Güncelleme Tarihi:
Hamburg DİTİB Merkezi'nde düzenlenen bir toplantıyla Hamburg Eğitim Ataşesi Emin Yaldız ve Müslüman Üniversiteliler Birliği Başkanı Halil Ünsal Namazcı, yurt dışındakilerin Türkiye'de üniversite okuma imkanları ve şartları hakkında bilgi verdiler.
"Türkiye'deki adaylardan daha avantajlısınız“
Almanya'da lise (Abitur) veya lise dengi diplomaya sahip olan gençlerimiz için YÖK tarafından Türkiye'de üniversitelerde 5 bin kontenjan ayrıldığını söyleyen Emin Yaldız, „Eğer Türk vatandaşıysanız Yurtdışında Çalışanların Çocukları İçin Yükseköğretime Giriş Sınavı'na (YÇS), Alman vatandaşlığınız varsa Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı'na (YÖS) girerek Türkiye'de istediğiniz bölümde okuma imkanınız var.
İki sınavda Türkiye'deki öğrencilerin tabii tutulduğu sınavlardan çok daha kolay. Hamburg'dan gidipde sınavı geçemeyenlerin oranı yüzde 10'u bulmaz. Sınav kesinlikle sizi korkutmasın, rahat geçersiniz“ dedi.
Son başvuru tarihi 20 Şubat
Türkiye'de üniversiteye gitmenin, Almanya'da istedikleri bölümü giremeyen, bekleme süreleri fazla olan, Türkçelerini geliştirmek isteyen ve Türkiye'ye dönmeyi planlayan gençlerimiz için önemli bir alternatif olduğunu belirten Emin Yaldız, "İki sınav içinde son başvuru tarihi 20 Şubat. Başvurunuzu www.osym.gov.tr sitesi üzerinden yapıyorsunuz. Başvuruyla birlikte 40 euroluk işlem ücretini Ziraat Bankası'ndan yatırmanız gerekli. Yani tüm başvuru işlemi en fazla bir saatinizi alır. Sınav ise 12 Nisan'da Ankara'da yapılacak“ dedi.
BaföG hakkı
Üniversite için Türkiye'yi seçen öğrencilerin Almanya'daki öğrenim kredisi olan BaföG'ü alma hakları bulunduğunu da hatırlatan Emin Yaldız, "Türk vatandaşı olanlar ayrıca Türk devletinin kredi, yurt imkanlarından faydalanabiliyor“ diye konuştu. Daha sonra Halil Ünsal Namazcı da sınav sorularından örnekler vererek, gençleri ve ailelerini YÇS ve YÖS sınavları hakkında detaylı bir şekilde bilgilendirdi.
TÜRKİYE'DE ÜNİVERSİTE Ataşe Emin Yaldız (sağda) ve Halil Ünsal Namazcı Türkiye'de üniversite okumak isteyen