Güncelleme Tarihi:
Almanya Başbakanı Angela Merkel, ‘Almanya’nın Geleceğine Dair Diyalog’ toplantılarının üçüncü ve sonuncusunu Bielefeld ketinde gerçekleştirdi. ‘Hangi kaynaklardan istifade ederek yaşayacağız?’ başlığıyla Stadthalle Salonu’nda düzenlenen diyalog toplantısına Erfurt ve Heidelberg kentlerinde olduğu gibi halkın değişik kesimlerini temsilen 100 kişi katıldı. Katılımcıların yarısını bölgedeki sivil toplum örgütleri belirlerken, yarısı da Bielefeld’de yayınlanan Neue Westfaelische Zeitung adlı yerel gazete tarafından kurayla seçildi. İlk iki toplantıda Türk kökenli katılımcı yer almazken Bielefeld’deki son buluşmada Türk kökenliler de Başbakan Merkel’le bir araya gelerek, Almanya’nın geleceğine ilişkin görüş ve önerilerini dile getirdi.
Türklerden öneriler
Toplantıya katılan Bielefeld Enterkültürel Eğitim ve Danışma Merkezi Mozaik Yöneticisi Cemalettin Özer, Bielefeld Üniversitesi’ne bağlı Bielefeld 2000+ Araştırma Kurumu Yöneticisi Şenol Keser, Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) Bielefeld Teşkilatı Başkanı Gülcan Turan, Bielefeld Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi ve öğrenci parlamentosu (AstA) Sosyal İşler Birimi Görevlisi İsmail Cebe, Bielefeld Türk Veliler Derneği Başkanı Nezahat Yıldırım ve Sosyal Görevli Mahmut Koyun, Merkel’e önerilerde bulundu.
Hürriyet de katıldı
Merkel, açılış sırasında Türk katılımcılardan Cemaletin Özer’in yanına oturdu. Daha sonra gazeteciler salondan çıkarıldı. Basın mensupları toplantıyı özel bir odada kapalı devre televizyon yayınıyla takip etti. Basına kapalı asıl toplantıya ise sadece ülkenin seçkin gazetelerinden bazı redaktörlerler aynı salonda dinleyici olarak davet edildi. Bu özel görüşmeye Hürriyet de kabul edildi. Başbakan Merkel’in son halk buluşmasını izleyen tek Türk gazetesi yine Hürriyet oldu.
Üç grupta tartışıldı
Davetliler saat 13.00’den itibaren etkinliğin yapılacağı salona alındı. Burada kendilerini Bavyera Radyo Televizyon Kurumu sunucularından Tillmann Schöberl organizasyon adına selamladı. Daha sonra katılımcılar üç gruba ayrılarak burada kendi aralarında Başbakan Merkel’e sunacakları görüş ve önerilerini tartıştı. Saat 18.00’de ise asıl toplantının yapılacağı küçük salonda başbakanla bir araya geldiler. Çoğunluğunu öğrenciler, ev kadınları, çiftçiler, emekliler, m işçiler, hemşireler, mühendisler ve akademisyenlerin oluşturduğu katılımcılar görüşlerini anlattı. Katılımcılar yaşam kaynakları çerçevesinde refah toplumu, iş ve çalışma koşulları ile yenilikçi adımlar alanlarında görüşlerini somutlaştırdı.
Uyum konusuyla başladı
Türk katılımcı Şenol Keser, yetişen göçmen akademisyenlerin Almanya’yı terk ettiğini belirterek, “Bu gençler burada geleceklerini göremedikleri için başka ülkelere gidiyor. Diğer yandan da Almanya’da uzman açığı gittikçe büyüyor. Hükümet bu duruma açıklık getirmeli” dedi. Keser’e hak veren Merkel, “Daha çok Türk kökenli gençlerin ekonomik alanda büyüme kaydeden Türkiye’yi tercih ettiklerini biliyoruz. İki dilli yetişmeleri onlara bu imkanı sağlıyor. Biz ise bu kesimin iki dillilik avantajlarını yeteri ölçüde değerlendiremedik. Çok kültürlülük açılımına daha fazla önem vermeliyiz” diye konuştu.
Kabullenme kültürü
Toplantıda söz alan Sosyal Danışman Mahmut Koyun, 13 yaşında Almanya’ya geldiğini, şu anda doktora tezi hazırladığını belirterek, “Almanya’da göçmenlere yönelik kabullenme kültürü geliştirilmeli. Anaokulundan itibaren çocuklar çok kültürlü bir topluma hazırlanmalı. Böylece ön yargıların önüne çok erken yaşlarda geçilmiş olur” dedi. Başbakan Merkel’e göçmenlerin eğitim konusunda karşılaştıkları sorunları aktaran Veli Derneği Başkanı Nezahat Yıldırım, göçmen ailelerin daha fazla desteklenmesini istedi.
