Güncelleme Tarihi:
Adını kıska?ları ve ayaklarındaki mavi renkten alan mavi yenge?, asıl vatanı olan Kuzey Amerika'dan ilk olarak Kuzey Ege'deki acı sulu lagünlere ve Enez civarındaki göllere yerleştirildi.
Sonraki yıllarda Ege ve Akdeniz kıyılarına da yayılan mavi yengecin, Akdeniz kıyılarındaki 15 lagünde yayılım gösterdiği tespit edildi.
Antalya'nın Demre il?esinde bulunan Akdeniz Su ?rünleri Araştırma, ?retim ve Eğitim Enstitüsü Müdürü Dr. Yılmaz Emre, AA muhabirine yaptığı a?ıklamada, mavi yengecin et kalitesi ve ekonomik değeri bakımından gelişmiş ülkelerde olduk?a yüksek fiyatlarla satışa sunulan, lüks bir ürün olduğunu bildirdi.
Çin, Fransa, Endonezya, Japonya, Filipinler, İspanya, Tayland ve ABD gibi ülkelerde mavi yengecin ?ok tüketildiğini ifade eden Emre, Türkiye'de ise mavi yengecin iyi bilinmediğini vurguladı.
Mavi yengecin sadece bulunduğu bölge halkı ve yabancı turistler tarafından tüketildiğini belirten Emre,mavi yenge?lerin yenebilir kısımları olan göğüs ve kıska? etinde yüzde 14-16 oranında protein ve yüzde 1,4-1,5 arasında yağ oranına sahip olduğunu kaydetti.
Emre, şöyle konuştu:
"Yenge?ler büyümek i?in kabuk atmak zorundadırlar. Kabuğunu henüz atmış olan yumuşak kabuklu yenge?ler dış ülke pazarlarında en fazla gelir getirenlerdir. Yeni bir ürün olan yumuşak mavi yenge?, son 30 yıldır dünyada büyük bir talep görmektedir. Beslenme olarak mavi yenge?ler leş yiyen hayvanlar olarak bilinseler de hayat döngülerinin değişik aşamalarında plankton, balık, bitki, yumuşak?a ve kabukluları da tüketirler. Erkek mavi yenge?ler, vücutlarının dişilere oranla daha büyük olması nedeniyle, daha ?ok tercih edilmektedirler. Yenge? etinin yanı sıra atıkları da fazla miktarda protein ve mineral i?erdiğinden sığır, kümes hayvanları ve hatta balık beslenmesinde kullanılabilmektedir."
Yılmaz Emre, bir?ok ülkede sevilerek tüketilen ve bir endüstri kolu haline gelen mavi yenge?lerin, Türkiye'de tanınmadığı i?in az tüketildiğini vurguladı.
Emre, "'Mavi yenge?lerin hem insan sağlığı, hem de bölgesel balık?ılık a?ısından faydaları göz önüne alındığında bir an önce ülke ekonomisine kazandırılması önem arz etmektedir" dedi.
YABANCI TATİLCİLER ÇOK SEVİYOR
Demre'deki Mavi Yenge? adlı restoranın sahibi Erdal İbik de, restoranında 15 yıldır mavi yenge? sattığını söyledi. Antalya'ya tatile gelen yabancı turistlerin, mavi yenge? yemek i?in Demre'ye geldiğini belirten İbik, turist gruplarının başında da Rusların geldiğini ifade etti.
Antalya dışındaki şehirlerden de Demre'ye mavi yenge? almaya gelenlerin olduğuna dikkati ?eken İbik, bu hayvanın etinin fel?li kişilere iyi geldiğine inanıldığını anlattı.
İbik, yengeci, kabuk kısmını temizleyip mangalda kızarttıktan sonra servis yaptıklarını, müşterilerin de, kızartılan bacakları ?eki?le kırarak beyaz eti yediklerini dile getirdi.