Güncelleme Tarihi:
Cındık, “Almanya’da yaşayan Türklerin büyük çoğunluğu ciddi psikolojik sorunlar yaşıyor. Ama maalesef bir çok yurttaşımız psikolojik sorunlar yaşadığının farkında bile değil. Her biri hastalığı çok farklı anlatabiliyorlar. Mesela, vücudunda bir sürü semptom buluyor ama aslında depresyon yaşıyor. Ama depresyonu, depresyon olarak görmüyor” dedi.
Destek görmediler
İlk kuşağın daha sağlıklı olduğunu söyleyen Dr. Cındık, “Çünkü onlar buraya gelmeden önce ciddi muayenelerden geçtiler. Ruh hastalıkları olan veya herhangi bir şekilde düzgün çalışamayacak olanlar zaten Almanya’ya alınmadı. Yeni kuşaklar ailelerinden ilgi ve yerel politikadan yeterince destek görmedikleri için çok daha sorunlu hale geldi. Son dönemlerde Almanya’da okullarda göçmenlerin karıştığı şiddet olaylarının artmasının ardında hem ebeveyn hem de gençlerin psikolojik sorunları yatmaktadır” diye konuştu.
Dil büyük sorun
Türklerin dil sorunu nedeniyle yeterli psikolojik destek alamadığını söyleyen Dr. Cındık, “Birçok hastanede Türkçe konuşan doktor veya tercüman yok. Hastanın küçük yaştaki çocuğu ailesine yardımcı olmak için, belki öğrenmemesi gereken şeyleri öğrenip de tercüme ediyor. Bu da tabii ki yanlış. Bir sürü olumsuz durumlar yaşanıyor. Ruhsal tedavi ve hastanın iyileşmesi çok zorlaşıyor” dedi. “Göçmenler Alman devleti tarafından uzun süre ihmal edildi” diyen Dr. Elif Cındık’e göre, Almanya’da yaşayan yabancıların ruh sağlıklarını iyileştirmede siyasetçilere önemli görev düşüyor.