Üçüncü nesil içine kapandı

Güncelleme Tarihi:

Üçüncü nesil içine kapandı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2011 12:55

Münih Anakent Belediye Başkanı Christian Ude (SPD), Frankfurt Gallus Tiyatrosu'nda, 'Büyük şehirde çok renklilik" konusuna değindi. Ude, "Bir kişinin dediği gibi, Almanya tarihi boyunca 12 yıl dışında hep çok kültürlüydü" dedi. Ude Sarrazin'e de değinerek, "Kendisinin saçma fikirleri değil, bu fikirleri alan bir milyon üzerindeki insan beni kaygılandırdı" diye konuştu.


MÜNİH
Anakent Belediye başkanı Christian Ude, Frankfurt'ta Gallus Tiyatrosu'nda, 'Büyük kentlerde çok renklilik" konulu toplantıya katıldı. Toplantı öncesi Frankfrut SPD başkan yardımcısı İmren Ergindemir, Belediye Meclis Üyesi Turgut Yüksel ve belediye meclisine aday olan Muzaffer Yılmaz ile sohbet eden Ude, konuşmasında Almanya'da çok kültürlülüğün ve uyumun Türkler gelmeden öncede devamlı konu olduğunu hatırlattı.

MÜNİH TARİHİ BOYUNCA ÇOK KÜLTÜRLÜ OLMUŞTUR
Ude, "Sosyal demokratlar olarak farklı sosyal kesimlerin eşit haklar paylaşması için uyum tartışmalarını hep sürdürdük. Bu Türklerin gelmesi ile başlamadı. Eski Musevi Cemaatleri Birliği başkanlarından birinin hatırlattığı gibi, 'Münih tarihi boyunca sadece 12 yıl dışında her zaman çok kültürlü olmuştur. O yüzden, 'Çok kültürlülük öldü' diyen Sayın Başbakan Merkel'i anlamıyorum" dedi. Türklerin Almanya'nın refahında çok önemli katkılar sağladıklarına vurgu yapan Ude, Sarrazin'in kitabına değinerek şunları söyledi:"Bu kitabı yazandan çok bunu satın alan ve, 'Gerçekleri söylemiş. Almanya'da gerçekler söylenemiyor ki' diyen bir milyon üzerindeki eğitimli insan beni şaşırttı. Ne diyor Sarrazin. Tam anlamı ile saçmalıyor. İki örnek vermek isterim. Kitapta Almanlar'ın çocuk yapmadığı, bunun nedenini ise göçmenler olduğu belirtiliyor. Yani göçmenler çok çocuk yaptığı için, Almanlar çocuk yapma gereği duymamış, sevişmemiş. Ancak Almanya'da hemen hemen hiç göçmenin yaşamadığı bölgelerde de Almanyar çocuk yapmıyor, gençler göç ediyor, oralarının nüfusu azalıyor. İkinci saçma tezi ise, 'Göçmen kökenlilerin ucuz işçi olmaları nedeniyle Alman firmaları gerekli modernizasyon ve teknik atılımları atmadıkları için geride kaldığı iddia ediliyor. Evet, buna da örnek BMW ve Siemens gibi firmalar verilebilir. Dünya çapında marka olan bu firmalarda çalışanların yüzde 50'den fazlası Türk ve göçmen kökenli. Gördüğünüz gibi Sarrazin'in söylediklerinin tutulacak bir tarafı yok" dedi.

3. NESİL İHMAL EDİLDİ
Ude Almanya'ya gelen 1. nesil Türklerin tamamen uyum içinde olduklarını ve uyuma gönüllü olduklarını hatırlatarak bu durumun üçüncü nesil Türklerde farklı olduğuna dikkat çekti. Ude bunun nedenlerine bakılması gereğine dikkat çekerek şunları söyledi:
"Üçüncü nesil dışlanmışlık ve dikkate alınmamazlık nedeniyle kendisini başka yerlerde aradı. Bunda bizim kusurumuz büyük. Bugün üçüncü nesil Türk gençleri kendilerini dini gruplar içinde buluyor. Bu ciddi bir problem. Ancak parmakla gösterip sadece eleştiri getirmek yerine bu durum iyi bir şekilde analiz edilip nedenleri ortaya çıkarılmalı. Üçüncü nesile buraya aitlik duygusu verilerek sorun haledilebilir. Partim olan SPD'yi de uyarmak isterim. Her göçmen kökenliyi bir çekmeceye koyarak genel bir tutum içine girilirse bu çıkarımıza olmaz. Kendi kendime yedi yıl Yeşillerle koalisyon hükümeti içinde iken bir uyum zirvesi yapmadığımızı, bunu Merkel hükümetine bıraktığımızı düşündükçe doğrusu bazı konuları ne kadar hafife aldığımızı düşünüyorum" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!