Güncelleme Tarihi:
ALMANYA’da şiddet, cinsel istismar gibi nedenlerle Gençlik Daireleri’nin ailelerinden aldığı çocuklara bakacak koruyucu Türk aileleler aranıyor.
Korunmaya muhtaç çocukların yararına kurulan Almanya’nın ilk ve tek Türkiyeli göçmen çocuklar derneği Umut Yıldızı Derneği Başkanı, Kamil Altay, Frankfurt Başkonsolosu İlhan Saygılı ve sivil toplum örgütlerine bilgi verdi. Toplantıda özellikle 0-6 yaş grubu çocukları ellerinden alınan ailelerin ilk ayda çözüm bulmasının şart olduğu, altı aydan sonra bilirkişilerin iadenin çocuklarda yeni bir travmaya sebep olduğu gerekçesiyle olumsuz görüş belirttikleri açıklandı.
Sosyal hizmet ataşeleri gelsin
Konsolosluklarda sosyal hizmet ataşelerinin bulundurulması gerektiğini kaydeden Umut Yıldızı Derneği Başkanı Kamil Altay;
“Ailevi sorunlarının Gençlik Daireleri’ne ulaşmadan çözülmesi, ailenin dağılmasını, çocukların ailelerden koparılmasını önleyebilir. Mahkeme, Gençlik Daireleri ve aileler ile birlikte çalışacak sivil toplum kuruluşu ve kamuoyunun olması da, çözümü kolaylaştırabilir. Bizim en önemli üzerinde durduğumuz konu çocukların yeniden ailelerine kavuşturulmaları. Ancak hukuki süreç çok uzun. Biz yasalarda olan hakları savunuyoruz“ dedi. Frankfurt Başkonsolosu İlhan Saygılı ise Umut Yıldızı Derneği’nin tercübelerinden yararlanmak istediklerini belirterek şunları söyledi:
“Allah kimseyi çocuğundan ayrı bırakmasın. Çok zor. Çocuklarımız farklı bir kültürde yetişiyor. Avukatlarımız Gençlik Daireleri ile ilgili davaları yakından takip ediyorlar. Almanya ile 1963 yılında imzalanan Viyana Sözleşmesi zemininde işbirliği yapabiliyoruz. Yeni bir yasal zemin oluşturmak için federal düzeyde temaslar sürüyor. Ayrıca çocuklara annelik ve babalık yapabilecek, ekonomik güce sahip koruyucu Türk ailelere ihtiyaç var. Bu kapıyı aralayan mekanizmanın nasıl oluşabileceğini de sizlerle konuşmak istiyoruz.“
Umut Yıldızı Derneği Başkanı Kamil Altay, ‘Ailenizde bana da yer var mı’ projesinin tanıtım çalışmaları çerçevesinde Hürriyet Gazetesi’ni ziyaret etti. Almanya’da yaşayan tüm Türkiye kökenli göçmenlere seslenerek, çocukların kimlik karmaşası yaşamaması için, kendi geçmişlerini, dillerini unutmamaları için, aynı dili konuşabildikleri, aynı kültürden geldikleri aileler çok önemli. Çocuklarımız için koruyucu aile olun’ dedi.
Duyarlılık bekliyoruz
Gençlik Daireleri ile de çeşitli görüşmeler yaptıklarını ifade eden Kamil Altay, Kuzey Ren Vestfalya Bölgesi Gençlik Dairesi Koruyucu Aileler Sorumlusu Klaus Nörtershauser’in Umut Yıldızı Derneği’ni ziyaretiyle ilgi de bilgi verdi. Altay, Gençlik Dairesi’nin de projeyi ve çalışmalarını dikkatle izlediğini belirterek, Nörtershauser’ın da çocuklar için aileleri duyarlı olmaya çağırdığının altını çizdi.
"Çocuklarımızı geri istiyoruz"
Toplantıya çocukları kendilerinden alınmış İbrahim Atasoy ile Süleyman ve Aysun Taşkoparan da katıldı. Yedi yıl önce kızı altı aylıkken elinden alınan İbrahim Atasoy, yetkililerin, bilirkişilerin sizde sorun yok demelerine rağmen çocuklarının kendilerine geri verilmemesine bir anlam veremediğini söyledi.
Yedi çocuk sahibi olduğunu kaydeden İbrahim Atasoy “Ben çocuklarıma, dinimi, kültürümü, edebi-erkanı öğretemeyeceksem niye baba oldum. Verin benim çocuğumu evimi en fakire bırakıp, anında ülkeme döneyim. Yedi yıldır çareler arıyor, uçan kuştan umut bekliyorum“ dedi.
Şiddet uygulandığı gerekçesiyle 5 ve 7 yaşlarındaki çocukları ellerinden alınan Süleyman Taşkoparan ise “Eşime karşı hata yaptım. Oğlum diş doktorundan korkuyor. Kızıma ise kaç kez gözlük aldım. Hiç doktora götürmediğimiz iddiası doğru değil. Çocuklarımızı geri istiyoruz“ diye konuştu.
Konsolosluk avukatları Fatma Bostan ile Yasemin Akgün San da kendilerine ulaşan ailelerin yanında yer aldıklarını kaydettiler.