Güncelleme Tarihi:
Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden tatillerini geçirmek üzere memleketlerine giden Avrupalı izinciler, bu yıl Türkiye'deki hayat pahalılığından çok şikayetçi olduklarını dile getirdiler. Aileleriyle birlikte dönüş yapan Almanya'nın Witten kentinde oturan Karslı Tekin Mengübeti (43), akrabası Hafız Mengübeti (42), Hagen'da yaşayan Çorumlu Sadettin Koç, Frankfurt'ta oturan Samsunlu Mehmet Sağlam (60) ve Herne'de ikamet eden Kütahyalı Mehmet Özbey (46) adlı vatandaşlarımız, 'Biz Avrupa'da Euro tedavüle girdikten sonra zaten kıt kanaat geçinir olduk.
Türkiye'de daha ucuza tatil yaparız diye çoluk çocuk hepimiz ülkemize gidiyoruz. Ancak bu yıl Türkiye'deki pahalılık hepimizi korkuttu. Fiyatlar korkunç derecede. Para yetiştirmekte oldukça zorlandık. Türkiye'de yaşayanlar nasıl geçiniyorlar hayret ediyoruz' dediler.
GÜNDE 100-150 EURO YETMİYOR
Ceplerindeki Euro ile YTL fiyatlarına yetişmekte oldukça zorlandıklarını dile getiren Avrupalı Türkler, şunları söylediler: 'Günde ortalama 100-150 Euro bozduruyorsun, anında bitiyor. Yakıt desen Türkiye şu anda dünyanın en pahalı ülkesi konumunda. Tekstil alış verişlerimizi de eskiden Türkiye'den yapıyorduk.
Ancak Almanya'da, Fransa'da, Belçika'da veya Hollanda'daki bazı büyük satış mağazalarında Türkiye'den çok daha ucuz ve kaliteli malları bulmak mümkün. İşin komiği bu tekstillerin büyük bir bölümü de Türkiye'den geliyor. Hamallığını çekmemize bile gerek yok.
Biz paramız memlekette kalsın istiyoruz, ancak bu şartlarda bu imkansız. Bazılarımız kuru gıda ihtiyaçlarını her yıl izin dönüşü kilolarca beraberinde getiriyordu. Bu yılki fiyatlarla bu sene elimiz boş dönüyoruz.'
GURBETÇİ OLDUÐUMUZU YÜZÜMÜZDEN ANLIYORLAR
Memlekette yaptıkları izin sırasında fiyatların kendileri için zaman zaman iki katına çıktığını belirten gurbetçiler, kendilerine uygulanan çifte standarttan yakındılar. Vatandaşlarımız, 'Almanya'da gurbetçi, Türkiye'de Almancı olmaktan bıktık. Gittiğimiz yerlerde, sanki alnımızda yazıyormuş gibi, Almancı olduğumuzu hemen anlıyorlar.
Bu yetmiyormuş gibi, küçük yerlerdeki tanıdıklardan da tepki alıyoruz. Bazıları, 'Siz geldiğiniz zaman tüm esnaf fiyatları pahalılaştırıyor. Sizin yüzünüzden biz de mağdur oluyoruz' diyorlar. Fiyatları kontrol edecek bir devlet mekanizması geliştirilemez mi?' diye düşüncelerini dile getirdiler.