Türkiye'ye kötü haber

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeye kötü haber
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2011 17:21

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin "BB" olan yerel ve yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notunu teyit ederken, not görünümün "pozitif"ten "durağan"a çevirdi. Kararın ardından dolar, 1.87 TL'ye yükseldi.

Haberin Devamı


Açıklamayla birlikte dolar, 1.87 TL'ye doğru hareketlenirken, İMKB 100 Endeksi'ndeki günlük kayıp da yüzde 1.7 oldu. Dün 1,8530 liradan kapanan ve güne 1,8580 liradan başlayan dolar, gün içinde yukarı yönlü seyrini sürdürmüş ve 1,8600 liraya çıkmıştı. Fitch'in açıklamalarının ardından yükselişini sürdüren dolar 1.8700 liraya kadar yükseldi ve yaklaşık 1 ay önceki seviyeleri gördü.

Kuruluştan yapılan açıklamada, Türkiye'nin kısa vadeli yabancı para cinsinden "B" olan kredi notunu ile "BBB-" olan ülke tavanı notu teyit edildi. Kuruluş, not görünümünün revize edilmesinde, yüksek düzeydeki cari açığını azaltmaktaki güçlüklerle karşı karşıya bulunan Türkiye'nin makroekonomik istikrarında kısa vadeli risklerde artış olması ile enflasyon hedefinin beklentilerin üzerinde olmasından kaynaklandığını vurguladı.

Fitch'in EMEA Bölge Sorumlusu Ed Parker, bununla birlikte Türkiye'nin kredi notlarının olumlu borç dinamikleri, sağlıklı potansiyel büyüme oranı ve güçlü bankacılık sektörüyle desteklendiğine işaret ederek, Türkiye'nin yumuşak bir iniş sağlaması ve kısa vadede makroekonomik riskleri azaltması halinde kredi dinamiklerinin yukarı yönlü gerçekleşebileceğini ifade etti.

AŞIRI ISINMA UYARISI
Türkiye'nin, düşük tasarruf oranlarına sahip olması ve önemli dengesizliklere çözüm üretmeksizin güçlü büyümeyi sağlayamayabileceği için makroekonomik performanısının çok dalgalı olduğuna işaret eden kuruluş, Türkiye'nin ekonomisinin banka kredilerinde yıllık bazda yüzde 36'lık artışın, gayri safi yurtiçi hasılada çift haneli büyümeyi desteklemesi ve artan enflasyon ve cari açıktaki yükselişle birlikte ekonominin "aşırı ısındığına" dikkat çekti.

Geçen aylarda ekonomik faaliyetlerde ve kredi artışında yavaşlama olduğunu belirten kuruluş, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 7.5 ve gelecek yıl yüzde 2.2 büyüyeceğini tahmin etti. Fitch, 2013 yılında ise ekonominin yüzde 4.5 büyüyeceğini, enflasyonun düşeceğini ve cari açığın azalacağını öngördü.

Büyük dış finansman ihtiyacının ülkeyi küresel görünümdeki kötüleşmede kırılgan hale getirdiğini ve makroekonomik düzenlemelerde aşağı yönlü riskler bulunduğu ifade eden Fitch, Türkiye'nin geçen yıl yüzde 6.5 olan cari açığının bu yıl yüzde 9.8 seviyesine çıkacağını ve 2012 yılında ise yüzde 7.6 seviyesine gerileyeceği kaydedildi.

Bu yıl şimdiye kadar cariye açığın finansmanında kısa vadeli ve portföy borç girişleri ile azalan yabancı varlıkların hakim olduğu, bunun da ülkeyi küresel finansal koşullardaki kötüleşme karşısında kırılgan hale getirdiği belirtildi.

ENFLASYON ÖNEMLİ ORANDA YÜKSEK
Kuruluştan yapılan açıklamada, enflasyonun önemli oranda yüksek ve 'BB' seviyesindeki diğer ülkelere göre daha dalgalı olduğu belirtilerek, 2011 yılı enflasyonunun Merkez Bankası'nın yüzde 5.5 olan hedefinin üzerinde yüzde 9.2 olacağı tahmin edildi.

Türkiye'nin güçlü ve iyileşen kamu finansmanının kredi notu için anahtar destek olduğuna işaret eden Fitch, geçen yıl gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 3.3'ü seviyesindeki genel hükümet bütçe açığının bu yıl yüzde 1.3'e seviyesine gerilemesini beklediğini bildirdi.

Geçen yıl GSYİH'nin yüzde 42 seviyesindeki kamu borcunun bu yılın sonunda yüzde 40'a gerileyeceği, orta vadede azalmaya devam edeceği kaydedildi.

