UÇAK DÜŞTÜ

Güncelleme Tarihi:

UÇAK DÜŞTÜ
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2007 22:28

ATLASJET Havayollarına ait bir yolcu uçağının Isparta Süleyman Demirel Havaalanı'na inişe geçtiği sırada düşmesinin gerekçesi aydınlığa kavuşmadı. Uzmanlar kaza nedenini tespit edecek araştırmanın sonuçlanmadan bir hükümde bulunmanın yanlış olacağı doğrultusunda görüş belirtiyorlar. Ancak uçakta bulunan değerli bilimadamlarının kaybı ve kaza mahalline geç yapılan müdahele sorgulanmaya başlandı bile.

Haberin Devamı

KORKUNÇ BİR MANZARA

Olay mahalline müdahelede bulunan Afyonkarahisar İl Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birliği Müdürü Turhan Ala, uçaktaki insanların çarpma anında öldüklerini gözlemlediklerini belirterek, 'Karşılaştığımız korkunç bir manzaraydı' dedi.

Ala, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gece 03.00 sıralarında uçağın düştüğü haberinin geldiğini, uçağın göle mi yoksa ormanlık alana mı düştüğü konusunda bilgi alınamadığı için Afyonkarahisar’dan ancak saat 04.30 sıralarında yola çıkabildiklerini anlattı.

Turhan Ala, Afyonkarahisar’dan gelen 25 teknisyenin yanı sıra Isparta ve Burdur il sivil savunma ekipleriyle birlikte olay yerine vardıklarında yoğun bir sisle karşılaştıklarını belirterek, şöyle konuştu:

'Uçağın paramparça olduğunu gördük. Önce yaralı yolcu olabilme ihtimali üzerine gövdede arama yaptık. Buradan 10 ceset çıkardık. Daha sonra yaklaşık 500-600 metrekarelik alana yayılmış olan cesetleri kimlik tespitleriyle birlikte jandarmayla işbirliği yaparak aldık, ambulanslarla gönderdik. Uçaktaki insanların çarpma anında öldüklerini gözlemledik. Karşılaştığımız korkunç bir manzaraydı.'

KAZAZEDE YAKINLARI BÖLGEYE GÖTÜRÜLÜYOR

Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, uçak kazasında hayatını kaybeden yolcuların yakınlarını Isparta’ya götürecek uçağa, İstanbul-Isparta uçuşunu gerçekleştirmesi için izin verdi.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, Atlasjet’e ait uçağın, Isparta’nın Keçiborlu ilçesinin 6-7 kilometre güneybatısında, havaalanından yaklaşık 12 kilometre uzaklıkta, Çukurören Yenitepe köyleri arasında bulunan bin 830 metre rakımlı Türbetepe mevkiinde düşüğü anımsatıldı.

Genel Müdürlükçe oluşturulan Kaza Kırım Ekibinin olay yerine gittiğinin hatırlatıldığı açıklamada, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünde görevli 2 kaza kırım uzmanıyla Isparta’ya gittiği, Kaza Kırım Ekibinde ise bu konuda tecrübeli iki kaptan pilot, üç mühendis ve 1 hava trafik kontrolörünün bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, Genel Müdürlüğün kazada hayatını kaybeden yolcuların yakınlarını Isparta Süleyman Demirel Havaalanı’na götürmek üzere talepte bulunan Atlasjet Havayolları’nın İstanbul-Isparta uçuşuna izin verdiği ve uçağın İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan saat 11.20’de kalkacağı belirtildi.

BAŞBAKANDAN TAZİYE

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Isparta’da meydana gelen uçak kazası ile ilgili olarak, 'Bu müessif kazadan dolayı milletçe acımız büyüktür' dedi. Başbakan Erdoğan, Isparta’da meydana gelen uçak kazası ile ilgili olarak, Başbakanlık Basın Merkezi aracılığıyla bir mesaj yayımladı.

