Üç dinden ortak harç

Güncelleme Tarihi:

Üç dinden ortak harç
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2012 17:41

Dortmund-Hörde DİTİB Sultan Ahmet Cami temel atma töreni gerçekleştirildi. Temele ilk harcı Essen Başkonsolosu Şule Özkaya ile Dortmund Anakent Belediye Başkanı Ullrich Sierau attı.

Haberin Devamı

ALMANYA'nın Dortmund kentinin Hörde ilçesinde Türk İslam Diyanet İşleri (DİTİB) Sultan Ahmet Cami temel atma töreni gerçekleştirildi.

Yaklaşık 1,2 milyon Euro'ya mal olacak olan Dortmund-Hörde DİTİB Sultan Ahmet Cami 10 yıllık çalışmanın ardından temeli atıldı.

Cami 8500 metre karelik arsada 542 metre kullanım alanı bulunuyor. Temel atma törenine Essen Başkonsolosu Şule Özkaya'nın yanısıra, Dortmund Anakent Belediye Başkanı Ullrich Sierau, Essen Başkonsolosluğu Din İşleri Ateşesi Vekili Güner Seven, Dortmund Hörde İlçesi Belediye Başkanı Manfredt Renno, Dortmund Katolik, Protestan Kiliseleri temsilcileri, Dortmund Yahudi Cemaati Temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

İki bayram bir arada kutlandı
Temel atma töreninin açılış konuşmasını yapan DİTİB Sultan Ahmet Cami Başkanı Ogün Arpacı, 10 yıllık sabırlı ve özenli çalışmanın ardından özlemle bekledikleri temel atma töreninde iki bayramı bir arada yaşadıklarını söyledi. Bu eseri Dortmund ve Hörde'ye armağan ettiklerini söyleyen Arpacı, mabedin kardeşliğe ve barışa vesile olmasını diledi.

Hoşgörü ve çeşitlilik merkezi
Temel atma töreninde konuşan Essen Başkonsolosu Şule Özkaya ise bir caminin bir kette belirleyici imzasının yanında büyük bir anlam taşıdığını söyledi. Sultan Ahmet Cami'nin sadece ibadethane olmayacağını ifade eden Başkonsolos Özkaya,

''Burası aynı zamanda karşılaşma, hoşgörü ve çeşitliliğin oluştuğu bir yer olacak. Bugünkü temel atmayı barış içinde yaşamaya, hoşgörüye ve karşılıklı uyuma atıyoruz''diye konuştu.

İslam Dortmund'a aittir
Dortmund kentinin dünyaya açık bir kent olduğunu söyleyen Dortmund Anakent Belediye Başkanı Ullrich Sierau,

''İnşa edilecek olan Sultan Ahmet Cami Dortmund'un ortak yaşama kültürü için çok önem taşıyor. Dortmund'da kültürlerarası diyalog çalışmalarının merkezi olmasını istediğimiz bir eser yapılıyor. Dortmund'a 50 yıl önce gelen Türk insanı bu kente tarihlerini, kültürlerini ve aynı zamanda dinlerini de getirmişlerdir. Buna göre İslam Dortmund'a aittir.benim için uyum göçmen kökenli insanların ben Dortmundluyum diyebilmesidir. Bu proje kültürlerimizi daha da yakınlaştıracaktır'' şeklinde konuştu.

10 yıllık çalışmanın ardından temel atıldı
Cami arsasının 350 bin Euro'ya Dortmund Anakent Belediyesi'nden satın alındığını söyleyen DİTİB Sultan Ahmet Cami'nin Mimarı İsa Karataş,''Caminin inşaatına yaklaşık 10 yıllık bir çalışmanın ardından başladık. Camide sadece ibadet alanı bulunmayacak. Bunun yanında kadınlar için sosyal kullanım alanı, seminer salonu, toplantı salonu, yönetim ve din görevlisi mekanı ve çayhane bulunuyor. Külliye olarak tasarladığımız cami bütün mekanlar ile kullanabilir olarak planlandı''dedi.

İnşaat iki yıl sürecek
Dortmund-Hörde DİTİB Sultan Ahmet Cami'nin tek minaresi olacağını ve minarenin yüksekliğinin 23,5 metre olacağını ifade eden Mimar İsa Karataş,''Kubbenin çapı 9 metre, yüksekliği ise 5,43 metre olacak. Bunun yanında 75 araçlık park alanı olacak. İnşaat süresini yaklaşık iki yıl olarak planladık''dedi.

Külliye olarak tasarlandı
Sultan Ahmet Cami mimarisinin alışılmışın dışında tasarlandığını söyleyen İsa Karataş,''Herşeyden önce vatandaşlarımızın dini, sosyal ve kültürel gereksinimlerine cevap verecek bir yapı tasarladık. Anadolu'da alışılmışın dışında mimari bir stil oluşturduk. Biz bu yapıyı camiden çok külliye olarak tasarladık''

Barış Yolu Sokağı barışın simgesi
Caminin yapıldığı arsada camiye giden sokağın kendilerine ait olduğunu ve ismini de Dortmund Belediyesi olarak iznin aldıklarını söyleyen İsa Karataş,

''Biz bu sokağa Barış Yolu Sokağı ismini verdik ve bu isim belediye tarafından da resmen onaylandı. Bu cami sokağı ile barışın simgesi olacak'' diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!