatlar sunmayan, onları anlamayan bir toplum daha fazla engellidir. Bu tür fırsatlarla çevrenizdeki engellileri tanıyın” tavsiyesinde bulundu.
SEVİNÇ GÖRÜLMEYE DEĞER
Çıkardıkları ilk oyunda engelli gençlerin sevinçlerinin görülmeye değer olduğunu belirten Nebahat Uzun ise, “Onların gözlerindeki mutluluk çalışma şevkimizi de artırdı. Daha güzel oyunlarla engellilerin sorunlarını kamuoyuna taşımak, tiyatro aracılığıyla insanların kendilerini ifade edebilmelerine vesile olmak istiyoruz” dedi. Görme engelli Hafize Şahin, bu tür sosyal faaliyetlerin engelliler açısından çok önemli olduğunu vurguladı.