57 vatandaşın hayatını kaybetmesinden dolayı büyük üzüntü duyduğunu belirten Erdoğan, şunları kaydetti: 'Bu müessif kazadan dolayı milletçe acımız büyüktür. Bu elim kazanın meydana geliş nedenleriyle ilgili teknik incelemeler devam etmektedir. İnceleme sonucu ortaya çıkacak sonuçlar, benzer elim kazaların tekrarlanmaması için yol gösterici olacaktır.

Kazada hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına ve aziz milletimize başsağlığı diliyorum.'

ÖNEMLİ BİLİM ADAMLARI VARDI

İstanbul-Isparta seferini yaparken iniş sırasında düşen Atlasjet uçağında hayatını kaybeden 6 bilim adamının 2 yıl önce başlatılan ve DPT tarafından desteklenen 'Türk Hızlandırıcı Merkezi Teknik Tasarımı Ve Test Laboratuvarları' projesinde görevli oldukları bildirildi.

Projenin Yürütücüsü AÜ Mühendislik Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Yavaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projede görevli 6 bilim adamının Süleyman Demirel Üniversitesince (SDÜ) düzenlenen 'Ulusal Türk Hızlandırıcı Merkezi Projesi 4. Çalıştayı'na katılmak üzere Isparta’ya giderken hayatını kaybetmelerinden büyük üzüntü duyduklarını ifade etti.

Yavaş, DPT desteğiyle yürütülen 'Türk Hızlandırıcı Merkezi Teknik Tasarımı Ve Test Laboratuvarları' projesinde gelinen noktayı değerlendirmek amacıyla daha önce Ankara ve Bolu’da olmak üzere 3 çalıştay yaptıklarını, projenin 4. çalıştayını ise Isparta’da yapmayı planladıklarını dile getirdi. Yavaş, olayla ilgili, 'Gerçekten çok zor durumdayım. Yürütmekte olduğumuz fizibilite çalışması için Isparta’da bir araya gelmeyi bir buçuk ay önce planlamıştık. 2 yıldır yürüttüğümüz çalışmada projeye katılan akademisyenlerle bir araya gelip sunumlarımızı yapacaktık' diye konuştu.

Uçak kazasında, çalıştaya katılacak bilim adamları arasında bulunan Boğaziçi Üniversitesinden Prof. Dr. Engin Arık, Araştırma Görevlisi Özgen Berkol Doğan, Yüksek Lisans Öğrencisi Engin Abat ile Doğuş Üniversitesinden Prof. Dr. Şenel Fatma Boydağ, Doç. Dr. İskender Hikmet ve Araştırma Görevlisi Mustafa Fidan hayatını kaybetti.

Projede, Ankara, Gazi, Boğaziçi, İstanbul, Uludağ, Erciyes, Niğde, Dumlupınar ve Süleyman Demirel Üniversitelerinden 25 öğretim üyesi ile toplam 75 araştırmacı yer alıyor. Projede, malzeme bilimi, biyoteknoloji ve tıp gibi alanlarda yeni teknolojilerin kullanıldığı bir Ar-Ge alt yapısı oluşturmak amaçlanıyor. Geçen yıl başlatılan ve 2010 yılında tamamlanması öngörülen projede, Ulusal Hızlandırıcı Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Enstitüsünün de kurulması hedefleniyor.

SORUŞTURMA SONUÇLARI BEKLENMELİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, uçakta ölen yolcular arasında bulunan 6 bilim adamının, Türkiye için çok önemli stratejik projelerde çalıştıkları için uçağın düşürülmüş olma ihtimali bulunup bulunmadığına ilişkin olarak, 'Şimdiden böyle bir değerlendirme yapmak yanlış olur' dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler, Anadolu Doğaltaş, Mermer ve Teknolojileri Fuarı’nı gezerken, bazı gazeteciler, düşen uçakta ölen 6 bilim adamının 'Ulusal Türk Hızlandırıcı Merkezi Projesi'nde çalıştıklarını ve Türkiye’nin nükleer enerji ve toryum madeniyle ilgili projelerinde yer aldıklarını ifade ederek, uçağın stratejik projelerin engellenmesi için dış güçler tarafından düşürülmüş olma ihtimali bulunup bulunmadığını sordular. Bakan Güler de gazetecilerin bu sözleri üzerine, 'Bu konuda şimdiden ve bu kadar erken değerlendirme yapmak doğru olmaz. Böyle bir şeyin olacağını sanmıyorum. İnceleyelim. Şu anda böyle bir bilgimiz yok. Bu yüzden değerlendirme yapmak yanlış olur' dedi.

