Tüzük değişikliği DİTİB’i karıştırdı

Güncelleme Tarihi:

Tüzük değişikliği DİTİB’i karıştırdı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2012 17:09

DİTİB’e bağlı cami derneklerinde tüzük değişikliğine gidilmesi tartışmalara neden olurken, dernek üyelerinin yeterince bilgilendirilmediği iddia edildi.

Haberin Devamı

DİYANET İşleri Türk İslam Birliği'ne (DİTİB) bağlı yaklaşık 904 dernek için hazırlanan yeni tüzük, tartışmalarıda beraberinde getirdi. DİTİB’e bağlı Duisburg Merkez Camii üye toplantısında ele alınan yeni tüzüğün tanıtımı sırasında çıkan tartışmalar uzayınca, toplantı yarıda kaldı.

Merkez Camii üyelerinin isteği üzerine gerçekleşen toplantıya, DİTİB ‘in ilk kadın yönetici ünvanını elinde bulunduran Ayten Kılıçarslan’ın yanı sıra, Düsseldorf Bölgesi DİTİB Eyalet Birliği Yönetim Kurulu üyesi Çetin Ocakçı ve Merkez Camii Başkanı Muhammed Al katıldı.

Yeni tüzüğün hazırlanış nedeni hakkında bilgi aktaran Ayten Kılıçarslan, “Almanya’daki DİTİB’e bağlı 904 cami derneği aynı tüzüğe sahip olacak. Tüzüğe yeni bir şekil vermekteki hedefimiz Almanlarla masaya oturup, devlet anlaşması imzalayabilmek. Tüzük, ileriye dönük çalışmalarımızın ayaklarından sadece bir tanesi. Tüzük üzerine, 2009 yılından beri çiddi bir şekilde çalışma yapılmakta. Siyasilerle, hukukçularla, yetkililerle ve dernek başkanları ile yapılan toplantılar sonrası hazırlandı. Türkçe ve Almanca arasındaki farklılıklar bir kaç kavramdan kaynaklanıyordu ve değiştirildi”dedi.

Daha sonra tüzüğün madde, madde okunmasına geçildi. bazı maddeler tartışma konusu oldu. Tartışmalar uzayınca, DİTİB Yönetim Kurulu Üyesi Ayten Kılıçarslan’ın 'Genel kurulda bu tüzük siz istesenizde geçecek, istemesenizde geçecek!’ şeklindeki ifadesi sonrası üyelerin büyük bir kısmı toplantı salondan ayrıldı.

Beklenmeyen bu sonuç karşısında, tüzükle ilgili yapılan üye toplantısının sona erdiğini açıklayan Muhammed Al, “Arkadaşlarımla tüzüğün içeriğini elime geçtikten sonra paylaştım. Bazı arkadaşlarımız yanlış kaynaklardan, yanlış bilgilendiriliyor. Bilgilendirme toplantısının yapılmasını engellemek isteniyormuş gibi bir sonuç çıktı maalesef” dedi.

Divan başkanını üyeler seçsin
DİTİB’e bağlı Duisburg Merkez Camii eski başkanlarından Hasan Özay da tüzük tartışması hakkında “Biz yeni bir tüzüğe değil, rahatsız olduğumuz bazı maddelerine karşıyız. Ayrıca önümüzde önemli bir kongremiz var. Onu sağlıklı bir şekilde atlatalım. Daha sonra tüzüğü tartışalım istiyoruz. Tüzük üzerinde karşı çıktığımız maddeler arasında, 11.maddenin 5. paragrafında bir kişi iki defa aday olabilir denilse de Almanca'sında bundan bahsedilmiyor. Başka bir madde de, derrnek yönetimi için aday olmak isteyen üyelerin adaylığı Eyalet Birliği tarafından gerekçe göstermeksizin veto edilebilir deniliyor. 30 yıl bu derneğe hizmet eden bir üye, yeni tüzüğe göre Eyalet Birliği'nin onayına ihtiyacı var. Bunun mantığını anlayabilmiş değiliz. Genel merkeze ödenecek aidatların artırılması biz üyeleri rahatsız ediyor. Diğer bir konu kongrelere davet edilen Eyalet Birliği temsilcisinin divana başkanlık eder maddesine tüzükte yer verilmesi. Bırakalım divana kimin seçileceğine genel kurul üyeleri karar versin. Yeni tüzükte 3 çeşit üyeliğe yer verilmiş. Fakat burada yaptırımı olan tek üyelik ‘Asil üyelik’. İslam Kütüğü’ne kayıtlı olanlar asil üyelik statüsü kazanıyor. Camimizin yaklaşık 900 üyesinden sadece 100’ü İslam Kütüğü’ne kayıtlı. Bu tüzüğü kabul etmemiz durumunda genel kurulda sadece 100 kişi oy kullanabilecek. Bir çok arkadaşımız, Cemaat Kütüğü’ne kayıt olmaya farklı nedenlerden sıcak yaklaşmıyorlar. ’İstesenizde geçecek, istemesenizde geçecek!’söylemi biz üyeleri rencide etti. Tüzük içinde bir çok yerde yönetmeliklerden söz ediliyor. Yönetmelikten kasıt nedir,içeriği nedir bu yönetmeliklerin kapalı kutu" açıklamasında bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!