Güncelleme Tarihi:
Almanya'da Türkiye Araştırmalar Merkezi (TAM) Vakfı Empirik Araştırmalar Bölüm Başkanı Dr. Martina Sauer ile Göç Araştırmaları Bölümü Başkanı Dr. Dirk Halm'ın hazırladığı 'Türk Göçmenler Arasında Fakirlik' raporunda, Almanya'da yaşayan Türklerin yüzde 42,5'inin, hanelerin ise yüzde 44'ünün fakirlik sınırı altında yaşadıkları ortaya çıktı. TAM Vakfı Genel Müdürü Andreas Goldberg'in de yer aldığı basın toplantısında, Almanya'da son dönemde görülen ekonomik iyileşmenin göçmenlere pek yansımadığına da dikkat çekildi. Raporun sonuçları, fakirlik tehdidinin Türk göçmenler arasında yüksek düzeyde olduğunu gösteriyor.
ANKET BİN TÜRK ARASINDA YAPILDI
TAM'ın Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyaleti'nde yaşayan bin Türk kökenli göçmen arasında yaptığı anket sonucunda, Türk nüfusun yüzde 42,5'inin, Almanya'da fakirlik sınırı sayılan 781 Euro'nun altındaki net gelirle yaşadığını gösteriyor. Bu oran Federal Hükümetin zenginlik-fakirlik raporuna göre, ülke genelinde yüzde 24 olmasına karşın, sosyal fonlarla yüzde 13'e çekilebilmiş durumda. Fakirlik sınırının belirlenmesinde Avrupa Birliği'nce kabul gören, ülkenin ortalama gelir seviyesinden yüzde 60 daha az gelir sahibi olarak, yaşama kriteri Almanya'da 781 Euro'ya tekabül ediyor.
TÜRK GÖÇMENLER RİSK GRUBUNDA YER ALIYOR
Federal Hükümet raporunda fakirliğe yol açan nedenler arasında, uzun vadeli işsizlik gibi çalışma durumunun yanı sıra düşük eğitim seviyesi ve ailevi durum yer alıyor. İşsizler, düşük eğitimliler, yalnız yaşayan çocuklu bireyler ve üçten fazla çocuk sahibi gruplar, risk grupları olarak nitelendiriliyor. Türk göçmenlerin nüfus ve nitelikleri bu bağlamda büyük ölçüde risk grubu içinde yer almalarına neden oluyor. Türk göçmenler arasında gerçekleştirilen anketler, eğitim seviyesi yükseldikçe fakirlik riskinin azaldığını ortaya koyuyor. Hiçbir eğitim almamış kişiler arasında yüzde 59,8 oranında olan fakirlik oranı, yüksek öğrenim yapanlarda yüzde 16,7'ye kadar geriliyor.
TÜRKLERİN NÜFUS YAPISI GENÇ
Araştırmada yaşlıların artan oranına karşın, Türk göçmenler arasında ülke geneline genç bir nüfus yapısına sahip oldukları görülüyor. Türkler arasında 33,2 olan yaş ortalaması, ülke genelinde 44,6'ya yükseliyor. Genç nüfus içerisinde meslek eğitimine sahip olanların oranın düşük olması yine fakirlik riskini yükselten faktörlerden biri olarak TAM Vakfı'nın raporunda yer buluyor.
TÜRKLERDE İŞSİZLİK ORANI FAZLA
Almanya'da çalışma yaşındaki Türklerin yüzde 78'i iş yaşamına katılma olanağı bulabilirken, ülke genelinde bu oran yüzde 91 seviyesine yükseliyor. Ülke geneliyle Türk göçmenler arasında uçurum mesleki dağılımda ortaya çıkıyor. Türk göçmenlerin yüzde 60'ı vasıfsız işçi iken, bu ülke genelinde yüzde 25 seviyesinde. Türklerin yüzde 30'u büro çalışanı olarak yaşamını kazanırken, Alman nüfusun yüzde 56'sı geçimini bu yolla sağlıyor.
Almanya genelinde 2008 Nisan itibari ile yüzde 8,1 olan işsizlik oranı, yabancı pasaportlular arasında yüzde 18,6'yı buluyor. Tüm göçmenlerin yüzde 25'ini oluşturan Türkler, işsiz göçmenler arasında yüzde 31'lik bir orana sahip.