Daha fazla açılım
Türkiye kökenli konuşmacıların soru ve önerilerini dikkatle dinleyen Merkel, “Daha açık ve çok kültürlülüğü daha fazla benimseyen bir tavır içinde olmamız gerekiyor. Türkler de sadece Türk derneklerine değil, Almanların kurduğu derneklere üye olarak çok kültürlü topluma destek olabilirler” dedi. Toplantının sonunda bir değerlendirme yapan Başbakan Merkel, üç buluşmanın da kendisi açısından çok yararlı sonuçlar doğurduğunu belirterek, “Üç kentteki toplantılarda ağırlıklı olarak sosyal ve eğitim konuları gündeme geldi. Halkımız özellikle zengin ve fakir arasındaki uçurumun büyümesinden endişe ediyor. Bizden bu yönde önlem almamızı bekliyor. Ayrıca eğitim konusunda da büyük beklentiler var. Bu önerileri derledikten sonra uygulanabilirliğine göre bir değerlendirme yapacağız” diye konuştu.
Yararlı bir toplantı oldu
Yaklaşık 1.5 saat süren toplantıda kendilerine sıra gelmediği için söz alamayan Cemalettin Özer ve Gülcan Turan, etkinliğin sonunda görüşlerini Hürriyet’e anlattılar. Başbakan Merkel’in halkla buluşmasını ve göçmen kökenlileri de buna dahil etmesini olumlu bulduğunu söyleyen Özer, “Bana göre yararlı bir toplantı oldu. Göçmen sorunları başta olmak üzere bir çok alanda sorunlar konuşuldu. Önemli öneriler gündeme geldi. Bundan sonra bu önerilerin yaşama geçirilmesi gerekiyor. Umarım bir şovdan ibaret olmaz ve halkın iradesi, talebi bir an önce uygulanır” dedi.
Sorunlar eşit haklarla çözüldü
DİDF İl Başkanı Gülcan Turan, bazı soruların yanıtsız kaldığını belirterek, “Bana söz sırası gelmedi. Eğer konuşabilseydim göçmenlerin ayrımcılık konusundaki sıkıntılarını dile getirecektim. Almanya’da gizli ırkçılık nedeniyle göçmenler ister işçi olsun ister akademisyen, ayrımlığa maruz kalıyorlar. Sorunlar eşit haklarla çözülür. Konuşamadım, ama çözüm önerimi yazılı olarak kendilerine ilettim” diye konuştu.
Neden Bielefeld seçildi
Bielefeld 325 bin nüfusuyla Almanya’nın en büyük ve en kalabalık eyaleti olan Kuzey Ren Vestfalya’nın doğusundaki en görkemli merkezini oluşturuyor. Bielefeld’e ilişkin bilgilere tarihte ilk olarak 1200’lü yıllardan kalan belgelerde rastlanıyor. O tarihten bu yana kent orta ölçekli bir sanayi memleketi olarak bilindi. Bu günlerde makine imalatı ve gıda başta olmak üzere tekstil üretimiyle adını duyuruyor. Bielefeld matbaa ve yayıncılık açısından da ülkenin cazibe merkezlerinden biri. Merkel’in son toplantısını yapmak üzere Bielefeld’i seçmesi sanayi kesimi çalışanlarının nabzını tutma isteğinden kaynaklandı.
1 milyon ziyaretçi
Diyalog etkinlikleri çerçevesinde oluşturulan www.dialog-ueberdeutschland. de adlı internet sitesi ise büyük ilgi gördü. Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, siteyi şimdiye kadar 1 milyon 100 bin kişinin ziyaret ettiğini, 65 bin kişinin yorum yaptığını, 10 binden fazla kişinin değişik önerilerini sitedeki özel birimlere yazdığını açıkladı. Siteye gelen en yoğun talep “İslam konusunun geniş boyutlu olarak tartışılması” şeklinde ortaya çıkarken, uyuşturucu madde olan Hint kenevirinin serbest bırakılması gibi ilginç istek ve önerilere de yer verildi. İnternet sitesine 15 Nisan’a kadar görüş ve önerileri bildirmek mümkün.
Hükümete yol haritası olacak
Başbakan Angela Merkel Almanya’nın geleceğine yön verecek önerileri derlemek üzere geçen yıl 120 bilim insanıyla bir araya gelerek öneri ve talepleri derledi. Almanya’da ilk kez uygulanan bu yöntem ABD’de Town- Hall-Meetings adıyla politikacılar ve halkı buluşturuyor. Diyalog toplantılarının yanında internet sitesi aracılığıyla da 10 yıl sonra Almanya’nın alacağı şekil konusunda halkın görüşlerine başvuruldu. Diyalog girişimlerinin üçüncü halkası olan halk buluşmalarında ise toplumun değişik kesimlerinden temsilcilerle bir araya gelinmesine karar verildi.
Bu bağlamda 29 Şubat’ta Erfurt’ta “Nasıl birlikte yaşmak istiyoruz?“ sorusuna cevap aranırken, 14 Mart’ta Heidelberg’de, “Nasıl yaşamak istiyoruz?“ sorusu masaya yatırıldı. 28 Mart’taki Bielefld buluşması ise, “Hangi kaynaklardan istifade ederek yaşayacağız?”sorusunun yanıtı arandı. Dikkate değer öneriler kitap olarak yayınlanacak ve hükümet için bir yol haritası belirlenecek.İlk 10’a giren öneri sahipleri Merkel tarafından Berlin’e davet edilecek.