TÜSİAD BDI 1. CEO Forumu Berlin’de yapıldı

Güncelleme Tarihi:

TÜSİAD BDI 1. CEO Forumu Berlin’de yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2011 19:08

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Berlin’de Almanya’ya vatandaşlık yasasında yer alan ve Türk gençlerini tekvatandaş olmaya zorlayan Opsiyon Modeli’nin düzeltilmesi mesajını verdi. Türkiye’nin AB’yi gerçek anlamdaçok kültürlü ve çok sesli olmasını istediğini belirten Babacan, “AB tam üyelik hedefimiz yerinde duruyor” dedi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, Almanya’nın, Türkiye’nin 1 numaralı ticari ortağı olduğunu belirterek, “Almanya ile ticari hacmimiz geçen yıl 30 milyar dolara yaklaştı, bu yılın ilk 8 ayında da 25 milyar doları aşmış durumdayız” dedi.

Berlin’de Alman Sanayiciler Federasyonu (BDI) ile Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından düzenlenen 1. Türk-Alman CEO Forumu’nda, Türkiye ve Almanya arasında çok güçlü bir dostluk, ekonomik, siyasi, sosyal ve kültürel ilişkilerin olduğunu belirterek, her iki ülkenin birçok uluslararası konuya aynı perspektiften baktığını ve aynı ortak değerleri dünyanın dört bir yanında savunduğunu ifade etti.

Almanya’da yaklaşık 3 milyon Türk’ün yaşadığını ve ülkenin ekonomik, siyasi ve sosyal yaşantısına katkı sağladığını kaydeden Babacan, Türkiye’yi de her yıl 4 milyon Alman vatandaşının ziyaret ettiğine ve Türkiye’de yaşamayı tercih eden Almanların sayısının da hızla artmakta olduğuna işaret etti.

Almanya önemli

Babacan, Almanya’nın Türkiye’nin en önemli ticaret ortağı olduğunu, Türkiye’de son rakamlara göre 4 bin 688 Alman şirketinin faaliyet gösterdiğini ve 4,6 milyar dolara yaklaşan bir yatırım olduğunu belirtti.

Türkiye-AB ilişkilerinin önemine de vurgu yapan Babacan, “Biz Türkiye-AB ilişkilerini bir kazan-kazan ilişkisi olarak görüyoruz. AB’nin kaybettiği ve Türkiye’nin kazandığı bir ilişki şekli değil ya da Avrupa’nın kazandığı, Türkiye’nin kaybettiği bir ilişki de değil” dedi.

Sadece Türkiye’nin kazançlı çıkması nedeniyle değil, dünyanın güçlü bir AB’ye ihtiyaç duyması sebebiyle de Türkiye’nin AB üyeliğinin şart olduğunu ifade eden Babacan, “Dünyanın günümüzde her zamankinden daha fazla bir şekilde güçlü bir Avrupa’ya ihtiyacı var” dedi.

Kuzey Afrika’daki ve Ortadoğu’daki gelişmelerin, Balkanlardaki ve Kafkaslardaki riskler gözönünde bulundurulduğunda enerji ve enerji güvenliği konusunda dünyam nın güçlü bir Avrupa’ya ihtiyacı olduğunu vurgulayan Babacan, “AB’yi AB yapan değerler, demokrasi, temel hak ve özgürlükler, hukukun üstünlüğü, serbest piyasa ekonomisi, tüm bunlar şu anda dünyada daha yüksek bir sesle dile getirilmesi gereken ve uygulanması gereken değerlerdir’’ dedi.

Türkiye ilham kaynağı

Başbakan Yardımcısı Babacan, Türkiye’de bir transformasyon sürecinin yaşandığını, bunun siyasi, sosyal ve ekonomik bir transformasyon olduğunu belirterek, çoğunluğu Müslüman bir ülkede demokrasinin iyi işliyor ve gelişiyor olmasının, çok geniş bir bölgeye çok olumlu mesajlar verdiğini söyledi. Türkiye’nin çevresindeki birçok ülkede genç insanların artık kendisini daha cesur hissettiğini, “Türkiye bunu başarıyorsa, biz neden başaramıyoruz” diye kendi ülkelerindeki gelişmeleri sorguladığını ifade eden Babacan, “Türkiye başka ülkeler için ilham kaynağı olmakta” şeklinde konuştu.

Babacan ayrıca, Almanya’da yaşayan Türklerin Alman toplumuna iyi bir şekilde entegre olması gerektiğini savunduklarını, bunun temel araçlarından birisinin dil olduğuna vurgu yaptıklarını belirterek, ancak tüm bilimsel verilere göre insanın başka bir dile iyi bir şekilde hakim olabilmesi için önce ana dilini iyi bilmesi gerektiğini, bu nedenle Almanya’da iyi bir ana dil eğitimi olmasını da istediklerini ifade etti. Babacan, herhangi bir vatandaşlığın seçmek zorunda bırakılmasının Almanya’da yaşayan insanlarda ciddi bir kültür ikilemi yaşattığını ve birçok ailede bunun bir travmaya neden olduğunu kaydetti. Bunun doğru olmadığını Alman hükümetiyle açık açık konuştuklarını, uygulamada da sorunlar olduğunu bildiklerini ifade eden Babacan, bunun gözden geçirilmesi için uygun bir zaman olduğunun özellikle altını çizmek istediğini söyledi.

Babacan, Almanyada yaşayan Türklerin ve Türkiye’ye giden Almanların iki ülke arasındaki kültürel ilişkilerin geliştirilmesi konusunda bulunmaz bir hazine olduğunu isözlerine ekledi. TÜSİAD başkanı Ümit Boyner konuşmasında Türkiye ile Almanya’nın dalgalanmalar döneminde dayanışma içinde olması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin Avrupa’da yüzde 8 büyüme ile en hızlı büyüyen ülkesi olduğunu hatırlatan Boyner, Türkiye’nin en çok Almanya ile ticaret yaptığına da dikkat çekti. Boyner “Almanya ile yapılan ihracat yüzde 5, ithalat ise yüzde 9 arttı. Bu da iki ülkenin ticari ilişkilerinin büyüklüğünü gösteriyor” dedi.

AB stratejileri geliştirmeli

Avrupa Komisyonu Enerji’den Sorumlu Komiseri Günther Oettinger ise enerji konularında Türkiye’nin jeopolitik konumunun önemine değindi. AB vatandaşı 500 milyon kişinin bulunduğunu hatırlatan Oettinger, bu insanların elektrik kesintisinin ne olduğunu bilmediğini belirterek “bir iki saniyelik elektrik kesintisi AB’de ciddi problemler yaratır. Bir haftayı aşan süre üretimi durdurur. Bu nedenle AB güçlü enerji stratejileri geliştirmeli. Doğal gaz konusunda kıtalar arası politikalar oluşturulmalı. Türkiye, Ortadoğu, Azerbaycan ve Akdeniz havzasında AB ile köprü rolü oynayabilir. Enerji konusunda yüz yıllık planlan yapılmalı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!