Üç kutsal mekan birarada

Güncelleme Tarihi:

Üç kutsal mekan birarada
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2010 10:34

Avrupa kültür başkenti projesi çerçevesinde Gelsenkirchen'de üç semavi dinin birlikteliğine dikkat çekmek amacıyla bir kilisenin bahçesine bire bir oranda sembolik olarak inşa edilen cami ve havra büyük ilgi görüyor.

Haberin Devamı

AVRUPA Kültür Başkenti “Ruhr 2010” etkinlikleri çerçevesinde Gelsenkirchen'deki Bleck Kilisesi'nin bahçesine sembolik olarak inşa edilen cami ve havra “dinlerarası diyaloğu” ortaya koyuyor. 1735 yılında yapılan Protestan kilisesinin bire bir oranda sağına cami, soluna da havra inşa eden başarılı mimar Ercan Ağırbaş, üç semavi dinin kutsal mekanlarını bir araya getirerek inançlararası bir gezinti olanağı yarattıklarını söylüyor.

İstanbul'da kurulacak
Neuss kentinde çalışmalarını sürdüren Ağırbaş, “Bu proje Ağırbaş ve Wienstroer mimarlık bürosu tarafından tasarlandı. Bu projemizi yaparken üç dinin bir araya gelmesini ve mekanların bir arada kullanmasını düşündük. Protestan kilisesi komşuluğunda yanına cami ve havra yerleştirdik. 40 bin Euro para harcandı. Bunlar sembol ve geçici binalar. 6 ay burada kaldıktan sonra yolculuğunu kasım ayında diğer Avrupa kültür başkenti olan İstanbul'a yapacak. Burada farklı bir mekanda yeninden kurulacak” dedi.

Önce çocuklar giriyorlar
İnsanların bir arada yaşama sorununa somut çözümler aradıklarını sözlerine ekleyen Ercan Ağırbaş, fikrin nasıl oluştuğu konusunda da şunları söyledi: “Bir mimar ve Türk kökenli bir Alman olarak geçtiğimiz 40 yıla baktık. Türk kültürünü ne kadar tanıtabilmiş, Almanya'ya ne kadar iz bırakabilmişiz. Aynı şekilde biz Almanlardan veya Hristiyanlardan neler görüp, alabilmişiz. Bunları düşünürken üzücü bir durum ortaya çıktı. 40 yılın üzerinde bu ülkede yaşamamıza rağmen, çoğu Almanın caminin iç mekanındaki farklı ögelerin fonksiyonlarını veya camiye girerken ayakkabının çıkarılması gerektiğini dahi bilmeyenlerin olduğunu gördük. Bu yüzden sergi amaçlıda olsa, insanlar görsün havasını koklasınlar istedik. Çok ilginçtir ki, genelde buraya çocuklar giriyorlar."

Belediye destek verdi
Gelsenkirchen Belediyesi Uyum Sorumlusu Mehmet Ayas da bu tür projelere her zaman destek verdiklerini belirterek, “Kültür Başkenti çerçevesinde bu projenin ayrı bir önemi var. Çünkü dinler arası diyalog son yılların en çok tartışılan konuları arasında yer alıyor. Bu konuda böylesine örnek bir projeye destek vermek bizim için çok önemliydi. Şehrimizin kültür başkenti projelerini yöneten büro ile görev yaptığım uyum bürosu birlikte çalışarak bunları desteliyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!