Güncelleme Tarihi:
ALMANYA’nın Münih Büyükşehir Belediyesi, kentte göçmen ve yabancıların entegrasyonu üzerine bir rapor hazırladı. 2. Belediye Başkanı Christine Strobl, 3. Belediye Başkanı Hep Monatzeder ve Sosyal Daire Başkanı Brigitte Meier, tarafından açıklanan uyum raporunda, Türk ve Müslümanların uyum sağlamakta zorlandığı, bir bölümünün ise uyuma karşı ayak dirediği tezlerinin doğru olmadığı vurgulandı. 3. Belediye Başkanı Monatzeder, Türk ve Müslümanların yüzde 15’inin uyuma karşı olduğu tezinin hiçbir temeli olmadığını, entegrasyonun aslında imajından daha iyi olduğunu söyledi. Uyum raporu bugün Belediye Meclisi’nde tarıtışılacak.
BAŞARILAR VE EKSİKLİKLER
Uyum raporu, yabancıların farklı kültürlere açılımı, topluma katılımı, eğitim, meslek eğitimi ve işpazarındaki durumları, dil öğrenimi ve dışlanma konuları üzerine hazırlandı. Bu alanlarda başarılar ve eksikler yer alıyor. Münih Belediyesi göçmen kökenli gençlere meslek eğitimi şansını artırdı. 2006 yılında belediyede meslek eğitimi yapan göçmen kökenli gençlerin oranı m yüzde 11’den, 2009’da yüzde 16’ya yükseldi. Hedef, 2013 yılına kadar yüzde 20’ye çıkarmak. Münih’te yaşayan yabancıların oranı yüzde 36, bunun yüzde 22.6’sı yabancı, yüzde 13.3’ü göçmen kökenli. Buna karşın Belediyede çalışan yabancıların oranı yüzde 9.9, yüksek görevlerde de bu oran sadece yüzde 2. Münih Belediye Meclisi’ndeki encümenlerin sadece yüzde 13’ü göçmen kökenli. Burada önemli açık var.
İŞLE UYUM
Münih istikrarlı bir işpazarına sahip. Buna rağmen göçmen kökenlilerde düşük ücretli sektörlerde çalışanların sayısı Almanlardan daha yüksek. Bunun sebebi dil ve meslek eğitimi yetersizliği. Bunun yanında ülkelerinde aldıkları diplomaların tanınmaması. Göçmen kökenlilerin meslek eğitimlerinin teşvik edilmesi ve başka ülkelerden diplomalarının tanınması gerekiyor. Bu çok önemli, çünkü Bavyera’da 2030 yılına kadar 1.1 milyon uzman işgücüne ihtiyaç olacak. Yabancıların işyeri kurma arzusunun yüksek olması ise sevindirici. Yeni açılan Alman işyerlerinin sayısı azalıyor, buna karşı yabancı işyerlerinin sayısı artıyor. Münih’teki işyerlerinin yüzde 22’si yabancılara ait.
EĞİTİM ÖNEMLİ
Entegrasyonda başarının anahtarı eğitim ve dil öğrenmekten geçiyor. Alman eğitim sistemi tüm çocuklara eşit eğitim şansı tanımıyor. Sistem, çocuğun başarılı olması için velilere aktif görev yüklüyor, ancak göçmen kökenli veliler bu görevin altından kalkamıyor. Kötü eğitim şansı, sonunda çocukların meslek eğitiminde olumsuz sonuçlara yol açıyor. Münih’te her iki çocuktan biri göçmen kökenli. Bu nedenle özellikle çocuğun erken eğitimine daha fazla yatırım yapılmalı.