Güncelleme Tarihi:
Hürriyet'in Bild Gazetesi ortaklığı ile düzenlediği Almanya'nın en büyük eğitim anketi sonuçları Federal Eğitim Bakanı Annette Schavan'a teslim edildi. Aralarında binlerce Türk kökenlinin de bulunduğu yaklaşık 500 bin kişinin katıldığı anketin sonucuna göre göçmenler özellikle eğitimde şans eşitliği istedi. Anket sonuçlarını, Berlin'de düzenlenen toplantıda ankete destek veren Bertelsmann Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Jörg Draeger ve Roland Berger Danışmanlık Şirketi'nden Torsten Oltmanns tanıttı. Ankete katılanlar Alman siyasetçilere, eğitim politikasında reform yapma konusunda güvensiz olduklarını söyledi. Anket, 14 Şubat-9 Mart tarihleri arasında yapıldı. Anket Almanca'nın yanısıra, Türkçe ve Rusça olarak da gerçekleşti.
KIRIK NOT VERDİLER
Anketin Alman halkının eğitim sistemi üzerindeki genel görüşünü yansıtması açısından önemli olduğunu belirten Jörg Daerger, „Anket sonuçları bize Almanya'daki eğitim sisteminin modernleşmesi gerektiğini gösterdi. Görüş belirtenler, Alman eğitim sistemine kırık not verirken bir çok unsurda yeniliğe gidilmesi gerektiğini gösterdiler“ dedi. Hürriyet gazetesinin ankete katkı sağlayarak Almanya'da yaşayan Türk toplumunun eğitim konusundaki görüşlerini öğrenme fırsatı sunduğunu belirten Torsten Oltmanns, „Anket sonuçlarında bakıldığında Türk kökenlilerin söylenenin aksine eğitim konusuna ne kadar önem verdiğini gösterdi“ dedi.
Ankete katılanların büyük çoğunluğu, tüm gün okulların yaygınlaştırılması, çocuk yuvalarıınn ücretsiz olması, velilerin daha fazla söz sahibi olması, 6.sınıfa kadar çocukların birlikte eğitim görmesi, eğitim içeriği ve sınav sorularının bütün eyaletlerde eşit olmasından yana görüş belirtti. Ayrıca, devletin gençlere meslek eğitim yeri garantisi sağlaması talebi de dile getirildi. Ankette ortaya çıkan çarpıcı bir sonuç da, göçmen çocukların eğitimde daha fazla desteklenmesi talebi oldu. Özellikle eğitimde başarının sosyal ve etnik kökene bağlı olmaması gerektiği de tespit edilirken, eyaletler arası eğitim eşitliği sağlanması da istendi.
POLİTİKACILARA YÖN GÖSTERECEK
Anketi düzenleyenler ve anekete katılanlar önceki gün Berlin'de Federal Eğitim Bakanı Annette Schavan'la biraraya gelerek anket sonuçlarını değerlendirdi. Anket sonuçlarının yer aldığı broşür bakana teslim edildi. Anket çalışmasını öven Bakan Schavan, „Bu anketten çıkan sonuçlar Almanya'da eğitimle ilgili çalışmalarda bulunan politikacılara yön gösterecektir. Yine ankette bir kez daha gördük ki eğitim konusunda eyaletler konusunda farklılıklar olmamalı“ dedi.
İŞTE ANKETTEN ÇIKAN ÇARPICI SONUÇLAR
-Almanya'da eğitim sisteminin reformdan geçirilmesini isteyenlerin oranı yüzde 69.
-Politikacılara eğitimde reforma gitme konusunda güven duymayanların oranı yüzde 80.
-Ankete katılanların yüzde 72'si daha iyi bir eğitim sistemi için daha fazla vergi ödemeye hazır olduklarını belirtti. Türk kökenliler de ise bu oran yüzde 80.
-Çocukların erken dönemde farklı okullara ayrılmasının önüne geçilmesi için ilkokul eğitimi 6 yıl olmalı.
-Eğitimde başarıyı artırmak için Almanya'daki tüm gün eğitim veren okulların sayısının artması yönünde görüş belirtenlerin oranı yüzde 43 oldu.
-Ankete katılanların yüzde 87'si çocuk yuvasına gitme zorunluluğu istedi. Türkler çocuğun en geç 2-3 yaşında yuvaya gitmesini talep etti.
-Eğitimde başarı sosyal ve etnik kökene bağlı olmamalı. Türk kökenliler, göçmen çocuklarının daha fazla destek görmesi gerektiğini savundu.
-Ankete katılanların yüzde 74'ü Hauptschule adlı ortaokulların artık yetersiz kaldığı görüşünü belirtti.
-“Devlet gençlere meslek yeri garantisi sunmalı“ görüşünü savunan Türk kökenlilerin oranı yüzde 89.
-Eyaletler arasındaki eğitim içeriği ve sınav sorularının eşit olması yönünde görüş belirtenlerin oranı yüzde 92 olarak tespit edildi.
-Ankete katılan Almanlar eğitimi öncelikle, „Kişisel refah“ için isterken, Türk kökenliler ise „iyi bir iş imkanı sağlamak“ için gerekli olduğunu söyledi.
-Okulların bundan böyle de ücretsiz hizmet vermesini isteyenlerin oranı yüzde 87 oldu.