Üç eyalette yarış var

Güncelleme Tarihi:

Üç eyalette yarış var
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2006 00:00

Almanya’da genel gözler 26 Mart’ta Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz ve Saksonya-Anhalt’ta yapılacak Eyalet meclisi seçimlerine çevrildi. Baden-Württemberg’de Hıristiyan Demokrat Birliği (CDU) tek başına iktidar planları yaparken, Saksonya Anhalt’ta CDU-FDP koalisyonunun çoğunluğu kaybedeceği sinyalleri gelmeye başladı.

Haberin Devamı

Rheinland-Pfalz’da ise SPD’li Eyalet Başbakanı Kurt Beck’in FDP ile ortaklığı seçimlerden sonra da sürdürmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Ortağa sitem




Wolfgang Böhmer
2002 yılı nisan ayından beri Saksonya-Anhalt’ta FDP ile ortaklık eden CDU’lu Eyalet Başbakanı Wolfgang Böhmer, hedefin 26 Mart’ta yapılacak Eyalet Meclisi seçimlerinden en güçlü parti olarak çıkmak olduğunu söyledi.

Böhmer, eyaletteki en büyük sorunun işsizlik olduğunu belirtirken, "Ama dört yıllık iktidarımız döneminde bu alanda adım adım olumlu gelişmeler kaydettik. 90 ay boyunca işsizlik oranının en yüksek olduğu eyaletler sıralamasında ilk sırada yer aldık. Ama şimdi bu sırayı başkalarına bıraktık" dedi.

Wolfgang Böhmer aynı zamanda, iktidar ortağı FDP’nin federal düzeyde Katma Değer Vergisi’nin (KDV) artırılmasına karşı çıkmasını eleştirdi. CDU’lu Eyalet Başbakanı, "Eyalet hükümetine ortaklığı, federal düzeyde muhalefet yapmak için kullananlar dikkatli olmalı" uyarısında bulundu.




Kurt Beck
Böhmer’in bu yöndeki uyarısı politik çevreler tarafından "Saksonya-Anhlat’ta da büyük koalisyon hesapları mı yapılıyor?" şeklinde değerlendirildi.

Eyalet Meclisi seçimleri yapılacak her 3 eyalette de CDU adına Başbakan Angela Merkel ve bazı bakanların, SPD adına da Genel Başkan Matthias Platzeck ile Merkel kabinesindeki sosyal demokrat bakanların seçim kampanyasına katılacağı da açıklandı.

Oettinger-Vogt

26 Mart’ta yapılacak seçimlerde Baden-Württemberg’de CDU’lu Eyalet Başbakanı Günther Oettinger SPD’li Ute Vogt’a, Rheinland-Pflaz’da SPD’li Eyalet Başbakanı Kurt Beck, CDU’lu Christoph Böhr’e karşı yarışacak.

Saksonya-Anhlat’ta ise CDU’lu Eyalet başbakanı Wolfgang Böhmer, SPD’li Jehns Bullerjahn ile Sol Parti.PDS’li Wulf Gallert’e karşı koltuğunu korumak için mücadele edecek.

Ahmet KÜLAHÇI / BERLİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!