Tuzağa düşene tazminat yok

Güncelleme Tarihi:

Tuzağa düşene tazminat yok
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2012 14:32

İNTERNET üzerinden banka işlemlerini yapmak için yapılan işlemler sonrası girilmesi gereken şifreleri (Trankaktionsnummern ya da kısaca TAN), müşterisi olduğu bankanın dışında yabancı bir siteye giren ve bu nedenle hesabından izni olmadan para çekilen kişilerin zararlarını bankalar karşılamakla yükümlü değil.

Haberin Devamı

Almanya'da haftaiçi Yargıtay'da görülen davada, bankacılık işlemlerini internet üzerinden yapan kişilerin bu gibi dolandırıcılık vakalarına karşı dikkatli olmaları gerektiğine vurgu yapılarak, hesabından izni olmadan 5 bin Euro çekilerek Yunanistan'a havale edilen bir kişinin tazminat talebi reddedildi (Karar numarası: Az.: XI ZR 96/11).

Phishing maillere dikkat
Bir çok kişinin elektronik posta adresinin şifre ve gizli belgeleri 'olta ile balık tutma' anlamına gelen phishing yöntemiyle ele geçirilerek banka hesapları boşaltılıyor. Bu yöntemde çok güvenilen bir firma ya da müşterisi olduğunuz banka adresinden gelen bir elektronik posta görünümü verilerek, kredi kartı numaraları, şifreler gibi bilgiler isteniyor.

Ciddi firmaların hiçbiri bu gibi kişisel bilgileri e-posta yoluyla sormuyor. Dolandırıcılar e-posta adresine virüs yollayarak da kişisel bilgilere ulaşabiliyor. Bu yüzden tanımadığınız kişilerden, 'ekte yollanılan dosyayı açın' şeklinde gelen e-postaları da kesinlikle açmayın.

Online bankacılıkta akıllı telefon kullananlar dikkat
BANKACILIK işlemlerini akıllı telefonlarından yapan kişiler, bankacılık işlemleri için gerekli olan SMS-TAN listelerini aynı telefon üzerinden yapmamalı. Şirketlerin genel sözleşmelerinde yer alan maddelere göre, buna dikkat etmeyen tüketicilerin herhangi bir dolandırıcılık vakası karşısında hak talebi bulunmuyor. Akıllı telefonlarıyla bankacılık işlemlerini yapmak isteyenler bu yüzden SMS-TAN listeleri için başka bir telefon kullanmalılar.

Hangi sistem daha güvenli?
BANKALAR müşterilerine internet üzerinden banka işlemlerini yapmak için gerekli şifreleri (TAN) farklı şekillerde gönderiyor. Bunlardan başlıcaları şunlar:
mobileTAN: Havale gönderilmek istendiğinde gerekli TAN şifresi kişinin cep telefonuna kısa mesaj yoluyla gönderiliyor. Uzmanlar, telefona kısa mesaj gönderilmesinin ücrete tabii olması dışında bu sistemin dolandırıcılığa karşı oldukça güvenli olduğunu söylüyor.
smartTAN: Küçük bir hesap makinesi boyutundaki bu aletin üzerinde bulunan yuvaya banka kartınızı sokup, bu aleti bilgisayar ekranında bankanın sayfasındaki barkot şeklinde hareketli olan bölüme tuttuğunuzda, aletin ekranında TAN şifresi beliriyor. 10-15 Euro civarındaki bu aletlerin kullanımı biraz karmaşık gözükmesinin dışında en güvenli sistemler arasında gösteriliyor.
iTAN: Bu sistemde de TAN şifreleri numaralandırılmış ve bir kağıda basılmış halde kişinin adresine gönderiliyor.

Acil durumlarda hesabınızı, şifrenizi yanlış girerek de kapatabilirsiniz
HESAP bilgilerinizin dolandırıcıların eline geçtiğini farkeder farketmez hesabınızı kapatarak suç duyurusunda bulunun. Eğer bankaya ulaşamıyor, hesapları kapatmak için kullanılan servis numarası da (116 116) aklınızda değilse, şifrenizi üç kez üst üste yanlış girerek online bankacılık hizmetlerini kapattırabilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!