Güncelleme Tarihi:
ALMANYA’ya Türk iş gücü göçünün 50’nci yıldönümü nedeniyle Türkiye ve Uyum Araştırmaları Merkezi (TAM) Vakfı tarafından Essen’de düzenlenen ‘Türkler mi, Türk Almanları mı?’ başlıklı etkinlikler dizisine katılan TBMM Başkan Vekili Mehmet Sağlam, Almanya’daki Türklerin tarihi ilişkileri daha da geliştirdiklerini belirtti. Geleceğe daha iyi baktığını söyleyen Sağlam, Türkiye ile Almanya arasında sürekli gelişen ticari ilişkilerin memnuniyet verici olduğunu kaydetti. Almanların tatil tercihlerinin Türkiye olduğunu ifade eden Sağlam, on binlerce Almanın Türkiye’de yaşamasının da sevindirici olduğunu vurguladı.
Sunucu Erkan Arıkan’ın, “8 Ekim’de oynanacak Türkiye-Almanya milli maçını Mesut mu Nuri mi kazanacak?” sorusuna politik bir yanıt veren Sağlam, “Çok farklı bir durum. Ama ben artık Almanya’nın kazanmasını isteyecek gençlerin olduğunu biliyorum” dedi.
MULTİ-KULTİ YAŞIYORLAR
Ünlü orkestra şefi Betin Güneş’in piyano konseriyle açılan etkinlikte, ilk konuşmayı Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Çalışma ve Uyum Bakanı Guntram Schneider yaptı. Göçmenlerin Almanya’ya yaptığı katkıları anlatan Schneider, şunları söyledi: “Özellikle Türk kadın ve erkek işçilerin ekonomik mucizenin gerçekleşmesindeki emekleri yadsınamaz. 1961-1973 arasında Türkiye’den 900 bin işçi geldi. Bir kısmı döndü, büyük kısmı burada kaldı. Ailelerini de getirince Almanya göc ülkesine dönüştü. Bu gerçeği kabullenmeliyiz. Başbakan ‘Multi Kulti ölmüştür’ dedi. Gelip Gelsenkirche’de dolaşmasını öneririm. Çok kültürlülük orada yaşıyor. Böyle olması da çok iyi. Çok iyi eğitim görmüş göçmen gençlerin burayı terk etmek istediklerini işitince yüreğim burkuluyor. Biz geçmişimizden de ders çıkarıp, bu insanları burada tutmalıyız.”
Almanların göçmenlere ‘misafir işçi’ adıın takmasını da çelişkili bulan Bakan Schneider, “Ulkelerde konuklar çalıştırılmaz” diye konuşunca salondan büyük alkış topladı.
GÖÇMEN SORUNLARINI GÖRMEZDEN GELDİK
Toplantıda Almanya Politik Eğitim Merkezi Başkanı Thomas Krüger ile eski Federal Meclis Başkanı Rita Süssmuth da konuştu. Göçmenlere yönelik haksızlıklara değinen Süssmuth, “Başta biz onlara gerekli ortamları sağlamadık. Mesela aile birleşimiyle ilgili sıkıntılar var. Göçmenlerin sorunlarını onlarla birlikte çok geç konuşmaya başladık. Diploma denkliği konusunda sıkıntı hala sürüyor. Türkiye denilince hep Doğu aklımıza gelir. Gidin Doğu Anadolu’yu görün. Ne kadar geliştiklerine tanık olacaksınız. Türk bayrağındaki yıdızın Meryem Ana’ya ithaf edildiğini kaç kişi biliyor” diye sordu. Gelecekten umutlu olduğunu söyleyen Süssmuth, yeni kurulacak federal hükümette Türk kökenli bir bakanın olacağına kesin gözüyle baktığını vurguladı.