Düşük faiz maliyetleri ve vadesi gelmiş borçların uzatılmasının Türkiye'nin mali finansman ihtiyacını azalttığı, göreceli olarak yerel sermaye piyasalarını finansman esnekliği sağladığı vurgulandı.

Kredi notlarının yeterli sermayeye sahip karlı bankacılık sektörünce desteklendiğini belirten Fitch, Türkiye'nin kişi başına düşen milli gelirinin “BB” seviyesindeki ülke ortalamasının üzerinde olduğu, iş dünyasının ve idarenin güçlü olduğunu bildirdi. Fitch, politik risklerin Türkiye'nin notu üzerinde baskı yarattığı uyarısında bulundu.

Türkiye'nin “yumuşak iniş” yapabilmesi, enflasyonun hedefler doğrultusunda gerçekleşmesi ve cari açığın daha sürdürülebilir seviyeye gelmesini ülkenin kredi notunda yükselmeye yol açabileceği vurgulandı. Ancak “ödemeler dengesi krizi” gibi ciddi makroekonomik ya da finansal istikrarsızlıklar ve dış şoklar ya da iç politik hataların neden olacağı resesyon ya da enflasyonun düşürülmesinde başarısızlığın Türkiye'nin kredi notunda negatif harekete yol açacağı uyarısında bulunuldu.

BOTAN BERKER: NOT ARTIŞI İÇİN ŞART DEĞİL
Karara ilişkin konuşan Fitch Ratings Türkiye Genel Müdürü Botan Berker, "Bu aldığımız kararın; dış piyasalarda uzun zamandır gözlemekte olduğumuz Avrupa'nın içinde bulunduğu zorluklar, oradan sağlanabilecek olan finansmanın sıkıntılı görünüyor olması, bizim cari açığımızın dış finansal ihtiyacı doğuruyor olması gibi nedenlerle, çok düşünülerek alınmış bir karar olduğunu söylemek istiyorum” dedi.

Botan Berker, açıklanan kararla bir not değişikliğinin söz konusu olmadığını belirterek, “Notun artabilmesi için pozitif olmasına gerek yok. O bir şart değil. Halen artabilir. Yön belirtmemiş oluyoruz. Belirsizlik bizi de etkilediği için şimdi yön vermiyor oluyoruz” dedi.

KRİTİK 18 AY
Finansbank Başekonomisti İnan Demir ise, Fitch'in Türkiye'yi yatırım yapılabilir seviyesinin hemen altında tutması ve görünümün de 'pozitif' olması nedeniyle not artışını yapması gereken döneme yaklaştığını, alınan kararda bunun etkili olduğunu belirtti. Demir, "Normalde, görünümün pozitife çevrilmesinin ardından 18 ay içerisinde not artışı beklenir. Fitch'in durumunda da bu noktaya yaklaşılıyordu. Alınan kararda bunun etkili olduğunu düşünüyorum" dedi.

USKUAY: AMAÇ TÜRKİYE'Yİ BİRAZ DAHA İZLEMEK
Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, Fitch'in Türkiye'nin kredi görünümü durağana çevirmesinin nedenini "Biraz daha Türkiye'yi izleyip 2012 içinde de değerlendirip, ona göre Türkiye'yi 'yatırım yapılabilir' kategoriye yükseltmek" olarak açıkladı.

Uskuay şöyle konuştu: "Türkiye ile ilgili herhangi bir şekilde not artırımı beklentilerini öteleyen bir gelişme. Buradaki saydığı sebepler, cari açığı azaltmakla ilgili sıkıntılar, kısa vadeli ekonomiye ilişkin riskler... Biraz daha beklemeye alma, biraz daha izleme noktasında. Şimdiye kadar not artırımına en yakın olan Fitch'ti. Döviz cinsi kredi notu artırımı ilk sıradaydı. Zaten ilk etapta piyasaya bakıldığı zaman piyasa çok hızlı bir şekilde olumlu tepki verdi. Çünkü Fitch'den not artırımı bekleyen bir piyasa vardı. Pozitif olduğumuz için bundan sonraki notun bir üstü 'yatırım yapılabilir' seviyeydi.

Fitch'in görünümü indirmesinin nedeni, biraz daha Türkiye'yi izleyip 2012 içinde de değerlendirip, ona göre Türkiye'yi 'yatırım yapılabilir' kategoriye yükseltmek. Bu, sadece sadece sürecin biraz daha uzatılması, dünyadaki ekonomik gidişata göre Türkiye'nin nasıl performans koyacağını izlemek amacıyla kendilerini geri çekmeleri".

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!