Ekrem SAĞIR, HANNOVER / Fotoğraflar: DPA, Arşiv
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2021 12:02
Almanya’nın Aşağı Saksonya eyaletinde ağırlıklı olarak çocukların okul başarılarının artması, ana dillerini iyi derecede okullarda öğrenebilmesi ve veli-öğrenci-öğretmen arasında köprü görevinin yerine getirilmesi amacıyla kurulan veli birliklerinin üye olduğu ‘Aşağı Saksonya Türk Veli Dernekleri Federasyonu’ (FöTEV), bu kez gençlik daireleri tarafından ailelerinden alınan çocuklar için harekete geçti.
AİLELERİNDEN alınan çocukların sahip olduğu inanç, dil ve kültürünü kaybetmemesi için sahip oldukları dini inançlarına, değerlerine uygun koruyucu ailelerin sayılarının artması yönünde başlattığı çalışmalara hız verdi. Hürriyet’e konuşan
FöTEV Nds Başkanı
Seyhan Öztürk, şunları söyledi: “Almanya’da Gençlik Daireleri (
Jugendamt) bir çocuğu (ailesinde gördüğü şiddet, aşırı ihmal veya istismardan dolayı) himaye altına aldıklarında, kanunen kendi kültürüne uygun bir aileye yerleştirmeleri gerekiyor. Özellikle yeterli sayıda Türk ve Müslüman kökenli koruyucu aile bulunamadığı için de bu değerlere sahip olan çocuklar, Alman ailelerin yanına yerleştiriliyor. Koruyucu ailelerin farklı dil ve kültüre sahip olmalarından dolayı, ailede hiçbir art düşünce olmasa dahi kendi kültürel ve dini kimliklerini süreç içerisinde muhafaza edemiyorlar.”
‘ÇOCUKLARIMIZA SAHİP ÇIKALIM’
“Çocuklarımızın kendi öz kültür ve değerlerine uygun yetiştirilmelerini sağlamak için koşulları uygun olan Türk ve Müslüman ailelerin koruyucu aile olmaları tarihi bir zorunluluk. STK temsilcileri olarak, kaybolup giden çocuklara yenilerinin eklenmemesi için çalışmalar yapmalıyız. Özellikle çocuklar ev gençler için çalışmalar yapan derneklerimiz bu konuyu gündemlerine almalı, ayrıca katkı sunabilecek duyarlı velilerimiz, iş insanlarımız, akademisyenlerimiz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği’nin de destekleriyle eyalet genelinde değişik aktivitelerle konunun önemini vatandaşlarımıza anlatmalıyız. Yangın çıkmadan önleyici önlemleri almalıyız. Mevcut duruma çare bulma uğraşlarının yanında konunun gençlik dairelerine aksedecek konuma gelmemesi için ailelere yönelik çalışmalar da yapmalıyız. Buradan vatandaşlarımıza sesleniyorum. Öncelikle etrafınızda duyduğunuz, tanık olduğunuz bu tür gelişmeler hakkında bilgilerinizi Hannover Başkonsolosluğu bünyesinde bulunan ‘Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği’ne, Aşağı Saksonya Türk Veli Dernekleri Federayonu’na acilen bildirmenizde büyük yarar var. Hepimiz taşın altına elimizi koyarak çocuklarımıza sahip çıkabiliriz.”