Türkiye'nin risk algısı iyileşti

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin risk algısı iyileşti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2011 13:48

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek , Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) olağan genel kurul toplantısında konuştu.

Haberin Devamı

Şimşek, Türkiye'nin risk algısının iyileşmiş durumda olduğunu belirterek, “Türkiye büyük bir stres testinden geçmiş, aslında bir anlamda Türkiye'ye olan güven önemli ölçüde geçmişle karşılaştırılamayacak şekilde artmış durumda. Bu bizim için önemli bir avantaj. Bu, bundan sonra gelecek bir şoku da çok rahat bir şekilde kalıcı bir tahribat olmadan atlatabileceğimiz açısından bence önemli bir gösterge” dedi.

Şimşek, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Genel Kurulunun açılış oturumunda yaptığı konuşmada, gelinen noktada Avrupa'ya ilişkin kaygıların had safhaya ulaştığını, Avrupa'ya ilişkin risk algısının oldukça yükselmiş durumda bulunduğunu ifade etti.

Şimşek, “Türkiye'ye baktığınız zaman, euro bölgesi ile Lehman dönemiyle, yani kriziyle karşılaştırıldığı zaman Türkiye'nin risk algısı iyileşmiş durumda. Türkiye büyük bir stres testinden geçmiş, aslında bir anlamda Türkiye'ye olan güven önemli ölçüde geçmişle karşılaştırılamayacak şekilde artmış durumda. Bu bizim için önemli bir avantaj. Bu, bundan sonra gelecek bir şoku da çok rahat bir şekilde kalıcı bir tahribat olmadan atlatabileceğimiz açısından bence önemli bir gösterge ve gerçekten bu dönemde Türkiye risk algısının, nispeten düşük seyretmesi özel sektör ve kamu sektörü açısından önemli bir kazanç” dedi.

Haberin Devamı

Amaçlarının Türkiye'nin bu kırılganlıklarını 2012 ve sonrası dönemde de azaltmak olduğunu vurgulayan Şimşek, “O nedenle, öyle ümit ediyoruz ki gerek kamu maliyesinde, yani kamu borç stokunun milli gelire oranı, gerekse bütçe açığının milli gelire oranını önümüzdeki 3-4 yılda da sürekli bir şekilde aşağı doğru bir trendde tutmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Türkiye'nin maliye politikası açısından 2011'de iyi bir dönem geçirdiğini belirten Şimşek, şunları kaydetti:

“Aslında Ulaştırma Bakanlığı'nda olsun milli eğitimde olsun, yani ekstra ilave kaynaklar aktarmasaydık belki bu yıl bütçeyi neredeyse dengede kapatabilirdik. Bütün bu ekstra ilave imkanlara rağmen yüzde 1'lik bir açıkla, genel devlet açığı açısından söylüyorum, kapatmayı ümit ediyoruz. Yani aralık ayında bir miktar açık olacak. Ama doğru bir açık. Çünkü Türkiye'nin altyapısına, eğitimine, geleceğine yatırım yaptığımız için bunun doğru bir şekilde okunması gerekiyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!