Güncelleme Tarihi:
Tarihsel olayları anlatırken, yeni sorular ortaya atan Sierra, 6 Eylülde piyasaya çıkan kitabında tarihsel yolculuğuna Türkiyeden başlıyor. Topkapı Sarayında bulunan Piri Reisin haritasını inceleyen ve üzerinde hicri takvime göre 890 tarihinin yazılı olduğunu hatırlatan Sierra, bunun günümüz takvimine göre 1485e denk geldiğini belirtiyor.
Yazar, 1492 yılında Amerika kıtasını keşfettiği bilinen Kristof Kolombun aslında 1485 yılında Amerikaya gizli bir seyahat yaptığı tezini, Kolombun 1484 ile 1486 yılları arasında dönemin Portekiz Kralı II. Juan ile arasında yaşadığı sorunla da bağlantı kurarak, bir kez daha gündeme getiriyor.
Piri Reisin haritasının orijinalini görebilmek için 1998 yılında yaptığı başvuruyu ve yaşadığı bürokratik engelleri de tatlı bir dille anlatırken, haritanın orijinalinin "Atatürk döneminden bu yana kimseye gösterilemediğini" öğrendiğini belirten yazar, "Türklerin onur kaynağı" ve "dünyanın en merak uyandıran haritası" olarak nitelendirdiği bu haritanın orijinalinin Topkapı Sarayında saklı tutulmasına anlam veremediğini ifade ediyor.
İspanyol yazar, 320 sayfalık kitabında Nemrut, Kapadokya, Göreme ve Derikuyuya yaptığı ziyaretleri ve araştırmaları anlatırken, "Dünyanın en antik horoskopunun, dünyanın 8. harikası Nemrutta olduğunu" belirtiyor.
Bu arada, "yasak yol"da birçok tarihsel olayı araştıran Javier Sierra, bugüne kadar nedeni aydınlığa kavuşmamış AB bayrağındaki mavi rengin aslında Hristiyanlığa atıfta bulunduğunu iddia ediyor. 1995 yılında AB bayrağının seçimi için yapılan yarışmaya katılan ve tasarımı birinci seçilen Arsene Heitzin, Paristeki Rue du Bacta Hz. Meryem için mavi renk kullanılmasından ve İncilin son bölümünde Hz. Meryemin başında 12 yıldızdan bir taç olan kadın olarak anlatılmasından esinlenerek bayrağı tasarladığı yolunda açıklaması olduğunu kaydeden Sierra, AB bayrağının kabul edildiği günün, Meryem Ananın Günahsızlığı Yortusu bayramının kutlandığı 8 Aralık gününde olmasının da bir rastlantı olamayacağını öne sürüyor.