Açın artık kapıları Türk işçiye

Güncelleme Tarihi:

Açın artık kapıları Türk işçiye
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2022 14:02

Almanya’da yaklaşan okul tatili öncesinde havalimanlarında görevli personel eksikliği büyük sıkıntı yaratmaya devam ediyor. Lufthansa’dan sonra tatilcilerin tercih ettiği ucuz uçak bileti satan Easyjet de personel eksikliğinden dolayı Avrupa’da birçok uçuşunu iptal etmek zorunda kaldı. Gözler, Türkiye’den gelmesi istenen 2 bine yakın yer hizmetleri personeline verilmesi istenen izinde.

Haberin Devamı

ALMAN Havayolu Taşımacılığı Şirketleri Birliği’nin (BDL) Federal Ekonomi Bakanlığı’na yazdığı ve Türkiye’den yer hizmetlerinde çalışacak 2 bine yakın personel getirilmesinin önünün açılmasına yönelik mektup daha çok tartışılmaya başlandı. Konu ARD televizyonunda yayınlanan ‘Hart aber Fair’ adlı siyasi tartışma programında da gündeme geldi. Havalimanlarındaki sorunların ele alındığı tartışma programının konuğu olan BDL Genel Sekreteri ve Federal Ulaştırma Bakanlığı eski Müsteşarı Matthias von Randow, Türkiye’den 2 bine yakın yer hizmetleri personelinin gelebileceğini ancak kolay izin alamadıklarını belirtti: “Almanya’da iş piyasasında çok açık var. Yurt dışından personel arıyoruz çünkü acil bir durum söz konusu. Sadece güvenlik personeli değil, aynı zamanda bavulları uçağa yerleştirecek güçlü kuvvetli personel de eksik. Şu anda iş piyasasında yeteri kadar personel bulamıyoruz. Çok acil bir durum ve Türkiye’den 2 bine yakın personel bize hizmet vermek için hazır bekliyor. Hem de hemen gelebilecekler. Bu durumu federal hükümete ve Federal Çalışma Bakanlığı’na bildirdik. Federal Ulaştırma Bakanlığı’nın konuyu bir an önce açıklığa kavuşturulması yönündeki açıklamasını olumlu karşılıyoruz. Eğer onay sonbaharda veya kış aylarında çıkacak olursa, işimize yaramaz. Çünkü bu konuda çözüm için bir şans var ve bunu federal hükümete bildirdik. Yaklaşık 2 bin Türk’ün buraya gelebilmesi için istisnai bir izin verilmesi gerekir.”

Haberin Devamı

Açın artık kapıları Türk işçiye

Programın konuklarından federal hükümetin turizm sorumlusu Yeşiller milletvekili Claudia Müller de konunun federal hükümet içinde tartışıldığını ifade etti. Müller, Ulaştırma Bakanlığı öncülüğünde oluşturulan bir bölüm koordinasyonunun konuyla ilgilendiğini kaydetti.

Açın artık kapıları Türk işçiye
UÇUŞLAR İPTAL EDİLİYOR
Easyjet’in haziran sonuna kadar, salgın öncesi 2019 yılındaki kapasitesinin yüzde 87’sini uçabileceği belirtildi. Yaz sezonu olan temmuz, ağustos ve eylül aylarında ise 2019’daki kapasitenin yüzde 90’ını uçabilecek. Easyjet yöneticisi Johan Lundgren, şirketin bu nedenle yaz aylarında süreçleri stabilize etmek için önleyici tedbirler aldığını açıkladı. Buna göre şirket, bazı seferleri erkenden iptal ederek uçuşların son anda iptal edilmesini önlemeyi hedefliyor. Lundgren, iptallerle ilgili detayların yakın zamanda açıklanacağını ifade etti. Koronavirüs salgını sonrası gelirlerini artırmayı hedefleyen şirketler, personel sorunu ile mücadele etmenin yanı sıra artan enerji fiyatları nedeniyle bilet fiyatlarını da artırmak zorunda kaldı. Easyjet, haziran ve ağustos sonuna kadar Berlin Havalimanı’ndaki birçok seferini iptal etmek zorunda kalmıştı.
Aslında personel sıkıntısı sorunu sadece Almanya’da değil tüm Avrupa’da yaşanan bir sorun. Salgın döneminde Avrupa’da hava ulaşımında çalışan yaklaşık 600 bine yakın kişi işsiz kaldı. Birçok kişi alternatif başka işlerde çalışmaya başladı. Ayrıca yeni personel alımında ücretlerin çok düşük olması ve ağır çalışma şartları da eleman bulmayı zorlaştırdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!