Güncelleme Tarihi:
Vatandaşlık Testi
Almanya’da patlak veren vatandaşlık testi tartışması Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) Genel Başkanı Edmund Stoiber’in "Bu konuda ABD’yi örnek alalım" önerisiyle gözleri öteki ülkelerdeki uygulamalara çevirdi.
11 Eylül terör saldırısı ve ardından Avrupa ülkelerinde yaşanan aşırı İslamcı terör saldırılarından sonra Avrupa ülkelerinde yabancılar ve vatandaşlık politikası sertleşmeye başladı. Vatandaşlık konusunda en liberal ülkelerin başında gelen Hollanda ve Danimarka bu politikasından dönüş yaparak, vatandaşlık yasasını sertleştirdi. Avrupa’da en liberal vatandaşlık yasası şimdilik Fransa, İtalya ve İspanya’da uygulanıyor.
Göçmenlere karşı liberal politika izleyen Danimarka, aralık ayından itibaren yasasını sertleştirdi. Vatandaş olmak isteyenlerden en az 9 yıllık ilköğretim okulunu bitiren bir öğrencinin seviyesinde Danca bilmesi şartı aranıyor. Ayrıca vatandaşlık testi uygulanıyor ve testte Danimarka toplum yapısı, tarihi ve kültürü üzerine sorular yer alıyor. Teste karşı çıkanlar testin seviyesinin çok yüksek olduğunu eleştiriyor.
ABD´de İyi karakterli olmak gerekiyor
ABD vatandaşlığına başvuranlar dil sınavı yanında vatandaşlık bilgisi üzerine çoktan seçmeli denilen test yapmak zorunda. Resmi soru kataloğunda "Bayrağımızda kaç şerit var?", "Bana ya özgürlüğümü ver ya da öldür’ sözü kime ait?", "Beyaz Saray nedir?" gibi sorular yer alıyor. Ancak yetkili memur bu soru kataloğundan bağımsız başka sorular da sorma yetkisine sahip.
İngiltere´de 24 soruluk test ve dil şartı
Soruların cevaplandırılması için verilen süre ise 45 dakika. Testte şu tür sorular yer alıyor: "Kadınlar erkeklerle eşit haklara sahip mi ve her zaman böyle miydi?" "İngiltere’de insanlar daha çok köylerde mi yoksa kentlerde mi yaşıyor?", "PMs ne anlama geliyor?".
Fransa ve Avusturya´da doğumla birlikte otomatik vatandaşlık
Avrupa’da farklı bir göç tarihine sahip olan Fransa’da vatandaşlık testi yapılmıyor. Ancak Fransızca bilmek vatandaşlığa geçmek için önemli bir kriter. Fransa’da doğan herkes doğrudan Fransa vatandaşı oluyor.
Avusturya ise vatandaşlığa geçişi daha önceki uygulamaya göre zorlaştırıldı. Avusturya vatandaşı olmak için ülkede yasal olarak oturmuş olma süresi 10 yıla çıkarıldı. Bunun yanında geçimini sağlıyor olmak ve Almanca bilme şartı aranıyor.
Avusturya da nisan ayından itibaren ülkenin tarihi, siyasi yapısı ve kültürü üzerine 50 sorunun yer aldığı test uygulaması başlatacak. Çoktan seçmeli testte Avusturya’nın milli marşını kim besteledi, genel seçimler kaç yılda bir yapılıyor, cumhurbaşkanını kim seçiyor gibi sorular yer alıyor.
Hollanda´da liberal uygulamadan A´dan Z´ye test
Bir zamanlar vatandaşlık konusunda Avrupa’nın en liberal ülkesi olarak tanınan Hollanda şimdi sert yabancılar politikası izleyen ülkeler sırasına geçti. Hollanda da geçen haftadan itibaren ülkedeki norm ve değerler üzerine sorulardan oluşan vatandaşlık testi uygulaması başlattı. Bu teste hazırlanmak için eşcinsellerin öpüştüğü, çıplaklar kampının görüntüye geldiği tartışmalı video kaseti hazırlandı.
Ülkedeki norm ve değerler üzerine soruların yer aldığı testte, Amsterdam’dan Eschede’ye tren yolculuğu ne kadar sürüyor, kızartma yağı hangi çöpe dökülüyor gibi sorular yer alıyor. Testi eleştirenler bu sorulardan çoğunu Hollandalıların da cevaplayamayacağı görüşünü savunuyor.
İsviçre´de yaşam tarzına bakılıyor
İsviçre’de vatandaşlıkla ilgili uygulama kantondan kantona değişiklik arzediyor. Ancak ülke genelinde vatandaşlık başvurusu için 12 yıldır ülkede yasal oturmuş olma, İsviçre yaşam tarzı, gelenek ve göreneklerini tanıma şartı aranıyor. Ayrıca başvuran kişinin ülkenin güvenliği açısından tehlikeli olup olmadığı araştırılıyor.
Vatandaşlık başvurusuna önce belediyeler karar veriyor. Burada başvuru yapan kişiyle özel bir görüşme yapılıyor ve bazı sorular soruluyor. Kişinin geçimini sağlayıp sağlamadığına bakılıyor ve bu incelemeden sonra belediye vatandaşlığa önerip önermeyeceğine karar veriyor.
Belediyenin kararından sonra vatandaşlığa önerilen kişiler ya halk oylamasına ya da belediyenin vatandaşlarla toplantısında oylamaya sunuluyor. Oylama sonucunda kabul edilenler vatandaşlığa alınıyor.
İspanya ve İtalya´da gerekçeli başvuru
En kolay ülke İtalya
Celal ÖZCAN / MÜNİH