Türkler hukuk savaşına hazır

Güncelleme Tarihi:

Türkler hukuk savaşına hazır
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2007 18:44

Almanya Türk Toplumu'nun Türk kökenli avukatlara yönelik düzenlediği seminerde ele alınan Göç Yasası'nın ayrımcı maddeler içerdiğine dikkat çene AB Hukuku Uzmanı avukat Dr. Rolf Gutmann yeni Göç Yasası'nı değerlendirirken, Türk avukatlar, "Bu işi Anayasa Mahkemesi'ne kadar götürürüz" dediler.

Haberin Devamı

Almanya Türk Toplumu'nun (TGD) düzenlediği iki günlük seminerin son gününde Avrupa Birliği Hukuku Uzmanı Avukat Rolf Gutmann, Türk kökenli avukatlarla yeni göç yasasını inceledi. Seminerde yeni Göç Yasası'nın ayrımcılık içerdiğini bir kez daha dile getiren Gutmann, özellikle aile birleşiminde dil koşulu ile ilgili bölümlerin ayrımcılık içerdiğine dikkat çekti.

Kimi ülke vatandaşlarından Almanya'ya gelirken dil şartının istenmemesine karşın diğer ülke vatandaşlarına dil zorunluğunun getirilmesini ayrımcılığa örnek olarak gösteren Gutmann, doğuştan Alman olanlar ile sonradan Alman vatandaşı olanlar arasında yer alan farklılığın yasanın hazırlama gerekçelerinin bulunduğu bölümde yer aldığını söyledi. Gutmann, yeni yasayla oturum almanın Alman vatandaşlığına geçişe oranla daha da zorlaştırıldığına dikkat çekerek göç yasasını eleştirdi.

Anayasa mahkemesine gitmek

Seminere ev sahipliği yapan TGD Genel Başkanı Kolat ise yasanın anayasaya aykırı olduğunu bir kez daha vurgularken, gönüllü bir vatandaşın girişimiyle anayasa mahkemesine gidilebileceğini belirtti. Kolat 'Yasaya karşı dava açmanın iki yolu var. Bunlardan birisi, aile birleşimi yapacak bir gönüllü eşinin vize için konsolosa başvurması sırasında 'ben eşimin Almanca öğrenmeden Almanya gelmesini istiyorum' diyecek.

Bu durumda vize başvurusu ret edildiğinde itiraz edilecek. Bu itiraz da muhtemelen kabul görmeyecek. Federal Dışişleri Bakanlığı Berlin'de olduğu için biz Berlin'de dava açacağız. Yerel mahkemeden başlayıp Anayasaya hatta Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine kadar durumu taşıyacağız. İkinci durumda ise sonradan Alman vatandaşı olup da sosyal yardımla geçinen birisi de yeni yasaya göre eşini getiremeyecek. Bu durumda da yine biz devreye girip mahkemeye taşıyacağız. Bu insan haklarına, kısmen anayasaya aykırı olan ve ayrımcılık içeren yasanın iptali için elimizden geleni yapacağız' dedi.

TDU'dan da destek

Berlin Brandenburg Türk-Alman İşadamları Birliği TDU da göç yasasının ayrımcılık içerdiği açıklamasını yaptı. TDU Başkanı Remzi Kaplan 'Yasanın bu şekilde çıkacak olması kabul edilemez. Ayrımcılık içeren ve Türklere yönelik olduğu açıkça ortada olan bu yasayı TDU olarak içimize sindiremeyiz. TGD'nin yasayı Anayasaya götürmesini biz de TDU olarak destekliyoruz. Bu konuda üzerimize düşen görevi de yerine getiririz' dedi.

Avukatlık ücreti almayacağım

Berlinli Avukat Hediye Erdem de yasanın ayrımcılık içerdiğini belirterek 'Uyumun gerçekleşmesi için çıkarılan yasa her şeyden önce uyumun işlemesini engelleyecektir. Ayrıca Alman vatandaşları arasında farklılık içerdiği için yasa ayrımcılığa yol açacak. Açılacak ilk davada avukatlık görevini ben bizzat üstleneceğim. Ve bunun için de herhangi bir ücret talep etmeyeceğim. Hukukçu olarak böylesi bir yasanın uygulanamayacağını düşünüyorum. Ayrıca 18-23 yaş arasındaki gençlere vatandaşlığa geçişte getirilen geçimini kendisinin sağlama zorunluluğu da Almanya'da uyum politikasına darbe vuracaktır' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!