Güncelleme Tarihi:
ALMANYA’da Ruhr Bölgesi denince ilk akla gelen maden ve demir çeliktir. Bu iki sektör, kuşaklar boyunca insanların ekmek kapısı oldu. Anadolu’dan gelen yüz binlerce Türk de ekmeğini yerin yüzlerce metre altında, demir çelik fabrikalarında yüksek ısı fırınlarının karşısında ter dökerek kazandı.
Ne var ki, bu sektörler çoktandır ekmek kapısı olmaktan çıktı. 1970’li yıllarda başlayan krizden kurtulamayan bu iki sektörden maden sektörünün tarihi bu yılın sonunda bitiyor. Ardı ardına kapanan maden ocaklarından arta kalan Bottrop’taki son ocak Prosper Haniel de bu yılın sonunda kapısına kilit vuracak.
Kömürün tarihinin son günlerine tanıklık etmek için Essen Başkonsolosu Şener Cebeci, Köln Başkonsolosu Barış Ceyhun Erciyes, beraberlerinde çalışma ataşeleri ve diğer konsolosluk yetkilileriyle Prosper Haniel’e indi. İlk kez bir maden ocağına inen başkonsoloslar, ziyareti heyecan verici ve kömürün tarihine tanıklık olarak niteledi. Ruhr’da kömürünün tarihinin Türklerin de tarihi olduğunu belirten Cebeci, “Madenlerde yüz binlerce Türkün de emeği var, hayat hikayeleri var. Onlar da kömürün tarihinin bir parçası. Buna tanıklık etmiş olduk” dedi.
Köln Başkonsolosu Barış Ceyhun Erciyes de “Yerin binlerce metre altında, güneş görmeden çalışıyorlar” sözleriyle Türklerin madenlerdeki alın terine dikkati çekti.
ÇOĞU ERKEN EMEKLİ OLUYOR
Prosper Haniel ocağında 500 dolayında Türk olmak üzere şu anda bin 500 dolayında madenci çalışıyor. İşçi Temsilcisi Seyit Çakır, bunların çok büyük çoğunluğunun erken emekli olacağını söyledi. Erken emeklilik hakkı olmayan 250 dolayında madenciye ise başka alanlarda iş bulmak için çaba harcandığını belirtti. Çakır, bu yılın sonunda ocağın kapanmasının ardından tasfiye işlemlerin başlanacağını, bunun da 2019 yılının sonuna kadar süreceğini bildirdi.