Güncelleme Tarihi:
Konferansla ilgili haberini "Sabrın sonunda" başlığıyla veren "Die Welt" gazetesi, konferansta Suriye yönetimine karşı daha sert tutum sergilenmesi konusunda anlaşma sağlandığını belirterek, Irak, İran, Rusya ve Çin'in ise Suriye'nin içişlerine karışılmasına karşı çıktığını, özellikle Rusya'nın, bölgede nüfuzunu kaybetmekten endişe ettiğini yazdı.
Alman Federal Meclisi'nin eski Dışişleri Komisyonu Başkanı, Hristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) meclis üyesi Ruprecht Polenz, gazeteye yaptığı açıklamada, Alman hükümetinin, Suriyeli sığınmacılara yardım konusunda Türkiye'ye elinden gelen desteği sağlaması gerektiğini belirterek, "Türkiye'ye yardım etmeliyiz" dedi.
Polenz, Türk hükümetinin, Suriye'deki şiddet olaylarının ardından hemen Esad rejimiyle ilişkilerini keserek "Suriye'nin dostlarının" yanına geçtiğini anımsattı.
Alman Yeşiller Partisi federal meclis üyesi Kerstin Müller'in de Türk hükümetinin düşündüğü gibi, Suriyeli sığınmacılara yardımcı olabilmek amacıyla Türkiye-Suriye sınırında tampon bölge oluşturulmasını desteklediği ve bunu daha önceki toplantıda da dile getirdiğini söylediği belirtildi.
"Frankfurter Allgemeine Zeitung" gazetesi, "Erdoğan, Esad rejimine karşı daha sert bir tutum izlenmesini istiyor" başlığıyla verdiği haberde, konferansta dolaylı yoldan Suriye yönetiminin askeri müdahaleyle tehdit edildiği görüşüne yer verdi.
Her iki gazetenin haberinde de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile yaptığı görüşmeden bir fotoğrafa yer verildi.
"Süddeutsche Zeitung" ve "B.Z" gazeteleri de İstanbul'daki konferansa kısa haberlerle yer verdi. "Süddeutsche Zeitung" konferansta Esad yönetimine karşı daha sert tutum izlenmesi yönünde karar alındığını yazdı.