Uğur Mumcu anıldı

Güncelleme Tarihi:

Uğur Mumcu anıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2011 16:32

Gazeteci, Yazar Uğur Mumcu katledilişinin 18. yılında Berlin ve Bergkamen'de düzenlenen toplantılarla anıldı. Eski Kültür Bakanı Ercan Karakaş Berlin'deki etkinlikte Mumcu'nun cuhmuriyet değerlerine sahip çıkan aydın kimliğine vurgu yapıp, "Soygun şiddet ve talana karşı duruşu ile büyük saygınlık kazandı" dedi.

Haberin Devamı

GAZETECİ Yazar Uğur Mumcu katledilişinin 18. yılında Almanya'nın Berlin ve Bergkamen kentlerinde düzenlenen toplantılarla anıldı. 24 Ocak 1993'de evinin önünde arabasına konulan bombayla katledilen Mumcu için düzenlenen anma törenlerine sevenleri, okurları ve dostları katıldı.

ESKİ BAKAN KONUŞTU

Berlin'de Halkçı Devrimci Birliği HDF, Berlin Brandenburg Atatürkçü Düşünce Derneği ADD ve Tiyatrom'un ortaklaşa düzenlediği, SPD milletvekili adayı Muharrem Aras'ın yönettiği 'Uğur Mumcu anma etkinliği Türkiye'de failli meçhuller ve hukuk' adı altında Tiyatrom'da yapılan anma toplantısına yüze yakın kişi katıldı. 1948 yılında öldürülen yazar şair Sabahattin Ali'den 2007'de katledilen Hrant Dink'e kadar faili meçhul cinayetlere kurban giden aydın ve yazarlar ile ilgili dia gösterisi ile başlayan etkinlikte Kültür eski Bakanı Ercan Karakaş, HDF Başkanı Ahmet İyidirli ve ADD Başkanı Olcay Başeğmez birer konuşma yaptı. Anmada Emin Arslan ise piyano çaldı.

FİKİRLERİ YAŞATILMALI

Karakaş, yaptığı konuşmasında Uğur Mumcu'nun gazeteci ve siyasetçi kimliğiyle ilgili bilgi verip, “Mumcu hukuk devletini, cumhuriyet değerlerini savunan ve sahip çıkan bir aydındı. Soygun, şiddet ve talana karşı duruşu ile büyük saygınlık kazandı. Türkiye'de araştırmacı gazetecilik olgusu onunla başladı. Gazeteciliğe ciddiyet getirdi. Fikir adamıydı. Sadece tetikçileri değil bunları yönlendirenleri de ortaya çıkarmak gerekir. Türkiye'de katiller zengin oluyor. Devlet memurları ve güvenlik güçleri katillerle hatıra fotoğraf çektiriyor" dedi.

CUMHURİYETE SAHİP ÇIKILMALI

BERGKAMEN'de 1991 yılında kurulan ve merkezini daha sonra Dortmund'a taşıyan Dortmund Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından organize edilen “Uğur Mumcu’yu Anma Günü”nde konuşan dernek başkanı Mustafa Kemal Özdemir, "Uğur Mumcu bundan 18 yıl önce bu günleri görmüştü" diye konuştu. Özdemir, cumhuriyete sahip çıkılması gerektiğini söyledi. Uğur Mumcu’nun derneği 1991 ve 1992 yıllarında ziyareti sırasında viedeoya alınan çekimlerinin de izletildiği günde halk ozanı Ali Karadağ ve derneğin müzik kolu tarafından konuklara Uğur Mumcu’nun sevdiği şarkı ve türküler de dinletildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!