SDܒDEN PROJE YÜRÜTÜCÜSÜ DOÇ. DR. SUAT ÖZKORUCUKLU

Süleyman Demirel Üniversitesinin 'Ulusal Türk Hızlandırıcı Projesi'nin yürütücüsü Doç. Dr. Suat Özkorucuklu da iddiaların hatırlatılması üzerine, bu konuda bir şey söylemenin mümkün olmadığına işaret ederek, 'Kazada hayatını kaybeden bilim adamları arasında yer alan Prof. Dr. Engin Arık çok değerli bir bilim kadınıdır. Prof. Dr. Engin Arık, İsviçre’nin Cenevre kenti yakınlarında kurulu, ’European Organization for Nuclear Research’deki ’Atlas Deneyi’nde çalıştı ve deneye adını verdi' dedi.

Doç. Dr. Özkorucuklu, 'Ulusal Türk Hızlandırıcı Projesi'nin, 'hızlandırıcı teknolojisi'ni Türkiye’ye kazandırmak üzere başlatıldığını ve 10 farklı üniversiteden 80 kişinin bu projede çalıştığını hatırlatarak, 'Engin hocamızın bu projedeki deneyimi çok çok önemliydi' diye konuştu.

AKADEMİK CAMİADA HÜZÜN

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektörü Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, bugün meydana gelen uçak kazasının tüm vatandaşları olduğu gibi üniversite camiasını ve kendilerini derin bir üzüntüye sevk ettiğini bildirdi.

Baydar, yaptığı yazılı açıklamada, Isparta’nın Keçiborlu ilçesi yakınlarında Atlasjet uçağının düşmesi dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, elim uçak kazasının, bütün vatandaşları olduğu gibi üniversite camiasını ve kendilerini derin bir üzüntüye sevk ettiğini belirtti. Olayın haber alındığı andan itibaren üniversitenin sağlıkla ilgili tüm birimlerinin, Başhekim Prof. Dr. Namık Delibaş koordinasyonunda her türlü destek ve müdahaleye hazır hale getirildiğini kaydeden Baydar, olayda hayatını kaybeden vatandaşların kimlik tespiti konusunda SDÜ Tıp Fakültesi Adli Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Çetin Lütfi Baydar, İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanı Keramettin Kurt, Prof. Dr. Gürsel Çetin ve Dr. İbrahim Üzün’den oluşan heyete destek olunduğunu bildirdi. Rektör Baydar, açıklamasında şunları kaydetti:

'Olayda hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yakınlarının konaklamaları ve cenazelerin teslim işlemleri için SDÜ Çiftçi Eğitim Merkezi ve Araştırma ve Uygulama Hastanemizde destek birimleri oluşturulmuştur.

Uçak kazasında, üniversitemizin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 3. sınıf öğrencisi Sinem Kutlu ile Eğirdir’de düzenlenen çalıştaya katılmak için İstanbul’dan yola çıkan 6 değerli bilim adamımızın hayatını kaybetmesi üzüntümüzü bir kat daha artırmıştır.

Boğaziçi Üniversitesinden Prof. Dr. Engin Arık, Araştırma Görevlisi Berkol Özgen Doğan, Yüksek Lisans Öğrencisi Engin Abat ile Doğuş Üniversitesinden Prof. Dr. Fatma Şenel Boydağ, Doç. Dr. İskender Hikmet ve Araştırma Görevlisi Mustafa Fidan kaybettiğimiz değerli bilim adamlarımızdandır.
<

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!