Güncelleme Tarihi:
Türkiye, '2008 Yurtdışı Sergileri" kapsamında, İspanya, İsveç, İngiltere, Almanya, ABD ve Katar olmak üzere çeşitli sergi salonlarında toplam 524 eserini görücüye çıkarmış olacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünden ANKAnın edindiği bilgilere göre, yurt dışında gerçekleştirilen çeşitli sergilerde, Türkiyeden toplam 524 eser vitrinlerdeki yerini aldı. 2008 yılı içinde süresi biten sergiler 100 binlerce kişi tarafından ziyaret edilirken, bazı sergiler ise 2009da da açık kalmaya devam edecek.
Buna göre, İspanyanın Madrid kentinde San Fernando Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisinde 2 Martta sona eren "Ahin Satırlar-Sakıp Sabancı Müzesinden Osmanlı Hat Sanatı" adlı sergide, 102 eser izleyenlerin beğenisine sunuldu. Sakıp Sabancı Müzesi koleksiyonlarından derlenen eserleri 18 bin 100 kişi ziyaret etti. Söz konusu sergi, Madriddeki teşhirinden sonra ise Sevilla Real Alcazar Sarayında da 4 Nisan-15 Haziran tarihleri arasında gösterime sunuldu ve burada da eserler 215 bin 74 kişi tarafından izlendi.
İsveç Stockholm Akdeniz Müzesinde 11 Nisanda açılışı gerçekleştirilen "Topkapı Sarayı ve İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzelerinden Porselenler" adlı sergi de 15 Ağustosa kadar ziyarete açık olacak. Anılan sergide Topkapı Sarayı ve Türk ve İslam Eserleri Müzesine ait 25 eser görücüye çıkacak.
İngiltere Londra British Museumda 24 Temmuz-26 Ekim tarihleri arasında teşhir edilmek üzere düzenlenen "Hadrian: Empire and Conflict" adlı bir sergide de Burdur Müzesine ait Hadrianın mermer başı ve iki parçadan oluşan heykel bacağı olmak üzere 2 eser yer alıyor.
Katarda bulunan Doha İslam Eserleri Müzesinde de 22 Kasımda, birçok Devlet ve hükümet başkanlarının katılımı ile "Cross-Culture in İslamic Art" başlıklı bir sergi gerçekleştirilecek. British Museum, Louvre, Metropolitan, Berlin Islamic Arts ve Dar Al Athar (Kuveyt) olmak üzere dünyaca ünlü birçok müzeden eserin dahil edileceği sergide İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesinden de 1 eser (buhurdanlık) yer alacak. Sergi üç ay süreyle teşhire açık olacak.
DÜÐÜN GELENEKLERİMİZ ALMAN MÜZELERİNDE
Türkiye, Almanyanın 17 Ağustos 2008 ve 25 Ocak 2009 tarihleri arasında Dortmund Sanat ve Kültür Tarihi Müzesinde, 28 Şubat-07 Haziran 2009 tarihleri arasında ise Mannheim Reiss Engelhorn Müzesinde olmak üzere, "Evet-Ja, İch Will, 1800den Bugüne Düğün Kültürü ve Modası: Bir Alman-Türk Karşılaşması" başlıklı sergi ile konuğu olacak.
Her iki ülkedeki düğün geleneklerinin benzerliklerinin anlatılması yoluyla kültürlerarası diyaloga katkıda bulunmanın, ülkelerin kendi kültürlerinde unutulmaya yüz tutmuş adetleri hatırlatmanın amaçlandığı sergilerde, Alman müzelerinde yer alan eserlerin yanı sıra Türkiyeye ait 272 eser sanatseverlerin karşısına çıkacak. Söz konusu eserler, Ankara Etnografya, İstanbul Türk ve İslam Eserleri ve Topkapı Sarayı Müzeleri ile bazı özel müze ve koleksiyonlardan oluşturuldu.
ABD ise, Türkiyeye ait eserlerle 17 Kasım 2008-15 Mart 2009 tarihleri arasında Metropolitan Museum of Artla düzenlenecek "Babilin Ötesi: M.Ö. İkinci Bin Yılda Sanat ve Uluslararası Değişim" adlı sergide buluşacak.
Ankara Anadolu Medeniyetleri, Çorum, İstanbul Arkeoloji, Kayseri-Konya Müzeleri ile Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesine ait 122 eserin teşhir edileceği serginin düzenlenme amacını, Türkiyenin doğu ile batı arasında oluşturduğu köprü rolünün vurgulanması, ikinci bin yılın büyük güçleri arasındaki sanat ve uluslararası değişim ve ilişkinin gösterilmesi oluşturuyor.