Turşuluklar ge?en yıla göre ucuz

Güncelleme Tarihi:

Turşuluklar geen yıla göre ucuz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2008 09:23

Konya Pazarcılar Odası Başkanı Tahsin ?z, bu yıl ihracat olmaması nedeniyle turşuluk fiyatlarında önemli oranda düşüş yaşandığını kaydetti.

Haberin Devamı

?z, kış mevsiminin vazge?ilmez yiyeceklerinden olan turşunun yapımında kullanılan turşulukların, tezgahlardaki yerini aldığını belirtti.

Manav, market ve pazarlarda satışa ?ıkan turşulukların fiyatlarının bu yıl el yakmayacağını kaydeden ?z, "Ge?tiğimiz yıllara oranla turşuluk fiyatları ?ok düşük. Bu ürünlere olan ilgi her ge?en gün artıyor. Fiyatların düşmesi de bu ilginin artmasında etkili" diye konuştu.

?z, ge?tiğimiz yıllara göre turşuluk ekim alanlarının arttığını ifade ederek, şunları söyledi:
"Ge?tiğimiz yıl piyasada yaşanan turşuluk sıkıntısı, bu yıl yaşanmayacak. Bu yıl ekim alanlarının artmasıyla, piyasada inanılmaz bir mahsul artışı yaşandı. İhracat yapılmadığı i?in de ürünün tamamı i? piyasaya sürüldü. Piyasada ürünün arzı fazla olunca fiyatlarda da düşüş yaşandı."

Tam olgunlaşmamış ve körpe olması tercih edilen salatalığın kilosunun ge?tiğimiz yıl 75 YKr'den bu yıl ise 35 YKr'den satıldığını ifade eden ?z, şöyle devam etti:
"Salatalığın yanı sıra özellikle tam olgunlaşmamış domateste de yüzde 50 oranında düşüş yaşandı. Ge?tiğimiz yıl kilosu 50 YKr'ye satılan turşuluk domates, bu yıl 25 YKr'ye kadar düştü. Yine ge?tiğimiz yıl kilosu 1 YTL'den satılan patlıcan, 50 YKr'ye geriledi. Sarımsağın kilosu 4,5 YTL'den 2,5 YTL'ye, cin biberi 2 YTL'den 1,5 YTL'ye, kornişon salatalık 1,5 YTL'den 1 YTL'ye, patlıcan 1 YTL'den 50 YKr'ye, fasulye 2 YTL'den 1,5 YTL'ye, sal?alık biber de 1 YTL'den 75 YKr'ye düştü. Fiyatları değişmeyen Acur 1,5 YTL, kelek 1 YTL, havu? 75 YKr, ince biber ise 1,5 YTL'den satılıyor."

TURŞU NASIL YAPILIR?

Turşu, ?eşitli sebzelerin ?iğ veya haşlanmış olarak tuzlu yahut sirkeli suda bekletilip, özel kıvama gelmesiyle elde ediliyor. Turşu, tuzlu su ile yapılacaksa, 1 litre su i?ine 30-35 gram tuz konuyor.

Turşunun oluşumunu hızlandırmak i?in bir miktar sirke, sarımsak, nohut, arpa veya maya ilave ediliyor. Eğer turşu sirke ile kurulacaksa, tuz eklenmeden sirkenin i?ine turşuluk domates, salatalık, acur, biber gibi sebzelerin yatırılması öneriliyor. Turşunun bekleme süresi genel olarak 10-15 gün arasında değişiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!