Güncelleme Tarihi:
ALMANYA’da göç, yabancılar ve Avrupa hukuku konusunda uzman isimlerden Dr. Klaus Dienelt, Türkiye’den uçakla Almanya aktarmalı üçüncü ülkelere giden Türk vatandaşlarından transit vize alınmasının hukuksuz olduğunu açıkladı. Darmstadt İdari Mahkemesi hakimi ve aynı zamanda hakim ve avukatların sıkça başvurduğu hukuk sitesi Migrationsrecht.net’in genel yayın yönetmeni olan ve göç hukuku konusunda bir çok bilirkişi raporuna imza atan Dienelt, “Türk vatandaşlarına transit vize uygulanmasındaki hukuksuzluk” başlıklı yazısında Almanya’nın, Türkiye’den Almanya aktarmalı üçüncü ülkelere uçan Türk vatandaşlarından transit vize talep etmesinin ve bunun için 60 Euro almasının hukuki temelinin bulunmadığını öne sürdü.
Dienelt makalesinde, “Almanya, 5 Nisan 2010’da beri yürürlükte olan Avrupa Birliği Vize Kodeksi’nden yola çıkıyor. Vize Kodeksi’nin 58. Maddesi ‘aşırı yüksek oranda kaçak göç tehlikesine karşı’ üye ülkelerin belirli ülke vatandaşı transit yolculardan çok istisnai durumlarda transit vize alabileceğini öngörüyor. Türklerin bu sınıfa girip, girmediğini bir yana bıraksak dahi Vize Kodeksi uygulamasını yürürlüğe geçirmek için Almanya bunu iç hukuka dahil etmesi gerekirdi. Bunu yapmadı. Bu konuda iç hukukta yönetmenlik yürütme kararı (Verordnungsermaechtigung) yok. Dolayısıyla hukuksuz bir transit vize uygulaması söz konusu.
UÇAKLARA ALMIYORLAR
Bu uygulama yüzünden Almanya aktarmalı üçüncü ülkelere uçmak isteyen Türk işadamları uçaklara alınmıyor. Transit vize almaları şart koşuluyor. Transit vize için 60 Euronun yanı sıra bir yığın belge talep ediliyor. Türk transit yolcular mağdur ediliyor. Bu durum özellikle Türkiye’den Frankfurt ve Münih aktarmalı üçüncü ülkelere uçan Türk vatandaşlarını kapsıyor. Almanya Vize Kodeksi kapsamında Türklere transit vize uygulaması için bunu iç hukuka dahil etmesi gerekirdi” dedi.
DİENELT: GELİŞMELERİ MERAKLA İZLEYECEĞİZ
Dr. Dienelt, makalesinde bu gayri hukuki uygulamanın ne kadar devam edip etmeyeceğini merakla izlediğini belirterek, Türkiye’deki Alman temsilciliklerde sadece “Tüm Türk vatandaşlarının transit vize almaları gerekir” içerikli bildiri yayınlandığını, ancak bildiride normalde gerektiği gibi bir yasa veya yönetmenlik yürütme maddesini belirtilmediğini yazdı. Türkiye’deki Alman temsilciliklerinin sadece bir el ilanı şeklindeki bildiri ile transit vizeye dikkat çektiğini söyleyen Dienelt, konuyu sitesindeki makalesinde işledi.