'Türkler sahneyi çaldı'

Güncelleme Tarihi:

Türkler sahneyi çaldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2008 10:40

2008 Avrupa Futbol Şampiyonası yarı final karşılaşmasında Türk Milli Takımı’nın, Almanya’ya 3-2 skorla yenilerek turnuvaya veda etmesi Yunan basınında geniş yer buldu.

Haberin Devamı

Yunan basın-yayın organları, ”Şampiyona’nın rüya ve sürpriz” takımı olarak nitelendirdikleri Türk Milli Takımı’nın, Almanya karşısında aldığı mağlubiyetin, çelikten yapılma bir takım gücü, cesareti ve sahadaki performansı ile kesinlikle bağdaşmadığı, oyuna baştan sona konsantre olmakta zorlanan Alman takımının son dakikada yakaladığı şans olduğu görüşünde birleştiler.

Atina’da yayımlanan Ta Nea gazetesi, ”Almanya’nın finale gittiği, ancak Türkiye’nin sahneyi çaldığı” yorumunda bulunduğu haberinde, teorik açıdan ”Yarısı ölü” olan Türk takımının sahada yaratıcı ve taze olan taraf olduğunu yazdı.

Gol kaydeden, beraberlik yakalayan, ancak son dakikada şanssızca ”uykuda yakalanan” Kırmızı-Beyazlılar’ın, Şampiyona’daki performanslarının adeta beyinlere kazındığını kaydeden gazete, Türk takımının dünkü karşılaşmada vasat ve yorgun Almanlar karşısında oyunu kontrol altında tutan taraf olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

”Milli Takıımlar Teknik Direktörü Fatih Terim’in doğa üstü güçlere karşı dahi üstünlük kazanmasına ramak kaldığı öte yandan kılıcı ve bileğinin hakkıyla döğüşen bir takıma da devasa mührünü bıraktığı”
yorumuna da yapan gazete, ”Özel bir ilhama sahip olduğunu göstermeyen” Alman Takımı’nın zorda kalınarak yaratılan Türk defansının zayıf noktalarına vurduğunu, yarı final ilk karşılaşmasında yenen tarafın ekip olarak üstün veya futbol anlamında sempatik olan taraf olmadığını yazdı.

Ta Nea, kimin iyi veya sempatik olan taraf olabileceği konusunda yorumda bulunulmasının zor olduğunu, ancak açıklıkla söylenebilecek tek şeyin ”Hiç kimsenin Terim’in delikanlılarından daha cesur olamayacağı” değerlendirmesini okuyucularına taşıdı.

Gazete, Türk ekibinin şampiyonadan başı öne eğilmeden, ancak yüzde 53 oranındaki top hakimiyeti ve Almanlar üzerinde yaratılan psikolojik bozukluk sonrasında kaybedilen fırsatlar hakkında akıllarında bir dolu soru işaretiyle ayrıldığını da yazdı.

”Kim futbolun adil olduğunu söyleyebilir ki?” yorumuyla karşılaşmayı okuyucularına aktaran Kathimerini gazetesi ise, ”Böyle bir şey duyduysanız dahi inanmayın. Nitekim dün galibiyeti yakalayan taraf iyi
oynayan değildi” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Türkiye’nin dikkati çeken, Almanya’nın ise galibiyeti 90. dakikada gelen ”Altın gol” ile ”Çalan” taraf olduğunu yazan gazete, Terim’in kadroda gerek cezalılar gerekse sakatlar bulunması nedeniyle zorluklar yaşamasına rağmen ekibine şampiyonanın favorisini eleyebilecekleri inancını aşıladığını, hatta bu çerçevede takımının beyni olan ve Türk savunmasını bir türlü parçalayamayan Balak’ın dahi pasifize edildiğini kaydetti.

Gazete, Alman kalecinin Türk oyuncuların tehlikeli şutları karşısında savaş verdiğini, 13. dakikada Kazım’in şutunun direkten dönmesinde ise şansının yardımcı olduğunu kaydettiği haberinde, Alman ekibinin birkaç dakika sonra gelen beraberlik golünün dahi karşılaşmadaki dengeleri değiştirmediğini, Ay-Yıldızlılar’ın kurdukları üstünlüğü sürdürdüklerini belirtti.

Haberin Devamı

Kathimerini, son 20 dakika içinde oyunda denge yakalayan Alman Takımı’nın Rüştü’nün kalesinden uzaklaşma talihsizliğini kullanarak gole ulaştığını, bunu rağmen umutsuzluğa kapılmayan Ay-Yıldızlılar’ın 86. dakikaya kadar karakterlerini sergilediklerini fakat Alman ekibinin 90. dakikada son golü kaydetmeyi başardığını yazdı.

”Türkiye bizi son sözün kendisinde olmasına alıştırmıştı” diyen Ethnos gazetesi, kadrosunun yarısı ”hayatta olmayan” ancak bitmek tükenmek bilmeyen fiziksel ve ruhsal güce sahip Türk Takımı’nın dün gece de son sözü kendisinin söyleyeceğinin işaretlerini verdiğini, ancak 90. dakikada gelen golüyle Lam’ın futbolseverlere bu mucize takımını karşısındaki ekibin Almanya olduğu hatırlatmasında bulunduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Gazete, Türk Takımı’ndaki eksik oyuncuların dünkü karşılaşmada yokluklarının göze batmadığını nitekim bunun ilk nedenin, Alman Milli Takımı’nın neredeyse tüm oyuncularının ”Kötü günlerinde olmaları”, büyük bölümünün ise maçın 1. dakikasından 90. dakikasına kadar sahada yaşam belirtisi vermemeleri olduğu değerlendirmesinde bulundu.

2. nedenin ise Ay-Yıldızlılar’ın ”Delikanlı ve işini bilen Terim’e sahip olmaları” olduğunu kaydeden gazete, şaşkınlığını bir türlü atlatamayan Alman Teknik Direktörün ise takımı sahada yalnız bıraktığı
yorumunu yaptı.

Ethnos, karşılaşma sonunda, kalite ve güç açısından üstün olduğunu gösteremeyen Almanlar’ın final, top kontrolü ve yaratılan fırsatlar çerçevesinde ise Türkler’in sempati kazanan taraf olduklarını belirtti.

Haberin Devamı

”Eğer söz konusu olan Almanya ise ’hiçbir zaman, hiçbir zaman’ deme...Karşısındaki inatla ölmemek için direnen, dikkate değer ve şanslı ama nihayetinde şanssız bir Türk Takımı olsa da” yorumuyla karşılaşmayı aktaran To Vima gazetesi, ”Şansızdı çünkü O da, nihayetinde her zaman Almanlar’ın kazandığı karşılaşmada oynuyordu” ifadesini kullandı.

Gazete, ”Ateşten yaratılma bir takımın rüyasının Almanlar’ın soğuk infazıyla son bulduğunu, 2008’in 3 kez cehennemden dönüp cennete giren devrimcilerinin aynı para birimi ile ölerek Şampiyona’ya veda etiklerini” yazdı.

To Vima, evrenin dahi başarısı için adeta lehine davrandığı Alman takımının Türk Takımı’nın 3’e karşı kaydettiği 15 şutuyla en az 2 gol geride kalabilecek ekip olduğu görüşünü savundu. Elefterotipiya gazetesi, tutku ve yürekleriyle oynayan Türk ”aslanların” peri masallarının sona erdiğini belirttiği haberinde, ”Terim’in çelikten yapılma takımı kırıldığını” ancak tüm eksiklerine rağmen ilk dakikadan göz doldurduğu değerlendirmesinde bulundu.

ATİNA (A.A)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!