Türkler'in hükümetten beklentisi

Güncelleme Tarihi:

Türklerin hükümetten beklentisi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2009 12:11

Almanya'da önceki gün yapılan genel seçimlerden sonra, sandık başında oy kullanan veya kullanmayan Türkler, yeni hükümetten, mevcut hakların korunmasını talep ettiler.

Haberin Devamı

ALMANYA'da 700 bini Türk olmak üzere 5,6 milyon göçmen kökenli seçmenin de sandık başına çağrıldığı genel seçimlerden sonra ülkede yaşayan Türkler, seçimin galibi olan Hıristiyan Birlik Partileri'nin (CDU/CSU), Hür Demokrat Parti (FDP) ile kuracağı olası koalisyon hükümetinden beklentilerini dile getirdiler. Türkler, "Başta mevcut haklarımızın korunmasını istiyoruz" dediler.
Hem sevindik hem üzüldük
Stuttgart'ta bulunan Türk-Alman İş Merkezi tarafından Troja Restaurant’ta düzenlenen seçim gecesinde toplanan Türkler, Yeşiller Partisi'nin Ulm adayı Ekin Deligöz’ün seçilmesine sevindiklerini, ancak Baden Württemberg Eyaleti'ndeki tek Türk kökenli ve Stuttgart 1. Bölgeden direk aday olan Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir’in aldığı yüksek oylara rağmen doğrudan meclise seçilememesine üzüldüklerini dile getirdiler.
SPD’nin oy kaybının büyük hayal kırıklığına yol açtığını dile getiren Türkler, kurulacak CDU/CSU-FDP koalisyon hükümetinin göçmenlerin beklentilerini karşılaması konusunda tedirgin olduklarını söylediler.

Bol malzeme çıktı

Erdoğan Karayel (Karikatürist):
Yarın bugünümüzü arayacağız gibi görünüyor. Bir yabancı olarak endişeliyim. Ancak bir sanatçı olarak bu sonuç bol malzeme demek. Aslında bu Almanya’dan başka sonuç da beklenmezdi. Ancak bir göç ülkesinde böyle bir tablo olmamalıydı.

Ayrımcılık yapılmasın

Veli Aslan: (İşadamı)
Kurulacak hükümetten yabancı haklarının iyiye yönelik çalışmalar bekliyorum. Yabancılar üzerinden politika yapılmasın. Okullarda çocuklarımıza ayrımcılık yapılmasın. Çocuklarımızın kabul görmeme, farklı olma duygusundan kurtulmaları için Almanlar'ın düşünce yapısının gelişmesini istiyorum.

Türk dersi istiyoruz

Güven Toymaz (Dernek Başkanı) Türkçe dersleri mutlaka eğitim sistemi içine alınmalı. Eğitim sistemi değişmeli. Bu hükümetle Türkiye’nin AB süreci daha da zorlaşacaktır. Bugüne kadar uygulanan yabancılar politikasının tersine yabancıları koruyan, destekleyen ve bü ülkede kendilerini eşit hissetmelerini sağlayacak siyaset yapmalarını diliyorum.

İş istiyorum

Nergiz Akdeniz(İşsiz): Uzun süredir iş arıyorum. İşsizlik en büyük sorun ve bu konuda çözüm bekliyorum. Yapılan iş başvuruları ve olumsuz gelen yanıtlar yüzünden canımızdan bıktık.

Çalışanların işi zor

Dr. Ahmet Ertekin(İşadamı): CDU/CSU-FDP hükümeti girişimciliği teşvik edecektir. İşletmeler için avantajlı olabilir. Ancak çalışanları zorluklar bekliyor. İşçi kesiminin partisi SPD’nin hükümette olmamasının eksikliği hissedilecek.

Değişim olabilir

Nejdet Niflioğlu (Mühendis): CDU üyesi olarak sonuca sevindim, ama Türkler açısından büyük bir değişiklik olmasını beklemiyorum. Dışişleri FDP’ye geçeceği için dış politikada değişim olabilir. Türk kökenliler olarak taleplerimizi birlik halinde ciddi şekilde dile getirmeliyiz. İşsizliğin artmasından endişe ediyorum.

Willy Brandt ruhu lazım

Behçet Algan (Hamburg-Altona İlçe Meclisi SPD üyesi):
SPD özünü kaybetmek üzere. Seçim sonuçları hepimizi şoke etti. Sosyal demokrasiye tekrar bir Willy Brandt lazım. Hezimetin geleceği belliydi. SPD tabandan kopuk bir politika sarmalından çıkmalı. İşçi ve emekçilerin sorunlarına eğilmeli, halka dayalı bir siyaset oluşturmalı. Bunun için muhalefet dönemi yeni yapılanma dönemi olarak değerlendirilmeli.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!