Türkler'i ihmal ettik

Güncelleme Tarihi:

Türkleri ihmal ettik
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2007 20:17

Frankfurt Basın Kulübü'nde Türk ve Alman basını mercek altına alındı. Hürriyet Avrupa Yayın Yönetmeni Kerem Çalışkan, uyum konusunda Alman basınından daha çok anlayış beklerken, FAZ Gazetesi yazarı Lerch ise Alman basınının Türkler'i uzun süre ihmal ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

ALMANYA'da, Hessen Eyaleti'nde yerleşik Avrupa Türk Gazeteciler Birliği'nin (ATGB) girişimiyle Frankfurt Basın Kulübü'nde önceki akşam düzenlenen bir toplantıda Türk ve Alman medyası tartışıldı. Hürriyet Gazetesi Avrupa Yayın Yönetmeni Kerem Çalışkan ile Frankfurter Allgemeine Gazetesi'nin (FAZ) Türkiye Temsilcisi Wolfgang Günter Lerch'in konuşmacı olarak katıldığı toplantıda Frankfurt Başkonkonsolosu Salih Boğaç Güldere'nin yanı sıra Türk ve Alman medyasından çok sayıda gazeteci hazır bulundu.

TÜRKLERİN GÖZÜ KULAÐI

Hürriyet Yayın Yönetmeni Kerem Çalışkan, Hürriyet Gazetesi'nin 1960'lı yılların başında, o zamanlar 'misafir işçi' olarak nitelendirilen Türklerle birlikte Almanya'ya geldiğini belirterek, "Hürriyet ile okurları arasında kurulan sarsılmaz güven ilişkisi eskiden olduğu gibi bugün de devam etmektedir. Hürriyet Avrupa'daki Türkler'in gözü kulağı durumundadır, Hürriyet bir diaspora gazetesidir" şeklinde konuştu.

Okurlarla sıkı bağlar kurulurken Alman medyası ile ilişkilerde ise biraz çekingen kalındığına da değinen Çalışkan, bundan sonra Türk ile Alman Medyası arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için çaba göstereceğini sözlerine ekledi. Çalışkan, Alman basının genelde göçmenlere özelde Türkler'e yönelik yayın politikalarını da eleştirdi ve Alman medyasının okurları arasındaki göçmenlere yönelik önyargıları körüklediğine dikkat çekti.

İLGİ 90'LARDAN SONRA BAŞLADI

FAZ'in Türkiye temsilcisi Lerch de Türk ve Alman Medyası arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinden yana olduğunu söyledi. Lerch, Alman Medyası'nın 90'lı yılların başına kadar ne Türkiye'deki olaylarla ne de Almanya'daki Türkler'le ilgili haberlere pek yer vermediğini hatırlatarak şunları söyledi:

"Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla birlikte Türkiye'nin stratejik önemi arttı. O zamana kadar, tek tük de olsa, Türkiye haberlerini Atina muhabirleri veriyordu ancak 90'dan sonra Alman gazeteleri Türkiye'de kendi muhabirlerini çalıştırmaya başladılar. Türkiye haberleri AB üyeliğiyle bağlantılı olarak da büyük önem kazandı ve Alman gazeteciler öncelikle Türkiye'deki insan hakları ve Kürtler/PKK haberlerinde yoğunlaştılar. Bu bağlamda bazı hatalar da yapıldı tabii ki. Yorum ayrı tabii ama bence gazeteciler yazdıkları haberlerde siyaset yapmamalı. Durumu olduğu gibi yansıtarak okurlarına karar verme şansını tanımalı."

Çekingen davrandık

FAZ yazarı Wolfgang Günter Lerch Alman Medyası'nın Almanya'daki Türkler konusunda da 90'lı yıllara kadar "Yabancı düşmanı" olarak damgalanma endişesiyle çekingen davrandığını ve sayfalarında pek fazla yer vermediğini belirterek "Ancak son yıllarda durum değişmiştir. Göçmenlerle ilgili tüm haberler sayfalarda yer bulmakta ve tartışılmaktadır. Ancak tek taraflı, yanlı haber yaptığımız görüşüne katılmıyorum. Biz bir konu ile ilgili olarak her türlü görüşe yer veriyoruz" diyerek Alman Medyası'nı savundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!