Güncelleme Tarihi:
TEMASLARDA bulunmak üzere Avrupa Türk Demokratlar Birliği'nin (UETD) davetlisi olarak cumartesi günü Almanya'ya gelen Kürşat Tüzmen ile Yurt Dışındaki Türklerden Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Çelik, Türkiye'de hükümetin sürdürdüğü Alevi açılımına Almanya'dan da destek arayışında bulundular.
Cumartesi akşamı ziyaretlerinin ilk durağı olan Duisburg'daki Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'ne bağlı Merkez Camisi'nde vatandaşlara seslenen Faruk Çelik, Alevi açılımı ile ilgili cemaati bilgilendirdi.
Alevi açılımına vurgu yapan Çelik, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuya verdiği önemi belirterek şunları söyledi: "Türkiye'de son yıllarda çok önemli gelişmeler ve atılımlar oldu. Devlet ve millet olarak her alanda güçlenmeye başladık. Bu alanda çok önemli mesafeler katettik. Artık kan dökülmesin diyoruz. Maraşlar, Sivas'lar yaşanmasın. Alevi- Sünni çatışması varmış gibi gösterilmesin. Daha doğrusu eşit vatandaşlık olsun istiyoruz. Bu alanda bizzat çok çalışkan başbakanımız var. Çalışmakla kalmayan Başbakanımız bizleri de çok çalıştırıyor."
Alevilerle sorun varmış gibi gösteriliyor
Alevi açılımı konusunda dün de Köln'de sivil toplum örgütü temsilcilerinin katıldığı bir toplantıda konuşan Faruk Çelik, şunları söyledi:
"Alevilerle sorunumuz varmış gibi gösteriliyor. Alevi vatandaşlarımızın taleplerini de masaya yatırmış bunuyoruz. Mutlak suretle bunlara çözüm üreteceğimiz süreç gelmiş ve geçmektedir. Bu kronik sorunları çözmeye kararlıyız."
Soranları konuşarak çözeriz
Uyum sorunlarına da değinen Çelik, "Alman tarafıyla bir araya geldiğimizde onlara 'bizden ne tür destek istiyorsanız bir arayla gelelim, bir salonda buluşalım vatandaşlarımızla birlikte aynı mekanda tartışalım' diyoruz. Ailelerden alınan çocuklar sorunu var örneğin. Mutlaka bir gerekçesi var. Ama bunlar sorun oluşturuyor ve bu sorunlar doğrudan bize geliyor. Ciddi sosyal sorunlar bunlar. Bunları çözmek mümkün, minimalize etmek mümkün" dedi. Ana dil hakkına da değinen Bakan, anadil öğrenmenin bir hak olduğunu vurguladı. Aile birleşiminde de sorunlar yaşandığını kaydeden Çelik, Türkiye'de Almanca öğrenme koşuluna da eleştirerek, "Dil konuşulduğu ülkede öğrenilir. Bırakın buraya gelsinler. Öğrenemezlerse gönderin biz öğretiriz. Bilet parasını da biz öderiz" diye konuştu.
Bugün de kahvaltı var
Bakan Çelik ve Tüzmen bugün de Alevi temsilcilerle bir kahvaltıda bir araya gelecek. Hükümetin Alevi açılımına destek istenecek kahvaltıya Almanya'daki en büyük Alevi örgütlenmesi olan Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanı Turgut Öker'in katılacak olması dikkat çekti. Öker kahvaltıda federasyon olarak Alevi açılımına yaklaşımlarını ve Türk hükümetinden Alevilerle ilgili isteklerini dile getireceklerini söyledi. Kahvaltıya katılan Almanya Alevi İslam Dernekleri Birliği Başkanı Alişan Hızlı ise hükümetin Alevi açılımının kendilerini mutlu ettiğini ve gelecekle ilgili umutlandırdığını söyledi. Hızlı, bu tür etkinliklerle sorunların çözülebileceğini ifade etti. Bakanlar bugün ayrıca AABF, Caferiler Birliği ile Milli Görüş'ü de ziyaret edecek.
Köln'de dün Barcelo Oteli'nde sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen toplantıya NRW Milletvekilleri, belediye başkanları katıldı. UETD Genel Sekreteri Salih Altınışık dernekleri hakkında bilgi verdi. UETD Başkanı Hasan Özdoğan da çalışmalarını ve hedeflerini anlattı.
Yurtdışı Türkleri Başkanlığını anlattı
Bakan Çelik mart ayında kurulacak Yurtdışı Türkleri Başkanlığı ile ilgili de şu bilgileri verdi:
"Yurtdışı Türkleri Başkanlığı'nın kurulmasına ilişkin hazırlanan kanun tasarısı yurtdışında yaşayan vatandaşlarla ilgili çalışmalar yapmak ve sorunlarına çözüm üretmek soydaş ve akraba toplulukları ile sosyal kültürel ve ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla bu topluluklara yönelik faaliyetler yürütmek, Türkiye'deki eğitim süreçlerinin başarılı bir şekilde sonuçlandırılması için her türlü esası belirleyerek, ilgili kurumlar arasındaki koordinasyonu sağlamak üzere adı geçen başkanlığın kurulmasını öngörüyor. Bu haliyle başkanlık geniş bir görev alanına sahip olacaktır. Bürokrasi çarklarından tamamen sıyrılmış bir felsefeyle hizmet verecek olan Yurtdışı Türkleri Başkanlığında Yurtdışı Vatandaşlar Daire Başkanlığı, Kültürel ve Sosyal İlişkiler Daire Başkanlığı, Kurumsal İlişkiler ve İletişim Daire Başkanlığı, Yabancı Öğrenciler Daire Başkanlığı, Strateji Geliştirme ve İdari İşler Daire Başkanlığı ve Hukuk Müşavirliği gibi bölümler olacak. Yeni birim bir danışma ya da koordinasyon görevinin ötesinde aktif görev yapması öngörülen bir yapıda olacaktır."
Bazı spekülasyonlar duyduğunu belirten Çelik şöyle devam etti:
"Bu birim bürokratik bir yapılanma değil. Taşrada, yurtdışında herhangi bir birimi ya da elemanı olmayacak. Dışişleri bakanlığımızın büyükelçikliker vasıtasıyla ulaştırdığı sorunları ve sivil toplum örgütlerinin aktardıkları, Türkiye ile ilgili sorunlarını çözmeye yönelik bir kurum olacak. Ölüm sosyal güvenlik gibi yüzlerce sorun var. Bu dağınıklık içinde soruları tam çözemediğimizi görüp bu yola giriştik. Başka anlaşılmalara inanmamaları gerektiğini belirtiyorum."